Consilier în Guvern: Sistemul public e căpuşat cu oameni ce nu au ce căuta în funcţii de specialişti

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.04.2023 - 18:24
Maria Mădălina Turza, consilier de stat - Foto: Facebook/Maria Mădălina Turza

Un consilier de stat de la Cancelaria prim-ministrului spune că marea problemă nu sunt salariile, "ba chiar sunt jenant de mici", ci căpuşarea sistemului.

SHARE

"Cel mai mult pe lumea asta mă deranjează ipocrizia", continuă Turza.

Consilier de stat în Guvern: Problema sunt oamenii

Ciclic, explică aceasta, "apare în spațiul public această temă și diferiți domni și doamne arată cu degetul încruntat la televizor, iar pe rețelele sociale se revarsă valuri de hate. Nu, salariile marii mase a bugetarilor nu sunt mari".

"Aici", continuă Maria Mădălina Turza, "nu iau în calcul excepțiile nesimțite și excrescențele nenaturale din conducerile unor regii sau companii de stat. Ba chiar sunt jenant de mici, comparativ cu oamenii de pe funcții similare din alte state europene, în condițiile în care costurile de trai sunt sensibil egale".

Citeşte şi: Toate ministerele implicate ar fi transmis planurile specifice de reducere a cheltuielilor bugetare

Nu cuantumul salariilor e problema, spune Turza, ci "căpușarea sistemului public cu oameni care nu au ce să caute pe funcții publice de specialiști.

Abia articulează limba română

Cu oameni care de abia articulează limba română și o torturează în scris, incapabili să genereze o idee sau inițiativă și cu o precară ideație vâscoasă, cu oameni care plimbă hârtii inutil și la ora 16.00 rup ușile instituției, lăsându-i pe cei puțini să ducă pe umeri, până târzi, în noapte, mecanismele greoaie ale unor instituții grele, care de abia respiră".

Citeşte şi: Foști premieri ai României, despre gaura din buget: „Eu nu cred că domnul Ciucă știa de gaură"

Există, spune expertul guvernamental, o "lipsă de oameni profesioniști. De această categorie amorfă nu poți scăpa dacă ești conducător de instituție, căci, ce să vezi, nu te lasă Codul Administrativ. O dată intrată în sistem o astfel de ameobă, mai degrabă te sinucizi decât să o poți concedia".

"Decenii la rând oameni cu drag de țara asta", detaliază acid Maria Mădălina Turza, "au ticluit o lege a administrației publice în care, odată devenit angajat la stat ești #inamovibil. Funcționar sau personal contractual, egal valabil".

Iar în tot acest timp, spune Turza, tu, lider sau conducător de instituție, "trebuie sau vrei să livrezi rezultate. Nu ai timp sau nervi de procese sau comisii aberante, pentru că tu ai un mandat. Și ce faci? Te suprasoliciți tu și mâna de profesioniști pe care se sprijină institiția, domeniul și, la nivel general, țara asta".

Reformă pe bune înseamnă să schimbi din temelii Codul Administrativ, concluzionează consilierul de stat guvernamental.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te