Proiectul de modificare este controversat încă din expunerea de motive, depusă la Camera Deputaților de către cei cinci parlamentari.
Deputații inițiatori susțin că informațiile de interes public sunt definite prea general și „toate actele care privesc activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități publice sunt, în fapt, informații de interes public”.
Proiectul propune limitarea accesului doar la „acte administrative cu caracter normativ care privesc interesul public general”.
Cei cinci parlamentarii sunt nemulțumiți că legea 544 obligă autoritățile să facă publice din oficiu prea multe informații, „maldăre întregi de hârtii care, potrivit prevederilor actuale, trebuie afișate în diverse forme și formate”.
O astfel de cerință blochează, în opinia inițiatorilor proiectului de lege, „întreaga activitate a instituției sau, după caz, a autorității publice zile la rând”.
De aceea, proiectul propune „lăsarea la alegerea autorităților sau, după caz, a instituțiilor publice, a formei prin care vor pune la dispoziția cetățenilor informațiile de interes public”.
Inițiatorii propun eliminarea posibilității depunerii online a cererilor de informații și publicarea pe site a răspunsurilor la toate cererile. De asemenea, autoritățile publice pot refuza eliberarea documentelor mai mari de 50 de pagini.
Mai mult, vor ca toate costurile de multiplicare să fie suportate de solicitantul de informații și pentru munca depusă de angajați pentru a găsi, în arhive, informațiile solicitate.
„Menținerea acestor prevederi absurde în mod pasiv (ale actualei legi 544 - n.r.) nu face decât să slăbească protecția și capacitatea de lucru a instituțiilor publice sau, după caz, a autorităților publice, care din entități care în mod normal trebuie să asigure exercitarea prerogativelor puterii de stat se transformă în niște entități la dispoziția și cheremul diverselor ONG-uri, diverse persoane fizice sau postaci pe Facebook, lucrând non-stop pentru a pune la dispoziția acestora diversele documente solicitate”, se arată în expunerea de motive.
După reacțiile de protest ale societății civile, unul dintre inițiatori, deputatul PNL Florin Roman, a anunțat că și-a retras semnătura de pe proiect și a declarat că nu îl mai susține.
Cine e Eliza Mădălina Peța
Unul dintre inițiatorii controversatului proiect de lege pentru limitarea accesului la informații de interes public este Eliza Mădălina Ștefănescu (fostă Peța), deputat PSD de Dolj și fostă consilieră a Liei Olguța Vasilescu, potrivit declarației sale de interese.
În 2017, s-a căsătorit cu Sorin Ștefănescu, deținătorul unei firme de construcții care, din 2014, a câștigat contracte de milioane de euro, cele mai multe fără licitație, de la instituții din subordinea Primăriei Craiova sau cu alte localități din județul Dolj.
Mai mult, potrivit informațiilor din presă, cei doi au fost cununați chiar de către Lia Olguța Vasilescu, fost și actual primar de Craiova.
Sorin Costin Ștefănescu deține Remex SRL, abonată la contracte cu statul. G4 Media a scris în 2018 că Primăria Ișalnița a acordat societății direct un contract de deszăpezire cu un an înainte, în valoare de 100 de lei pe oră, pentru 500 de ore. Firma a încasat 50.000 de lei.
De la aceeași primărie, firma Remex a încasat în septembrie 2017 prin atribuire directă, aproape 49.000 de euro pentru realizarea unui sens giratoriu.
Agenția Județeană pentru Ocuparea forței de Muncă din Dolj a plătit 11,9 lei pe metru pătrat pentru o suprafața de 573 metri pătrați, adică 1.500 de euro tot firmel soțului parlamentarei care acum vrea să blocheze accesul la informații privind modul cum se cheltuie bani publici.
Prin procedură simplificată, aceeași firma a câștigat, în februarie 2018, o lucrare de execuție lucrări pentru obiectivul reparație capitală sediu Rectorat corp A pentru 215.000 de euro, alți 510.000 de euro fiind încasați, prin procedură simplificată, de la spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, decontul fiind realizat de Consiliul Județean Dolj.
Ștefănescu a reabilitat și școala gimnazială din Tălpaș, în aprilie anul trecut, pentru 160.000 de euro.
În august 2014, aceeași firmă primea din partea Primăriei Craiova un contract cadru în valoare de 21,9 milioane de lei, pe o durată de 4 ani, pentru reabilitarea tuturor școlilor din municipiu.