De 20 de luni, Dragnea anunță doar lovituri de stat și asasini misterioși

DE Mircea Marian | Actualizat: 13.09.2018 - 11:58

Din ianuarie 2017, când PSD a ajuns la guvernare, președintele PSD Liviu Dragnea a lansat de mai multe ori teza loviturii de stat. În plus, fără să prezinte nici o dovadă, el a susținut că s-a urmărit asasinarea sa.

SHARE

Liderul PSD nu a prezentat niciodată probe pentru acuzațiile sale și nici nu a depus plângere la Parchet. Simpla tentativă de schimbare violentă a ordinii constituționale se pedepsește cu închisoare între zece și 20 de ani. Abia acum, Jandarmeria a preluat teoriile lansate de șefii ei politice și a sesizat DIICOT pentru tetnativă de lovitură de stat. 


Tentativa nr.1: Iohannis iese în piață


În ianuarie 2017, la începutul mitingurilor anti-PSD, președintele Klaus Iohannis a ieșit în Piața Universității pentru a-i încuraja pe protestatari. Acest gest a fost calificat de Dragnea drept o mineriadă și o lovitură de stat. „M-am întors de la instalarea preşedintelui Americii şi l-am găsit pe preşedintele României în fruntea unei noi mineriade, o manifestaţie neautorizată, împotriva guvernului României, împotriva ordinii constituţionale şi împotriva votului popular din 11 decembrie, sabotând legalitatea care stă la baza statului de drept. (...) E un început de lovitură de stat”, a scris Dragnea pe Facebook, după ce a revenit de la întâlnirea de circa 30 de secunde, din holul unui hotel, cu președintele Trump. 


Tentativa nr.2: Orban vs. Dăncilă


În mai 2018, liderul PNL Ludovic Orban a sesizat Parchetul în legătură cu informațiile apărute în presă legate de un memorandum guvernamental secret, privind mutarea ambasadei României în isreal de la tel Aviv la Ierusalim. „Plângerea îl vizează și pe Dragnea. Este o sesizare de încălcare a Constituției prin săvârșirea unor categorii de infracțiuni precum difuzarea de informații nepublice, încălcarea Legii răspunderii ministeriale, prin refuzul de a-l informa pe președintele țării cu privire la acțiuni de politică externă, uzurparea de calități oficiale, ca argument și faptul că dragnea a anunțat la A3 că s-a luat decizia în guvern de mutare a Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, vizita secretă în Israel”, a explicat Orban.

Reacția PSD a fost extrem de dură. „Orban e o unealtă jalnică, nu mintea lui a gândit asta. Operaționalizarea amenințării a lui Iohannis la adresa doamnei Dăncilă. Am avut dreptate, nu faci ce ți se spune, te trimitem la poliția politică. Este un demers care înseamnă o tentativă de lovitură de stat, preluarea puterii în mod ilegitim”, a declarat Liviu Dragnea. 


Tentativa nr.3: Mitingul din 10 august


După ce Jandarmeria i-a atacat violent pe protestatarii din 10 august, iar aceștia au depus plângeri la Parchet, Liviu Dragnea a lansat din nou teza unei lovituri de stat. „Eu am văzut o tentativă de lovitură de stat eşuată. Asta se vorbea pe reţelele de socializare. Domnule, nu o să mai fie legile justiţiei, dăm noi jos guvernul şi luăm puterea. Ceea ce a făcut Iohannis cu acea postare pe Facebook iresponsabilă din partea unui şef de stat, să descurajezi jandarmii, care au acţionat conform legii, şi tu să inciţi în continuare la violenţă, exact în minutele în care acea fată mai avea puţin şi era linşată de acele brute”, a afirmat Dragnea, la Antena 3. 

Trei zile mai târziu, jandarmeria sesiza DIICOT pentru „întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională”, faptă pedepsită cu 10-20 de ani de închisoare. 


Asasinii de la Athenee Palace


În august 2018, Liviu Dragnea a susținut că patru asasini periculoși, care au fost cazați la Athenee palace, au vrut să îl ucidă. „Am avut anul trecut o tentativă, în aprilie. Nu vreau să povestesc, pentru că nu este cazul. Au venit patru străini în România, cazaţi la Athenee Palace, mă rog am scăpat”, a relatat liderul PSD. Ulterior, în fața uni val de ironii, el a revenit cu precizări: „ Eram într-un spaţiu public, erau patru indivizi îmbrăcaţi în haine închise la culoare. Eram într-un grup, la un restaurant. S-au oprit la câţiva metri de mine, unul a făcut un gest din ăsta, apoi s-au întors şi au dispărut. La câteva zile după, eram pe o străduţă în zona 13 Septembrie, au încercat să mă blocheze, am reuşit să trec, voiau să îmi deschidă uşile la maşină. Asta mi-a confirmat că au intenţii serioase. M-am gândit să vorbesc cu instituţii ale statului, am renunţat şi am ţinut aceste fapte sub tăcere până ieri. Am vorbit pentru că mie nu mi-e teamă, nici de moarte şi nici de altceva”. 



Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te