Alina Gorghiu, despre droguri, fugari și alegeri: ”Efortul statului e important pentru fiecare”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 07.04.2024 - 11:05
Alina Gorghiu, Ministrul Justiției Foto: Facebook/ Alina Gorghiu

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a vorbit într-un interviu televizat despre consumul de doguri, despre infractorii care au fiugit din țară înainte să primească sentința dar și despre alegerile din acest an.

SHARE

Alina Gorghiu a fost intvitată la o emisiune TV unde a vorbit deschis despre fenomenul fugarilor din România, despre condițiile în care aceștia sunt sau au fost aduți înapoi, dar și despre lupta autoritășilor cu drogurile dar și despre alegerile din acest an. 

Gorghiu este de părere ca ar fi bine ca PNL să aibă candidat propriu la prezidențiale.

Alina Gorghiu, despre droguri, fugari și alegeri: ”Va trebui să facem noi toți educație juridică”

Ministrul Justiției a explicat ca anul acesta, în primele 3 luni au fost aduși în țară  aproape 200 de fugari, Iar anul trecut, 803 persoane care au fugit de autoritățile din România. 

”Anul trecut am adus în ţară 803 fugari, anul ăsta, în primele trei luni, aproape 200. Iar în sistemul penitenciar din România, acum, în puşcăriile din România, avem 1.338 de fugari. 

Anul trecut am reuşit să-l aducem înapoi pe domnul Vâlcov, pe domnul Prina din acelaşi dosar, persoane expuse public. 

 Într-adevăr, vorbim foarte mult despre acele 5-6 persoane expuse public, dar eu vă spun că efortul statului român este la fel de important şi făcut cu aceeaşi încăpăţânare pentru fiecare. Pentru că pericolul social există la fiecare persoană care a fost condamnată în România pentru fapte săvârşite pe teritoriul României şi a ales să fugă”, a aexplicat Alina Gprghiul într-o emisiune la Prima TV. 

Întrebată despre costurile repatrierii acestor fugari în țară, Alina Gorghiu a spus:

”Acum, am reuşit să trecem prin Guvern acest proiect şi îi rog pe colegii din Parlament să îl voteze repede, am solicitat procedură de urgenţă, pentru că vreo 11 milioane de lei, 10.800.000 de lei, a cheltuit statul român pentru a aduce aceşti 803 fugari înapoi.

Din momentul în care legea va fi publicată în Monitorul Oficial şi devine lege, practic, toţi fugarii vor scoate din buzunar sutele de euro, miile de euro pentru a fi aduşi înapoi în ţară. Asta înseamnă nişte bani pe care poţi să-i investeşti în instanţe noi, în modernizarea condiţiilor din penitenciare. Pentru că să ştiţi că fenomenul ăsta al fugarilor a fost de-a lungul timpului legat direct, şi v-am spus şi la preluarea mandatului, de condiţiile proaste din penitenciare”.

Ce face statul în lupta cu drogurile?

Ministrul Justiției a voirbil și despre lupta autorităților cu drogurile.

”E un război asimetric. Vă spun asta pentru că de 11 luni stau la masă cu colegii din Parchete, stau la masă cu colegii din societatea civilă, cu profesorii, cu părinţi, şi merg prin ţară, şi să ştiţi că noi în general vorbim despre multe teme la televizor, despre flagelul drogurilor, discutăm mult prea puţin şi în general doar atunci când apare câte un caz foarte… câte o dramă cum este cazul de la 2 Mai. 

În rest, preocupările de pe agenda publică sunt altele şi încercăm, de-a lungul anilor am încercat să băgăm gunoiul sub preş.

În momentul în care vezi că s-a dus vârsta de consum la 11-12 ani, în momentul în care tu vezi la orice discuţie cu adolescenţi, cu şcolari, că îţi spun şi unde văd droguri, şi de unde le pot cumpăra, şi la ce preţ şi care-s denumirile, atunci sigur că statul român e obligat să investească şi mai mult în acest război.

 Am majorat, după cum ştiţi, numărul de procurori antidrog, DIICOT-ul a beneficiat de un surplus de 25 de procurori la secţia antidrog, s-au făcut paşi foarte importanţi în tot ce înseamnă această bătălie, am modificat legislaţia. Sunt trei legi importante”, a spus Alina Gorghiu

Întebată despre registrul traficanților, ministrul a precizat:

”Registrul Traficanţilor e unul, va fi operaţional la 1 ianuarie 2025, Poliţia Română lucrează la acest lucru, dar va fi un mijloc de prevenţie. L-ai găsit pe Popescu care a ieşit din puşcărie şi a traficat droguri la Cluj, la poarta Festivalului Untold, păi îl verifici să vezi de ce, cum, ce are în maşină, pe unde a umblat? Ai posibilitatea să îi monitorizezi pe oamenii ăştia. Legea 2 Mai, legea 2 Mai…”

Aceasta lege i se va aplica și lui Vlad pascu

” Am iniţiat-o fix… Da, am iniţiat-o fix după cazul de la 2 Mai, i se aplică şi lui Vlad Pascu, se aplică şi altora”, a mai spus Alina Gorghiu.

 ”Da, oamenii ăştia trebuie să stea în puşcărie. Cei care trafichează droguri de mare risc trebuie să stea obligatoriu în puşcărie. Nu mai pot să-şi ia pedeapsă cu suspendare ca până acum.

Şi vorbim de cocaină, fentanil, oxicodonă şi aşa mai departe. Trei, noi vorbim despre pedepse, domnul Zachmann, dar sunt atâtea, atâtea suflete tinere consumatoare de droguri care trebuie privite ca bolnavi, ca oameni care au nevoie de servicii de sănătate, şi atunci am iniţiat această lege, împreună cu liberalii din Parlament, referitoare la cele opt centre prin care să poţi trata dependenţa.

Oameni buni, în România nu avem servicii corespunzătoare pentru a putea trata, nici dependenţa de droguri, nici dependenţa de jocuri de noroc, alcool şi aşa mai departe”.

Alina Gorghiu:  Va trebui să facem noi toţi educaţie juridică cu ei.

”Educaţia trebuie făcută, în schimb. Şi vă spun că, pe lângă educaţia din familie, va trebui să facem noi toţi educaţie juridică cu ei. E atât de… pentru ei este foarte fină limita între o glumă proastă şi o faptă penală, ei nu ştiu la vârstele astea fragede ce e o faptă penală, ce e o infracţiune.

Am pus la dispoziţie prin Ministerul Justiţiei un grup întreg de experţi, am făcut un protocol şi cu Parchetele, şi cu avocaţii, şi cu CSM-ul, instanţele, putem să mergem în orice şcoală.

 Şi dacă vreun profesor se uită acum la dumneavoastră, vreun părinte care crede că trebuie să mergem în şcoala în care învaţă elevul lui, să discutăm despre consumul de droguri, despre traficul de persoane, despre bullying, despre infracţiuni sexuale, despre orice, avem specialişti, ne putem duce, discutăm la nivelul lor de înţelegere toate aceste lucruri. Pentru că să nu credeţi că dacă în familie nu se discută ei nu le ştiu.

Copiii din ziua de azi au acces la tot felul de surse de informaţii şi va trebui să fim atenţi şi la ele pentru că sunt unele care n-au nicio legătură cu realitatea, sunt informaţii false, sunt fake news care circulă în spaţiul online.

Şi ei trebuie să îşi ia informaţiile corecte. Şi trebuie să mai ştie ceva aceşti tineri, şi cu asta am terminat, eu le spun alor mei că nu trebuie să demonstreze nimănui nimic. Astăzi, în foarte multe situaţii, tinerii intră într-un anturaj viciat, într-un anturaj problemă, ca să demonstreze că fac şi ei parte din acel grup, că sunt importanţi”, a mai comentat Alina Gorghiu.

Întrebată despre activitatea DNA, Alina Gorghiu a spus:

”Eu am încredere în justiţie şi la mine nu e un slogan, la mine… Cred că de când mă ştiţi dumneavoastră, din 2002 am intrat în viaţa publică, suntem în 2024, n-aţi găsit vreo virgulă în discursul raportat la justiţie. 

Am avut în aceste săptămâni bilanţul, şi la Parchetul General, şi la DNA şi la DIICOT. Şi o să vă spun că sunt mulţumită de aceste instituţii şi de conducerea lor, pe baza evaluării unor criterii obiective pe care le-au prezentat în acest bilanţ.

Da, sunt mulţumită şi de relaţia instituţională cu Parchetul General, cu procurorul general, cu şeful DNA, şefa DIICOT, secţii militare şi aşa mai departe. Oamenii ăştia s-au ţinut departe de jocul politic. Şi dacă doreşte ceva foarte tare de la justiţie este să nu cadă în capcana discursului public al unor lideri din politica românească, dâmboviţeană când vine vorba de justiţie, care încearcă să-i acapareze, să îi atragă în jocul acesta absolut ipocrit. 

Şi o să vă dau nişte exemple. E greu să înţelegi tu, ca cetăţean care nu are acces la justiţie şi nu îl interesează foarte mult ce se întâmplă în justiţie, tu îţi vezi de treaba ta, dar îl vezi pe Drulă la televizor de dimineaţă, la prânz şi seara, şi pe ceilalţi lideri, care spun aşa: trebuie anchetaţi toţi! Dumneavoastră de pe stradă, dacă aţi trecut pe roşu, trebuie să faceţi puşcărie.

Dumneavoastră, de la PNL, trebuie să faceţi puşcărie dacă aţi făcut fapte de corupţie. Dumneavoastră, din presă, dacă aţi calomniat, trebuie să plătiţi. Când vine vorba de justiţie la poarta USR, păi până aici! Fraţilor, e balaurul cu şapte capete, dacă vine vorba de USR, noi suntem Albă ca Zăpada cu cei şapte pitici, că atâţia au mai rămas, oricum, la USR, şi nu se mai întâmplă nimic.

E absolut nefiresc să ai discursul acesta schizoid, justiţia funcţionează pentru toţi, mai puţin pentru noi, că noi stăm în bula noastră. Ei, eu mă aştept, mă aştept ca genul ăsta de discurs să fie izolat. E o preluare nefericită a narativului lui Dragnea şi n-am să încetez să fac referire la el, pentru că dacă veţi lua replicile lui, domnule, parcă sunt spuse cu ghilimele de USR astăzi. I-am rugat pe cei din Parchete să îşi apere şi mai repede şi mai ferm reputaţia.

Nu pentru că se pătează imaginea unui procuror, ci pentru că atacând instituţii din sistemul judiciar, ataci credibilitatea justiţiei în integralitatea sa. Sigur că ai şi ei balast, au procurori incompetenţi, judecători pe care îi vedeţi cu limitările lor. Ei trebuie să îşi facă curat şi să marginalizeze genul acesta de resursă umană care nu este profesionistă, dar de aici la a pune o anatemă asupra justiţiei doar pentru că acum eşti opoziţie şi ţi se pare de bon ton să ataci justiţia, mi se pare cale lungă. Şi o abordare nefericită”.

Gorghiu a mai spus că este la modă să critici

”Uitându-vă în istoria recentă, noi având preşedintele României două mandate, chiar dacă e acum la modă să critici preşedintele, în final de mandat sau la final de mandat, eu vă spun că sunt unul din oamenii politici care îi mulţumeşte preşedintelui României pentru cele două mandate.

Numai dacă mă gândesc la faptul că alternativa era Victor Ponta sau Viorica Dăncilă. Dar trecând peste această alternativă, pe care ar fi putut s-o aibă România la Klaus Iohannis, să ştiţi că profilul lui de preşedinte, şi mandatele sale şi proiectele sale, ne-au adus în punctul acesta de maximă credibilitate pe care România o are în plan extern”, a spus Ministrul JUstiției. .

”Ştiţi care este primul pas firesc pe care îl fac eu? Ne-am anunţat candidaţii la nivelul judeţului Argeş şi acolo mă bat cu PSD. Şi acolo e o conducere foarte ostenită a Partidului Social Democrat, şi când spun ostenită, vă spun cu date clare. 65% din drumurile din judeţul Argeş sunt neasfaltate, a reuşit domnul Mînzînă să asfalteze vreo 65 de kilometri sau până în 100, în patru ani de zile. Nu avem un parc industrial în Piteşti, ditamai oraşul, nu avem un singur parc industrial.

N-a reuşit domnul Mînzînă să scrie un proiect pe fonduri europene sau pe PNRR pentru un spital nou. Deci asta e bătălia mea, cu PSD la nivelul judeţului Argeş. Sigur că, pe baza unor analize, s-a gândit la nivelul coaliţiei să avem anumite candidaturi comune în anumite zone din ţară, însă pentru mine, ca argeşeancă, cel mai mare duşman al Argeşului la momentul ăsta e PSD.

Şi o să mă chinui să vin cu un proiect de dezvoltare, cu candidaţii articulaţi, cu Radu Perianu, care este avocat şi care ştie ce are de făcut la nivelul judeţului, cu Mihai Coteţ la Municipiu, care, iarăşi, prezintă o alternativă de dezvoltare a acestui oraş, ca antreprenor de 20 de ani. Sunt lucruri pe care eu le fac la 180 de grade de PSD la nivelul judeţului Argeş”,a  mai precizat Gorghiu.

Ce spune Alina Gorghiu despre alegerile prezidențiale

”Fără să clipesc, mi-aş dori să văd un Partid Naţional Liberal care merge cu o candidatură în aceste alegeri prezidenţiale, pentru că nu văd cum am putea să nu avem oferta proprie pentru electoratul de dreapta din România.

 Sunt convinsă că avem resurse, am văzut şi declaraţia preşedintelui Ciucă, care a spus foarte clar că nu ezită să îşi asume această candidatură dacă Partidul Naţional Liberal îi va cere acest lucru. E candidatura firească, fiind preşedintele partidului. Dar, vorbind la nivel de principiu, acest partid nu are cum să nu aibă un candidat în alegerile prezidenţiale”, a spus Gogrhiu, care a vorbit și despre alegerile europarlamentare

”A fost un context în care, aşa cum ştiţi, şi premierul României şi preşedintele partidului, Nicolae Ciucă, ne-au rugat pe toţi miniştrii să continuăm activitatea în Executiv. E o perioadă complicată şi atunci continuarea, într-o formulă spun eu de cabinet bună, eficientă, a fost soluţia firească. 

Dar avem o listă reuşită, avem o listă bună, pe care o vom susţine pentru Parlamentul European. Şi cred că mai important decât lista este mesajul pro-european pe care noi, Partidul Naţional Liberal, cel mai pro-european partid din România, suntem obligaţi să îl dăm mai departe. Acest mesaj este cel care va duce la diminuarea acelei seducţii pe care anumite mesaje extremiste, populiste, o exercită asupra unei părţi din electorat”.

În legătură cu Elena Lasconi, Gorghiu a precizat:

”N-am să comentez eu declaraţiile pe care le face un primar care n-a livrat. Eu am obligaţia, ca organizaţie, să le spun celor din Câmpulung, muscelenilor, că acolo va candida din partea Partidului Naţional Liberal un om de excepţie, preşedintele Federaţiei de Automobilism, Norris Măgeanu, un om care are un destin legat de Câmpulung, toată familia sa este musceleană, un om care vorbeşte exclusiv în fiecare zi de investiţii, de reindustrializare. 

Acolo ştiţi că platforma Aro a fost o sursă de bunăstare mulţi ani, PSD-ul a reuşit să o distrugă. În schimb, în schimb, acum, în fiecare zi, noi aducem oameni de afaceri, potenţiali investitori acolo, şi vorbim de reindustrializare.

Sigur că acolo, având aceste aptitudini tehnice în zonă, poţi să construieşti, să vorbeşti despre robotică, despre inovaţie, despre turism din această perspectivă. Iar Norris Măgeanu e candidatul care, domnul Zachmann, are sprijin. Ai sprijin într-o organizaţie, nu se ceartă cu nimeni, coagulează, ai sprijin la nivel de Guvern.

Altfel, oraşul Câmpulung, cu câtă istorie extraordinară are el, va rămâne un oraş închis, captiv unui discurs public, care e mai mult prin studiourile de la Bucureşti, nu la Câmpulung. Dar dacă au nevoie cei din Câmpulung, muscelenii, au nevoie de un proiect serios şi solid, atunci o să se îndrepte către Norris Măgeanu”, a mai spus Gorghiu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te