Uniunea Scriitorilor din România priveşte cu tot mai multă îngrijorare actele de legiferare în materie de Justiție şi atrage atenția asupra efectelor lor negative, atât în privința păcii sociale din țară, cât şi în privința imaginii şi prestigiului României în arena internațională, se arată într-un comunicat de presă al organizației.
„Reamintim, dacă mai este cazul, că Uniunea Scriitorilor nu este o organizație partizană şi nu face altă politică decât cea a culturii române. Însă, prin natura ei, ca breaslă intelectuală, nu poate rămâne fără reacție atunci când în societate sunt înregistrate disfuncționalități care amenință echilibrul şi amanetează viitorul națiunii.
În condițiile în care România are probleme structurale grave – cum ar fi dezechilibrele macroeconomice, starea infrastructurii, nivelul scăzut al investițiilor publice, deficiențe grave ale sistemului de sănătate, respectiv de învățământ –, care pot şi trebuie rezolvate prin actul de guvernare, concentrarea asupra măsurilor de reorganizare a Justiției este de neînțeles din punctul de vedere al interesului național. Zeci de mii de români pleacă anual dintr-o țară în care sunt atât de multe de făcut şi în care există atâtea şi atâtea posibilități pentru fiecare din cetățenii ei”, precizează documentul.
Conducerea Uniunii Scriitorilor afirmă că este de acord că o reformă în justiție, căci aceasta se impune ca necesară, atât pentru a putea duce mai departe lupta contra corupției, cât și pentru a pune capăt unor abuzuri.
„Dar suita de măsuri luate în ultimul timp, vizând reorganizarea Justiției, măsuri incoerente și haotice, fără consultarea specialiștilor și a corpului magistraților, nu doar că îngreunează lupta împotriva corupției, dar a scos în stradă mii de oameni din toate categoriile sociale și profesionale. De asemenea, a coalizat o largă neîncredere europeană față de țara noastră.
Uniunea Scriitorilor apreciază că există riscul ca repetatele măsuri în materie de Justiție să ducă, simultan, la o fractură socială şi la o izolare internațională a țării noastre. Pentru a elimina acest risc, Uniunea Scriitorilor solicită actualei majorități parlamentare să renunțe la tentativa de a controla Justiția şi să se concentreze pe efortul de a face din România o țară dezvoltată la nivel european. Ar fi un efort benefic atât pentru societate, cât şi pentru clasa politică românească, în ansamblul ei.
Suntem dispuşi ca breaslă intelectuală cu un mare număr de membri şi în măsura competențelor noastre în domeniul cultural să participăm instituțional la acest efort de regândire a României, fără de care, oricât s-ar extinde controlul politic asupra diferitelor domenii de activitate şi oricât s-ar recicla discursul patriotard de altădată, nu e de aşteptat niciun progres real”, se arată în comunicatul de presă.
Varujan contra Varujan
Prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România este Varujan Vosganian, politician care este în același timp și vicepreședinte la ALDE, partidul care îl susține pe ministrul Justiției Tudorel Toader tocmai în acțiunea de politizare și controlare a justiției.
Mai mult, atât Varujan Vosganian, cât și președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu au făcut nenumărate declarații publice prin care susțin politica lui Liviu Dragnea de distrugere a independenței Justiției.
Citește și Tăriceanu vorbește despre „eliminare aproape fizică"
Societatea trebuie să fie preocupată de acest lucru, să avem o justiţie corectă şi independtă, nu o justiţie care este folosită pe post de măciucă politică, aşa cum se întâmplă azi în România şi cum s-a întâmplat în ultimii 10 ani, instrument politic de eliminare aproape fizică.
Când spun fizică nu înseamnă totală, adică nu prin omorârea adversarilor, dar e suficient să-i bagi în închisoare sau alte metode un pic mai soft care au acelaşi lucru: distrugerea lor politică. Nu poate să fie justiţia într-o ţară europeană liberă şi democratică”, a susținut liderul ALDE cu o zi înainte de comunicatul Uniunii Scriitorilor.