UPDATE 13:39 Candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale a fost validată, duminică, prin vot, în cadrul Congresului extraordinar al PSD. Astfel, acesta are acum susţinerea oficială a PNL, UDMR şi PSD.
Potrivit rezultatului anunţat de Bogdan Ivan pe scena Congresului extraordinar al PSD, din 5.928 de reprezentanţi convocaţi, au fost prezenţi 5.516. Au fost înregistrate 5.484 de voturi „da”, 18 voturi negative şi 14 abţineri.
Astfel, candidatura lui Crin Antonescu a fost validată de Congresul extraordinar al PSD.
„Ăsta poate fi începutul unei frumoase prietenii. În cazul nostru e puţin altfel, povestea e ceva mai interesantă, ceva mai spectaculoasă şi tot ce îmi doresc, nu doar pentru noi, ci pentru ţara noastră, e ca această lungă şi complicată poveste să aibă happy end. Happy end înseamnă o România stabilă, cu un raport, în fine, normal, după 20 de ani, între preşedinte, Parlament, partide politice, deci cetăţeni. Mulţumesc mult tuturor!”, a transmis Crin Antonescu, după anunţarea votului, scrie News.ro.
UPDATE 13:12 Crin Antonescu a declarat că intră în cursa prezidențială pornind de la convingerea „nu că partidele sunt minunate”, ci de la părerea că dispariția partidelor, promovată în discursul și îndemnul „falsei icoane purtătoare de false minuni”, înseamnă direct dispariția democrației, a pluralismului, dispariția libertății.
Crin Antonescu participă, duminică, la Palatul Parlamentului, la congresul extraordinar al PSD unde social-democrații urmează să valideze candidatura sa la alegerile prezidențiale.
„Este o mare onoare pentru mine să fiu astăzi împreună cu dumneavoastră, să fiu în fața dumneavoastră și să fim, fiecare pe măsura lui, asociați într-o misiune pe care ne-o asumăm conștienți de ce înseamnă, de importanța și de urgența ei. Noi trăim de aproape două luni într-un vârf al unei nemulțumiri și chiar isterii generale împotriva a ceea ce se numește indistinct sistem, împotriva partidelor, împotriva politicienilor, împotriva politicii, adică, de fapt, că știu sau că nu știu, oamenii care alimentează asta împotriva democrației și libertății. Partidele și, sigur, partidele care în acești 30-35 de ani au asumat și povara guvernării au făcut și bune, au făcut și rele, aceste partide par a fi, pentru mulți oameni, răul cel mare al României. Ei bine, eu sunt aici și am răspuns chemării dumneavoastră și vin cu toată încrederea în acest rol pe care mi-l conferiți, dacă o veți face, pornind de la convingerea nu că partidele sunt minunate, nu că partidele nu au dezamăgit, că nu m-au dezamăgit și pe mine în calitate de cetățean, ci de la părerea că noi toți avem de ales între discursul și îndemnul falsei icoane purtătoare de false minuni care ne anunță liniștit și ușor voios că partidele vor dispărea și credința și dorința mea ca acest lucru să nu se întâmple. Pentru că dispariția partidelor înseamnă direct dispariția democrației, dispariția pluralismului, dispariția libertății”, a declarat Crin Antonescu.
UPDATE 12:59 Crin Antonescu şi-a început discursul de la Congresul extraordinar al PSD spunând că vrea să vorbească ”puţin, clar şi fără să dau frâu liber tentaţiilor polemice sau ironice”.
„Nu că n-ar fi material. Dar nu pot începe decât printr-o glumă care, cred eu, e nevinovată. Vă spun un lucru drept: mulţumesc mult, domnule prim-ministru, nimeni, vreodată, în partidul meu, nu a vorbit atât de frumos despre mine. Nu e timpul trecut, nu vreau să descurajez pe nimeni, avem nevoie de energia şi efortul tuturor”, a afirmat Crin Antonescu.
El s-a declarat onorat să se afle în faţa social-democraţilor, „asociaţi într-o misiune pe care ne-o asumăm conştienţi de ce înseamnă, de importanţa şi de urgenţa ei”.
„Noi trăim de aproape două luni într-un vârf al unei nemulţumiri şi chiar isterii generale împotriva a ceea ce se numeşte sistem, împotriva partidelor, împotriva politicienilor, împotriva politicii, împotriva democraţiie şi libertăţii”, a susţinut el, conform News.ro.
UPDATE 12:49 Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că partidele din coaliția de guvernare sunt obligate să vină în fața românilor unite și cu un om care are cu adevărat profilul prezidențial, un om capabil, cu experiență, iar acest om este Crin Antonescu.
„Am venit la guvernare în cel mai greu moment, când era pandemie și criză energetică. Noi, la PSD, nu am renunțat atunci când a fost greu, de aceea trebuie să ne asumăm și acum momentul cu la fel de mult curaj. A lăsa pradă țara naționalismului mistic ar fi o trădare de neiertat pentru viitorul României. Astăzi suntem obligați să venim în fața românilor uniți și cu o alternativă corectă, trebuie să venim în fața românilor cu un om care are cu adevărat profilul prezidențial, un om capabil, cu experiență, educat, onest și mai ales patriot, un om cu principii puternice care a știut să lupte pentru valorile sale. Acest om este Crin Antonescu', a spus Ciolacu la congresul extraordinar al PSD în care va fi validată candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale.
Marcel Ciolacu a adăugat că oamenii politici se uită de multe ori în oglindă și se văd „frumoși, deștepți, responsabili și, mai ales, iubiți”.
„Din păcate, imaginea proiectată nu este aceeași cu modul în care ne percep mereu oamenii, de aceea cred că a venit timpul să acoperim oglinzile propriului ego și să le demonstrăm românilor că înțelegem de această dată cu adevărat ce defecte avem și unde am greșit. Am crezut că este suficient să construim autostrăzi, să facem dreptate pensionarilor și să creștem veniturile românilor, am crezul că este suficient să intrăm în Schengen, să ridicăm vizele pentru SUA sau să unim pentru prima dată toate provinciile istorice prin autostrăzi și drumuri de mare viteză. (...) Am crezut că este suficient să avem o bună guvernare pentru a aduce un președinte de stânga la Cotroceni. Eu astăzi vă spun că am greșit. (...) Românii își doreau de fapt un profil de președinte și nu unul de premier. Pentru realizările de la guvernare nu ne-a aplaudat nimeni, oamenii ne-au spus că asta era datoria noastră. (...) Este foarte corect, iar eu personal am greșit”, a menționat Marcel Ciolacu.
Ciolacu a mai afirmat că a greșit și atunci când a avut încredere într-un partener „care nu a găsit maturitatea” de a respecta o întelegere politică și a de a avea un candidat comun la alegerile prezidențiale și o listă comună la alegerile parlamentare.
Știrea inițială
Congresul extraordinar al Partidului Social Democrat în care va fi validată candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale a început la Palatul Parlamentului, cu intonarea Imnului Național.
Congresul se desfășoară în sistem hibrid, o parte din liderii social-democrații participând la reuniune online.
Lucrările congresului au fost deschise de social-democratul Bogdan Ivan, care a declarat că alegerile prezidențiale din 4 mai sunt despre 'viitorul nostru și al copiilor noștri'. El a punctat că e nevoie de un președinte care să iubească România și să ofere sprijin guvernării.
La reuniune, alături de președintele PSD, Marcel Ciolacu, și Crin Antonescu, se află, între alții, Paul Stănescu, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Daniel Băluță.
Pe 21 ianuarie, Consiliul Politic Național al PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale.
Crin Antonescu este candidatul comun al PSD - PNL - UDMR - Minorități la alegerile prezidențiale din 4 mai.