Sporuri de risc și confidențialitate la angajații din DIICOT: între 3.100 și 8.300 de lei pe lună

DE Petre Bădică | Actualizat: 09.06.2021 - 23:31
Sporuri de risc și confidențialitate la DIICOT: între 3.100 și 8.300 de lei pe lună / Foto: Inquam Photos /Octav Ganea
Sporuri de risc și confidențialitate la DIICOT: între 3.100 și 8.300 de lei pe lună / Fotyo: Inquam Photos /Octav Ganea

La Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism se acordă sporuri care, la fel ca în majoritatea instituțiilor de stat, cu greu pot fi justificate. Cuantumul acestora este sfidător.

SHARE

La DIICOT sunt cinci tipuri de angajați:

- Procurori şi personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor,

- Personal auxiliar de specialitate şi personal conex,

- Funcționari publici şi personal contractual,

- Specialişti

- Ofițeri și agenți de poliție judiciară.

În afara salariilor, toți primesc sporuri consistente după cum reiese din documentele de venituri din martie 2021.

Citește și: Sporuri triplate în Parlament: secretar, de la 1.200 la 3.000 lei/lună; director, de la 770 la 2.300

 

Sporuri de risc și confidențialitate la DIICOT: între 3.100 și 8.300 de lei pe lună

Procurorul-șef adjunct încasează un salariu de 27.500 lei la care se adaugă „cuantum spor risc și confidențialitate” în valoare de 4.125 lei și „cuantum spor condiții deosebite de muncă ” în valoare de 4.125 de lei.

Procurorul-șef secție încasează un salariu de 27.000 lei la care se adaugă „cuantum spor risc și confidențialitate” în valoare de 4.050 lei și „cuantum spor condiții deosebite de muncă ” în valoare de 4.050 de lei.

Specialist IT șef încasează un salariu de 12.883 lei la care se adaugă „cuantum spor risc și confidențialitate” în valoare de 1.932 lei și „cuantum spor condiții deosebite de muncă ” în valoare de 1.932 de lei.

Grefier grad I încasează un salariu de 7.423 lei la care se adaugă „cuantum spor risc și confidențialitate” în valoare de 1.113 lei și „cuantum spor condiții deosebite de muncă ” în valoare de 1.113 de lei.

Manager economic încasează un salariu de 21.750 lei la care se adaugă „cuantum spor condiții deosebite de muncă ” în valoare de 3.129 de lei.

Citește și: Dorneanu încasează 12.500 lei/lună din patru sporuri: oboseală, confidențialitate, praf și doctorat

Consilier încasează un salariu de 9.425 lei la care se adaugă „cuantum spor condiții deosebite de muncă ” în valoare de 1.414 de lei.

Ofițer încasează un salariu de 13.719 lei la care se adaugă „cuantum spor risc și confidențialitate” în valoare de 2.058 lei și „cuantum spor condiții deosebite de muncă ” în valoare de 2.058 de lei.

DIICOT mixează sporurile

La DIICOT se oferă două tipuri de sporuri potrivit documentelor oficiale.

Este vorba de „spor de risc și confidențialitate” și „spor condiții deosebite de muncă. Legea salarizării unitare din 2017, denumește în alt fel sporurile.

Potrivit art. 4 și 5 din Anexa V, capitolul VIII din Legea nr. 153/2017, sporurile de care beneficiază procurorii și personalul auxiliar de specialitate sunt:

- spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat;

- spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică de până la 25% aplicat la salariul de bază;

- spor pentru păstrarea confidențialității de până la 5% aplicat la salariul de bază.

Newsweek România a cerut o serie de informații de la DIICOT în urmă cu 10 zile.

Întrebări trimise de Newsweek România și la care DIICOT nu a răspuns:

1.     Pe baza căror buletine de analize DIICOT oferă angajaților bani în plus pentru „condiții deosebite de muncă”? Care sunt concluziile buletinelor de analiză? Cine le-a făcut și când ?

2.     Care este cuantumul total al sporurilor acordate lunar și anual la DIICOT ?

3.     Pe ce bază legală se acordă sporul de risc și confidențialitate? Despre ce riscuri e vorba? Dacă este acordat pe baza unor buletine de analize cine le-a făcut și la ce concluzii s-a ajuns?

4.     Câte persoane primesc spor de condiții vătămătoare și câte primesc spor de risc și  confidențialitate.

Ce spune legea

Potrivit art. 23 din Legea - cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, „locurile de muncă şi categoriile de personal, precum şi mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexele nr. I - VIII şi condiţiile de acordare a acestuia se stabilesc, în cel mult 60 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin regulament-cadru elaborat de către fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetară, respectiv învăţământ, sănătate şi asistenţă socială, cultură, diplomaţie, justiţie, administraţie, de către instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, precum şi de către autorităţile publice centrale autonome, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului), la propunerea fiecăruia dintre ministere.

Funcționarii publici și personalul contractual pot beneficia de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat. Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum şi condiţiile de acordare a acestora se stabilesc de ordonatorul principal de credite, având la bază buletinele de determinare sau expertizare, emise de către autorităţile abilitate în acest sens.

Sporul pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă potrivit buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă, ce se eliberează pe baza următoarelor criterii:

a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă;

b) gradul de creștere a indicilor de morbiditate la locurile de muncă respective;

c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă. 
 
 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te