Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Vasilica Viorica Dăncilă a fost parte activă a tuturor atacurilor PSD-iste şi se aştepată să fie tratată cu respect, ca şi când ar fi apărat democraţia şi pe români.
A fost cel mai prost rezultat al PSD din primul tur din ultimii 30 de ani, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, spunând că alegerile au însemnat o victorie pentru el şi o înfrângere pentru PSD.
Ce a declarat Klaus Iohannis la întâlnirea cu jurnaliștii
Mulțumesc românilor care au venit în număr mare la vot. Mulțumiri speciale Diasporei, care s-a mobilizat în mod exemplar și în condiții mai bune, au avut la dispoziție, inclusiv la cererea mea, mai multe secții, trei zile de vot. Mulțumire specială celor care m-au votat pe mine.
Noul guvern Ludovic Orban a organizat impecabil partea care revine guvernului în organizarea alegerilor, nu am avut incidente notabile.
Alegerile din primul tur au fost o victorie pentru mine și o înfrângere pentru PSD, a fost cel mai prost rezultat al PSD din ultimii 30 de ani.
PSD este de 30 de ani e o piedică în dezvoltarea României, iar în ultimii 3 ani au reușit să ne ducă pe toți într-o stare de aproape disperare. A guvernat împotriva românilor, a încercat să acapareze justiția, să legifereze pentru hoți.
Românii le-au dat câteva lecții pesediștilor. Sunt în curs de realizare a ceea ce am numit România normală, primul pas semnificativ s-a făcut în 26 mai, la alegerile europarlamentare și referendumul pe justiție.
Am dovedit că pot să coagulez forțele de dreapta și în acest fel s-a produs schimbarea de guvern.
În acești ani, am dovedit că mă implic eficient pentru îmbunătățirea securității României. De la început am coagulat toate forțele politice pentru a asigura acel 2% pentru apărare.
Și la finalul mandatului am dovedit că pot să opresc PSD.
E o conferință de presă, nu asta este dezbaterea. De ce nu accept o dezbatere cu candidata PSD. Acum câteva minute am spus câteva lucruri despre PSD.
Doamna Vasilica Viorica Dăncilă, fost prim-ministru dat jos prin moțiune de cenzură, a fost parte activă a tututor mârlăniilor pesediste, a sprijinit activ tentativele de acaparare a justiției. Asta a fost ușor de văzut, a fost o persoană foartă activă în a guverna împotriva românilor.
Doamna Dăncilă reprezentata unui partid antidemocratic, nereformat, care a guvernat împotriva românilor și acum în campanie electorală mimează candidatul democrat și se așteaptă să fie tratată cu mare mare respect.
Nu accept o dezbatere cu astfel de persoană care reprezintă tot ce este mai rău în politica ultimilor ani din România.
Nu pot să legitimizez comportamentul mizerabil al PSD din ultimii ani acceptând o dezbatere cu candidata PSD. Eu îmi doresc o Românie fără PSD și, ca să fiu bine înțeles, îmi doresc o Românie fără PSD în structurile de conducere. Eu lupt pentru o Românie normală, în conceptul meu nu este loc pentru un astfel de PSD.
S-a discutat mult despre dezbatere, despre rolul ei. Înțeleg perfect nevoia, dorința de a avea o dezbatere reală, așezată. Voi organiza eu, cu echipa mea, o dezbatere, marți seara, la care vor fi invitați să dezbată împreună cu mine, vor fi invitați formatori de opinie, jurnaliști.
Regret că nu am putut să terminăm mai repede faza PSD-istă, fiindcă România cu PSD la guvernare a pierdut nenumărate oportunități pe plan internațional, dar și oportunități economice care au fost ratate din cauza felului în care PSD a acționat.
Au fost ani complicați, pot să spun că am reușit în acești ani, cu toate că a guvernat PSD, să țin România pe linia euroatlantică. Am evitat crize profunde. Mi-aș fi dorit să lucrez cu un guvern care să lucreze pentru români.
O săptămână normală de muncă la Cotroceni arată diferit de la o săptămână la alta. De regulă începe luni și se termină vineri sau sâmbătă. Ziua începe dimineața și uneori se termină la 6 seara, alteori la miezul nopții.
E foarte interesant că lumea a urmărit sper, cu drag, că președintele lor poate să rupă câte o zi, câte o sâmbătă, câte o duminică. Am fost plecat în 5 ani în 3 vacanțe. Poate vă va surprinde, chiar dacă am fost plecat, am lucrat. Nu există concediu pentru președinte pentru că munca președintelui nu o poate face nimeni. Chiar când am plecat, mi-am luat mapa, pixul și am lucrat pe documente, pe telefon.
În ultimii 2 ani nu am mai avut vacanțe deloc pentru că am stat să păzesc România de PSD-ști.
Întrebare: Situația abuzurilor de la DNA în perioada în care era doamna Kovesi șefă. De ce nu ați sancționat în mod public acele abuzuri?
Am considerat că lupta anticorupție este necesară și importantă. Am lăudat activitatea DNA și voi continua. Voi sprijini clar, ferm și declarat lupta anticorupție. Dacă au fost abateri acolo, atunci aceste lucruri nu mi se aduc mie la cunoștință. Există Inspecția Judiciară și este un organism constituțional care analizeaza aceste chestiuni, CSM, care este garantul independentei justiției. Acolo se discută, nu la Administația Prezidențială. Eu m-am exprimat politic penru lupta împotriva corupției.
Despre numirea Viorică Dăncilă premier
Mi s-a prezentat o doamnă din PSD care a fost 10 ani europarlamentar și am bănuit că știe cum funcționează o democrație, care sunt valorile europene. Nu o cunoșteam pe doamna Dăncilă. Recunosc că a fost o mega-dezamăgire. Ca rezultat final, pot să spun că îmi pare rău, dar la momentul respectiv a fost o majoritate PSD ALDE puternică, nu putea fi contestată. Am declarat din 2104 că voi repsecta cutumele politice, voi respecta litera și spiritul Constituției. Majoritatea a propus un candidat care nu avea probleme penale. Nu am prevăzut evoluția ulterioară. Cred că nimeni din România nu și-a imaginat că așa vor decurge lucrurile.
Despre anunțul lui Kelemen Hunor că nu le va spune maghiarilor cu cine să voteze
Eu contez pe votul maghiarilor și cred că majoritatea vor îțelege care este miza acestor alegeri. Am avut votul lor și în 2014 fără să existe o mobilizare expresă.
Întrebare: Vă considerați presedintele tuturor românilor? Al tuturor celorlalți candidați?
Da. Am spus că vreau România fără PSD, adică fără politicieni PSD în funcţii de conducere. Nu înseamnă că sunt împotriva votanţilor PSD. Eu îi respect şi pe votanţii mei şi pe votanţii altora, iar luptă politică pe care o duc nu este împotriva votanţilor PSD.
Este împotriva politicienilor PSD.
Am dovedit în aceşti 5 ani că sunt preşedintele tutoror românilor, dar nu al tururor politicienilor din România. Sunt împotriva politicienilor din PSD care au încercat să ducă România către o catastrofă.
Întrebare: Daca veți fi reales veți susține alegerile anticipate?
Eu şi cu PNL am fost primii care după căderea guvernului am spus da, alegerile anticipate sunt cea mai bună variantă pentru a rezolva impasul politic. Rămân la această opţiune, da, alegerile anticipate sunt cea mai bună opţiune.
Despre acuzațiile privind casele
Doamna Dăncilă este prost informată, eu nu am nicio problemă, nici în civil, nici în penal. Sunt 5 case, între timp una a fost eliminată. Această problemă a fost creată în 2000 de PSD pentru a fi folosită împotriva mea.Vă dați seama câtă inventivitate, în fiecare campanie au folosit asta.
Am cumpărat casele legal și cinstit. Nu am avut niciodată un dosar penal, în sensul de a fi cercetat penal, nici pentru asta, nici pentru altele. Că cineva a scris o plângere către Parchet și ei trebuie să verifice e altceva. Nu am nimic de răspuns.
Întrebare: Ar trebui Arafat să rămână în Guvernul Orban?
Apropo de acel film, m-a răscolit puternic, a fost cutremurător. Știu cum m-am simțit atunci când a fost incendiul. Dacă acest film a apărut abia acum trebuie să fie verificat. Sper să se facă lumină. În ce-l privește pe Raed Arafat, premierul Orban și echipa lui vor face o analiză și vă vor da un răspuns:
Poate faptul că doresc să construiesc o Românie normală, că reprezint România în plan internațional, că am adus toți liderii europeni în inima României și le-am arătat fața frumoasă a României, poate faptul că voi lucra cu un guvern bine intenționat pentru a îmbunătți viața oamenilor, poate pentru că eu sunt convins că în România hoții trebuie să stea la pușcărie și nu în fruntea statului. Poate pentru că sunt un om care m-am dăruit 100% trup și suflet muncii de președinte.
Întrebare: Ce informatii v-a prezentat ministrul Finanțelor?
Aceste chestiuni o să vi le spună el, nu fac declaraţii pentru el. Am convenit cu prim-ministrul să ne întâlnim destul de des pentru a discuta reciproc. Vreau să ştiu ce se întâmplă, ei vor să mă informeze. Am avut discuţii foarte bune. Pe ce am găsit este cutremurător ce dezastru au lăsat pesedistii. O să aflaţi de la ministru aceste lucruri. Vom găsi soluţii şi vom construi cu răbdare pe parcursul următoarelor luni condiţii pentru o nouă guvenare împreună cu celelalte forţe democratice.
Despre demiterea Codruței Kovesi
Am avut mai multe discuții, ultima acum câteva săptămâni, când am felicitat-o pentru mandatul de procuror european. În rest sunt discuții care nu se fac publice. A fost un moment greu când am semnat acel decret, în continuarea unei decizii din păcate luate de CCR, un moment de care România nu a avut nevoie.
Întrebare: De aceea nu ați făcut personal anunțul?
Așa cum am procedat a fost rezonabil.
Ați făcut tot ce puteați pentru a împiedica dezastrul pe care spuneți că l-a lăsat PSD?
Sunt convins că am făcut tot, am avertizat, am adus soluții, PSD a ignorat cras ideea de predictibilitate în actul de guvernare. Ce avem acum e rezultatul unei guvernări eșuate, dezastruoase. PSD probabil că a vrut să demonstreze că poate să facă exact invers.
Întrebare: Care este cea mai mare realizare a mandatului dvs.?
Păi, dacă vreţi cea mai mare e chiar ultima. Înlocuirea puterii pesediste cu una pentru romani, care este sublimata în guvernul Orban.
Întrebare: De ce nu v-ați implicat mai mult în activitatea guvernului? Cum ar fi cazul cu cei doi elefanți.
Asta cu elefanții recunosc că mi-au ieşit, i-am alungat. Nu este rolul preşedintelui să meargă în guvern şi să-l sperie. Poate să vină să lămurească anumite chestiuni. De aceea am făcut-o doar când a trebuit.
Veți mai da o șansă PSD?
M-am învățat minte. Nu cred că PSD în viitorul apropiat va mai avea majoritate. Așa a fost situația parlamentară atunci și trebuie să începem de undeva să respectăm jocul democratic.