Greblă, propus de PSD la șefia AEP „prevestește” anularea alegerilor. Toni Greblă a explicat că, în cazul în care renumărarea voturilor – coordonată de Biroul Electoral Central (BEC) – ar scoate la iveală fraude majore care schimbă ordinea candidaților, CCR ar putea dispune anularea primului tur.
Greblă, propus de PSD la șefia AEP „prevestește” anularea alegerilor. Turul II, înainte de Revelion
„Dacă se constată că frauda este atât de mare încât schimbă radical ordinea competitorilor, atunci CCR poate dispune invalidarea scrutinului din 24 noiembrie. În caz contrar, ar putea valida rezultatele, dacă diferențele identificate nu influențează semnificativ rezultatul final”, a declarat acesta.
Un exemplu de scenariu în care CCR ar putea decide anularea alegerilor ar fi dacă un candidat de pe locul șase ajunge pe locul doi, iar cel de pe locul unu coboară pe locul șapte, ceea ce ar influența dramatic configurația turului doi.
Potrivit lui Greblă, unele județe vor finaliza renumărarea voturilor chiar în cursul zilei de vineri, iar rezultatele vor fi transmise Curții Constituționale pentru analiză.
Citește și: VIDEO Haos în România. Sacii cu voturi, pentru „marea renumărare”, cărați cu autobuzele de călători
Decizia finală a CCR privind validarea sau invalidarea scrutinului este așteptată în următoarele zile.
Mai „tragem un loz” înainte de Revelion
Dacă CCR va dispune organizarea unui nou tur 1, acesta va avea loc pe 15 decembrie, urmat de al doilea tur pe 29 decembrie. Greblă a atras însă atenția asupra provocărilor logistice legate de organizarea alegerilor în preajma sărbătorilor de iarnă.
Renumărarea voturilor a fost declanșată în urma unei contestații depuse de Cristian Terheș, un candidat cu doar 1% din voturi, care a reclamat așa-zise nereguli în trei secții de votare, fiind vorba de puțin peste 20 de voturi care ar fi „dispărut” de la candidatul Forței Drepte, Ludovic Orban, care și-a anunțat retragerea din cursa prezidențială înainte de alegerile propriu-zise, însă peste 20.000 de români au ignorat acest lucru și l-au votat inutil.
Citește și: Renumărarea voturilor a început în țară. Observatorii au semnalat primele nereguli
Într-un gest fără precedent în istoria României, magistrații CCR, numiți politic în funcții au cerut verificarea tuturor celor peste 9 milioane de voturi din țară și străinătate, o decizie care este pe cale să arunce România într-un haos total, care va provoca unde uriașe de șoc și care se vor resimți imediat la nivelul fiecărui cetățean, din punct de vedere economic.
Mai mult, renumărarea voturilor se va face de un număr redus de persoane, câte un reprezentant al fiecărui partid, angajați ai AEP, personal auxiliar și angajații Prefecturii.
500 de persoane vor fi nevoiți să facă treaba a 180.000 de oameni, cât au fost în secțiile de votare. Dacă echipeje stabilite nu vor reuși să facă față, angajați ai Prefecturilor, subordonate marilor partide politice din toată țara le vor veni în ajutor.