În februarie, deputatul PSD Daniel Ghiță a cerut, într-o interpelare către premier și ministrul Justiției, să fie pedepsiți cei care au încălcat “fidelitatea față de România“. El a sugerat că cei care se întâlnesc cu diplomați străini nu sunt fideli țării.
Deputatul PSD a susținut că sunt demnitari români care “nu au cetățenia română ori au și altă cetățenie“ sau sunt cetățeni români care au funcții publice și care “se întâlnesc discret cu personalul ambasadelor din București“ sau au fost decorați de alte state. “Cum respectă acești cetățeni aflați în funcții publice îndatorirea fundamentală de a fi fideli României?“, întreabă Ghiță.
La finalul interpelării sale, el a cerut premierului Cîțu și ministrului Justiției, Stelian Ion, să spună câte încălcări ale fidelității față de țară au fost sancționate, de la intrarea României în NATO și UE.
Din 2014 în 2020, România n-a trimis în judecată nici un spion
Cel care a răspuns acestei interpelări a fost minstrul Justiției, Stelian Ion. El a pus la dispoziția lui Ghiță datele de la Parchetul General privind dosarele din perioada 2014-2020 referitoare la trădare și trădare prin transmiterea secretelor de stat.
Din aceste date, reiese că în această perioadă nici o persoană nu a fost trimisă în judecată pentru aceste infracțiuni. În plus, nu a fost încheiat nici un acord de recunoaștere a vinovăției (AVR).
Parchetul General a avut însă în lucru mai multe dosare referitare la trădare și trădare prin transmiterea de secrete de stat. În total, parchetul a avut de soluționat 21 de dosare referitoare la trădare, din care 12 au fost soluționate.
În ceea ce privește trădarea prin transmiterea de secrete de stat, au fost 16 dosare de soluționat, în perioada 2014-2020, și s-au soluționat patru.