Consilier PSD: „Am distribuit fotografii cu Iliescu, Băsescu și Iohannis, fiecare cu specificul lui”

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 16.01.2019 - 12:12
Constantin Guguianu. FOTO: Ziarul de Vrancea

Fostul consilier local Constantin Guguianu, cercetat penal după ce a distribuit o imagine trucată cu președintele Iohannis în uniformă nazistă, s-a declarat deranjat că a primit mesaje „vulgare și grobiene”, și a spus că, dacă era o persoană simplă, „nu se inflama situația”.

SHARE

Constantin Guguianu, fost consilier local în Primăria Focșani, care a demisionat după ce a distribuit o fotografie trucată cu președintele Iohannis în uniformă nazistă și care este cercetat penal acum, a declarat pentru Newsweek România că a fost o glumă și că a distribuit, de fapt, trei fotografii – cu Ion Iliescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis – „fiecare cu specificul lui”.

Citește și: Consilierul PSD care a postat o poză cu președintele Iohannis cu însemne naziste a demisionat

„N-am distribuit în mod special fotografia președintelui Iohannis, ci am distribuit trei fotografii cu președintele Iliescu, Băsescu și Iohannis, fiecare cu specificul lui. Eram într-un grup de prieteni când am primit postarea și am vizionat-o împreună și așa din joacă am zis să-i dăm drumul pe rețeaua de socializare, am înghițit această glumă și i-am dat drumul, dar fac precizarea că am distribuit cu toți trei președinții: Iliescu îmbrăcat în uniformă militară rusească, Băsescu în uniformă de boschetar. Referitor la cele două fotografii, au fost comentarii puține, mai mult hazlii”, a spus fostul consilier PSD, pentru Newsweek România.

Constantin Guguianu s-a declarat deranjat că a primit mesaje „vulgare și grobiene” după ce a distribuit fotografia trucată cu președintele și a spus că „faptul că se revoltă 1.000 de oameni și îmi adresează 1.000 de mesaje vulgare și grobiene, nu văd un aspect benefic în societate”.

Întrebat dacă nu știa că promovarea însemnelor naziste constituie infracțiune, Guguianu a spus că nu și-a dat seama „de aspectul acesta”.

Citește și: Consilierul PSD care a postat fotografia trucată cu președintele Iohannis, anchetat de procurori

„Chiar nu mi-am dat seama de aspectul ăsta, ulterior am simțit că ceva este în neregulă, am șters postarea și ceea ce s-a întâmplat știți, presa s-a inflamat și, apoi, alte instituții. Ceea ce m-a deranjat este că, din toate mesajele primite, circa 99 la sută erau mesaje grobiene, vulgare, nimic de bun-simț și pertinent. Am primit un singur mesaj de bun-simț de la o doamnă din Alba Iulia, de etnie germană. Dumneai m-a întrebat dacă nu mi-e rușine de ceea ce am făcut. Nu m-a etichetat în nici un fel, nu mi-a adresat cuvinte jignitoare. Marea majoritate au fost din diaspora și nu erau prieteni ai mei pe Facebook, asta m-a deranjat și faptul că am ajuns – de ce am ajuns în situația asta , ca societate, cum am ajuns aici, cine sunt vinovații și cum se pot rezolva aceste probleme. Eu îmi asum greșeala, dar faptul că se revoltă 1.000 de oameni și îmi adresează 1.000 de mesaje vulgare și grobiene, nu văd un aspect benefic în societate”, a mai spus Guguianu, precizând că le transmite scuze președintelui Iohannis, etnicilor germani și colegilor săi din PSD.

Postarea pe care fostul consilier Constantin Guguianu a șters-o de pe Facebook. 

„Dacă eram o persoană simplă, nu se inflama situația”

Legat de demisie, Constantin Guguianu a spus că el a decis să demisioneze din partid și din funcția de consilier, după o discuție cu președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, pentru că „numele meu a fost asociat cu PSD, pe drept, pentru că eram membru PSD, și loviturile erau adresate către PSD și, în situația asta, am considerat că trebuie să-mi dau demisia”.  

„Dacă eram o persoană simplă, o persoană oarecare, nu se inflama situația”, a continuat Guguianu. Când reporterul i-a atras atenția că este o persoană publică, el a glumit, spunând: „Am fost persoană publică până ieri dimineață, acum probabil că voi fi o persoană penală”.

Despre dosarul penal deschis marți de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, Guguianu a spus că procurorii încă nu i-au adus la cunoștință învinuirea, dar că, din ce a citit despre articolul 4 din OUG 31/2002, în baza căruia s-a deschis dosarul penal, „din ceea ce se stipulează în articol nu este vorba despre săvârșirea acestei infracțiuni”.

Amintim că articolul 4 din OUG 31/2002 prevede: „Confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și utilizarea în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”. 

Constantin Guguianu a fost, timp de 15 ani, consilier din partea PSD. În CV-ul său, nu are un loc de muncă mai vechi de anul 1999, când a lucrat ca jurist. A fost directorul Casei Județene de Pensii Vrancea. Înainte de 1999, Guguianu ar fi fost ofițer de contrainformații militare, potrivit Adevărul. 

Guguianu nu este primul PSD-ist care îl asociază pe președintele Iohannis cu nazismul. După ce l-a respins pentru funcția de ministru al Dezvoltării, Ilan Laufer l-a acuzat pe șeful statului că „are o legătură dubioasă cu Forumul Democrat German, moştenitoarea unei organizaţii naziste”. Și Liviu Pop, fost ministru al Educației și senator, a spus despre președinte că a condus o organizație „continuatoare” a unui grup nazist. 

Atunci, Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) le-a cerut liderului PSD, Liviu Dragnea şi premierului României, Viorica Dăncilă, să se delimiteze de „calomiile debitate de unii social-democraţi”. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a amendat pe Pop cu 2.000 de lei. 

Citește și: O pesedistă explică de ce l-a amendat pe Iohannis pentru „niște penali”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te