Ministrul justiției nu vrea să taie pensiile speciale. Unele ajung la 60000 lei, mai mari ca salariu

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.07.2025 - 09:52
Ministrul justiției nu vrea să taie pensie speciale. Vor ajunge mai mari ca salariile la 60.000 lei - Foto: Freepik
Ministrul justiției nu vrea să taie pensie speciale. Vor ajunge mai mari ca salariile la 60.000 lei - Foto: Freepik
Ministrul justiției nu vrea să taie pensie speciale. Vor ajunge mai mari ca salariile la 60.000 lei - Foto: Freepik/FB
Ministrul justiției nu vrea să taie pensie speciale. Vor ajunge mai mari ca salariile la 60.000 lei - Foto: Freepik/FB

Ministrul justiției, Radu Marinescu, spune că nu vrea să taie pensiile speciale. Acestea ar putea ajunge mai mari ca salariile pe care le-au avut foștii magistrați. Newsweek a atras atenția că se încearcă o „mușamalizare” a tăierii pensiilor speciale.

SHARE

Tăierea pensiilor speciale este o chestiune care nu a putut fi rezolvată de ani de zile. Bolojan a anunțat reforma pensiilor speciale, acuzând că un magistrat devine pensionar la doar 48 de ani cu o pensie de 5.000 de euro.

Citește și: Război total pe pensiile speciale de 25.000 lei. Magistrații îl amenință pe Bolojan că îl duc la CCR

Ministrul justiției nu vrea să taie pensiilee speciale. Acestea ar putea ajunge mai mari ca salariile

În replică, CSM a acuzat dur că urmează un exod al magistraților care vor prefera să iasă anul acesta la pensie. CSM a spus că pensionarea se face, în medie, la 52 de ani și că o pensie de 25.000 lei net nu este un privilegiu.

Nicușor Dan a intervenit și el în disputa CSM - guvernul Bolojan și a blocat pensionarea a zeci de magistrați.

Citește și: Nicușor Dan a blocat accesul a 30 de magistrați la pensii de 25.000 lei. Bolojan vrea tăierea lor

Newsweek a remarcat și a scris, zilele trecute, că există o ciudățenie. Nici Nicușor Dan și nici Ilie Bolojan nu vorbesc despre tăierea pensiilor speciale, ci doar de creșterea vârstei de pensionare.

În Parlament, există un proiect de lege, votat de Camera Deputaților, care taie pensiile speciale cu 15%. Proiectul este complet ignorat de către Bolojan. 

Tăierea pensiilor speciale, eliminată tacit de pe agendă?

În plus, Ilie Bolojan a anunțat că măsurile de reformă a pensiilor speciale vor apărea la final de iulie, dar vor intra în vigoarea abia la 1 ianuarie 2026.

În cursul zilei de ieri, ministrul justiției Radu Marinescu a avut același discurs: să nu se taie pensiile speciale, doar să se taie vârsta de pensionare.

Ministrul justiției nu vrea să taie pensiile speciale. Vor ajunge mai mari ca salariile, la 60.000 lei - Foto: Freepik/FB

„Ar trebui să spunem că obiectivul nostru n-ar trebui să fie să tăiem (pensiile speciale n.red.), ci ar trebui să ne preocupe un deziderat de justiție socială, adică să existe o uniformitate în ce privește, de exemplu, vârsta de pensionare, să atingem o vârstă standard”, a fost prima declarație șocantă a lui Marinescu. Deci, să nu se taie pensiile speciale, ci să crească vârsta de pensionare.

Pensia specială medie este de 25.000 de lei net și doar 7.000 de lei din ea este pensie contributivă. Pentru 18.000 lei din pensia sa, pensionarul magistrat nu a muncit.

Pensiile speciale sunt mai mari decât salariile

Marinescu a insistat că „pensia de serviciu (specială n.red.) trebuie să fie cât mai apropiată de ultimul salariu și aici ne referim la net”, potrivit Antena3

Newsweek a arătat că în multe cazuri, și mai ales în ultimii ani, pe lângă salariu, magistrații primesc restanțe de sute de mii de lei anual. Asta le duce venitul lunar la peste 60.000 de lei.

Newsweek a scris că Șefa Înaltei Curți, Corina Corbu, care se va pensiona anul acesta, a avut, în ultimul an, un venit de 65.000 lei/lună net. Banii au fost obținuți din salarii și restanțe.

Pensia se calculează ca fiind 80% din venitul mediu brut pe ultimii 4 ani. Astfel, în unele cazuri, pensiile speciale vor fi nu doar apropiate, dar chiar și mai mari ca ultimul salariu al magistratului.

Citește și: Judecătorii cer ca „pensiile speciale să fie cât salariile”. Șefa Înaltei Curți are 65.000 lei/lună

FOARTE IMPORTANT La calculul pensiei speciale, procentul de 80% se aplică la venitul mediu BRUT pe ultimii 4 ani. De aceea, Bolojan a confirmat și el că în multe cazuri pensia specială e mai mare ca salariul magistratului.

Nicușor Dan le cere magistraților să stea liniștiți

O altă declarație ciudată care pare să spună „stop” tăierii pensiilor magistraților a venit ieri de la președintele Nicușor Dan.

Nicușor Dan a spus că orice reformă a pensiilor speciale nu se va aplica magistraților care muncesc în acest moment:

„Mesajul care este foarte ferm: în legea magistraților există o prevedere tranzitorie care spune: persoanele care îndeplinesc vârsta de pensionare își păstrează dreptul pe care îl prevede legea în ipoteza că vor ieși la pensie mai târziu. Toți cei care îndeplinesc vârsta de pensionare acum nu trebuie să se precipite să iasă din sistem”, a spus președintele.

CONCLUZIE Din declarațiile președintelui Nicușor Dan, ale premierului Bolojan și ale ministrului de justiție pare că ne îndreptăm spre un nou eșec în tăierea pensiilor speciale. Ce părere aveți?

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te