Șefa Curții Supreme: Până în septembrie să motiveze condamnările. Inclusiv a lui Dragnea

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 19.07.2018 - 21:30
Foto Inquam Photos/Bogdan Buda

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristina Tarcea, a declarat într-un interviu pentru Realitatea TV că „a privit intrigată” la ce s-a întâmplat în legătură cu revocarea Laurei Codruţa Kovesi.

SHARE

Cristian Tarcea le-a cerut tuturor judecătorilor ca, până în septembrie, să motiveze toate condamnările, ceea ce înseamnă că ar trebui ca până la toamnă să fie gata și motivarea în cazul angajărilor fictive din Teleorman, cel în care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare.

„Paleta de activitate de judecată a judecătorilor de penali este extrem, extrem de largă. Este asta o justificare pentru o întârziere nu prea mare a redactărilor. Din punctul meu de vedere, este imposibil la Înalta Curte, cel puţin, să respecţi termenul de motivare de 30 de zile.

S-au luat tot felul de măsuri administrative, în prezent a fost redus mult numărul de dosare care au fost întârziate la motivare. Am acordat termen până la 1 septembrie tuturor să profite de vacanţa judecătorească şi să-şi termine stocul de dosare de redactat. În caz contrar, vor suporta consecinţele legii, respectiv voi sesiza Inspecţia Judiciară, lucru pe care l-am mai făcut şi în alte situaţii, nu ar fi o noutate pentru ei", a explicat Cristina Tarcea pentru Realitatea TV.

Nu e normal ca revocarea să fie politică

Despre revocarea Laurei Codruţa Kovesi, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiției a afirmat că: „Nu am să vorbesc în numele colegilor mei judecători, pentru că nu am discutat cu dânşii aspectele astea. Am să vorbesc în numele meu şi am să vă spun că am privit, nu neapărat cu îngrijorare, dar intrigată tot ceea ce s-a întâmplat, pentru că mi s-a părut atât de inadmisibil de politizat totul, încât nu am ştiut exact ce se întâmplă şi nu am ştiut în ce măsură o structură care face parte, pana la urma, potrivit Constituţiei, din autoritatea judecatoreasca, trebuie să facă obiect de disputa al atator dispute politice.

Nu mi se pare normal ca iniţiativa revocării să pornească din mediul politic, nu mi se pare normal ca un ministru al Justiţiei să sesizeze Curtea Constituţională pe un aspect până la urmă comun al revocării unui procuror şef, nu mi se pare normal ca acelaşi aspect să ridice probleme de revocare, de suspendare a preşedintelui ţării. Este inadmisibil de mult politizat acest aspect şi nu mi-aş mai dori să se întâmple".

Sentinţa prin care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la 3 ani şi jumătate cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman a fost luată pe 21 iunie. Prin urmare, pe 21 iulie se împlineşte termenul legal de 30 de zile pentru redactarea motivării, a calculat G4Media. 

În cazul lui Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, acesta a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare pentru corupţie pe 8 februarie. Potrivit unor surse judiciare, deşi au trecut aproape 6 luni de la pronunţare, motivarea nu este încă redactată şi apelul nu poate începe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te