UPDATE 22.30 Aproape 120.000 de români din diaspora au votat.
UPDATE ora 20. Peste 90.000 de români din diaspora au votat în prima zi a alegerilor prezindeNțiale. Este un record.
Diaspora votează timp de 3 zile la alegerile pentru președintele României. Se votează într-un ritm foarte mare.
Diaspora votează la foc automat. Prezență mai mare ca în turul al doilea din decembrie
La ora 16, au votat, deja, în diaspora un număr de 55.000 de români. În decembrie, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale era o prezență bună în ziua de vineri. CCR a anunțat că anulează alegerile. Biroul Electoral a decis să oprească votul la ora 18.
La ora 18, în turul al doilea al alegerilor anulate, din decembrie, votaseră 53.000 de români. Azi, până la ora 16 au votat mai mulți români: 55.000.
Pe teritoriul țării sunt organizate 18.979 de secții de votare, potrivit Autorității Electorale Permanente. În Capitală vor fi deschise 1.289 de secții. Românii cu drept de vot din diaspora vor vota în 965 de secții.
Au dreptul să voteze cetățenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, și nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă, scrie Agerpres.
Citește și: Alegeri prezidențiale 2025. Cine poate cere urna mobilă? Documentele necesare pentru a vota de acasă
Ce document este necesar pentru vot?
Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, și anume: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).
Citește și: Alegeri prezidențiale 2025. 18.000.000 de români, așteptați duminică la urne. Totul despre vot
Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
Biroul Electoral Central a venit cu precizări în cazul alegătorilor care dețin cărți electronice de identitate de pe care a fost eliminată mențiunea referitoare la adresa de domiciliu, fiind vizați cetățenii care vor fi trecuți în lista electorală suplimentară.