Dăncilă, dezmăgită și revoltată de MCV în 2018. Viorica, acum: Reluăm discuțiile pe MCV

DE Alexandru Pop | Actualizat: 05.06.2019 - 18:13
Dăncilă a uitat repede vremurile când slujea cu sârg un infractor Foto: INQUAM/Octav Ganea

Alegerile europarlamentare au făcut-o pe Viorica Dăncilă să schimbe tonul, dar năravul ba. Acum îl acuză pe Cioloș că a modificat Codul Penal.

SHARE

„Trebuie să spun că sunt dezamăgită şi revoltată. Dezamăgită pentru că nu e corect atât timp cât argumentele României nu sunt luate în considerare. Am mers în PE, am vorbit cu domnul Timmermas şi am spus lucruri pe care nu poate spune că nu le ştie, şi mă refer la protocoale. Eu nu pot accepta sub nicio formă acea recomandare în care CE impune să suspendăm procedura de numire. O astfel de solicitare ar fi o încălcare a tratatului european. E inadmisbil ca procedurile de revocare sau numire să fie (...) e o intervenţie brutală în chestiunile care ţin exclusiv de România. De asemenea, nu e corect să ni se spună să reluăm proceduri de revocare, când procurorul din Germania a fost demis într-o singură zi. Ne întrebăm de ce asemenea interferenţă?", a declara Viorica Dăncilă, pe 14 noiembrie 2018 , la Antena 3. Iar tonul a fost același până în martie.

„Noi considerăm că MCV este discriminator. Obligațiile și oportunitățile trebuie să aibă caracter egal. Dacă vrem să avansăm trebuie să avem dialog”, spunea oțărâtă Viorica Dăncilă la începutul lunii martie.

Declarația venea în contextul în care prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans o evitase pe Dăncilă la congresul PES din 23 februarie. Într-o scrisoare adresată premierului român în aceeaşi perioadă, oficialul european atrăgea atenţia asupra evoluţiilor şi modificărilor în legislaţia românească din domeniu, precizând că aceste probleme au o relevanţă directă în contextul preocupărilor care durează de mult timp, evidenţiate în raportul MCV. Timmermans a reamintit atunci că în raport au fost exprimate îngrijorări referitor la Secţia pentru investigare a infracţiunilor din justiţie. Prim-vicepreşedintele CE a cerut ca autorităţile române să se abţină de la orice măsuri care ar inversa progresele obţinut de ţara noastră de-a lungul anilor. Autoritățile române au mers însă mai departe cu atacurile la statul de drept.

Tot în acea perioadă, liderii PSD susțineu că MCV nu este obligatoriu încercând să justifice toate demersurile prin care voiau să-l facă scăpat pe infractorul Liviu Dragnea După alegerile europarlamentare, Viorica Dăncilă și-a schimbat radical declarațiile.  

"Vă reamintesc că Guvernul României nu a dat nicio OUG pe Codul Penal sau Codul de Procedură Penală. Dacă e vreun guvern care trebuie certat pe această temă, acela e Guvernul Cioloș, care a modificat Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Vom relua discuțiile pe MCV pentru că vrem să îl ridicăm, să vedem ce schimbări putem face. Este o discuție importantă, acest lucru presupune consens", a spus astăzi Viorica Dăncilă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te