Fost primar al comunei Jibert, trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri UE de 22,5 mil. lei

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.01.2022 - 17:05
Fost primar al comunei Jibert, trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri UE de 22,5 mil. lei. / Foto: g4media.ro

Marian Pîtea, la data faptei primar al comunei Jibert, judeţul Braşov, a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar în care este acuzat că ar fi ajutat un consilier juridic din primărie pentru a obţine pe nedrept fonduri europene de peste 22,5 milioane lei.

SHARE

Potrivit DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Adrianei Ana Şerban, la data faptelor consilier juridic în cadrul Primăriei comunei Jibert şi reprezentant al Asociaţiei crescătorilor de taurine Jibert, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, şi a lui Marian Pîtea, la data faptei primar al comunei Jibert, judeţul Braşov, pentru complicitate la aceeaşi infracţiune, în formă continuată.

Citește și: Soțul Oanei Zăvoranu a încercat să depășească șmecherește pe DN1. Au fost amenințați cu cuțitul

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi Asociaţia crescătorilor de taurine Jibert, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că Adriana Ana Şerban, în calitate de reprezentant al Asociaţiei crescătorilor de taurine Jibert, ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în perioada 2007-2014, mai multe documente în care erau consemnate date necorespunzătoare adevărului pentru a obţine, în mod injust, sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate.

Citește și: Fiica cea mare a Anamariei Prodan, Rebecca, îl desființează pe Laurențiu Reghecampf

"Şerban ar fi beneficiat de sprijinul primarului Marian Pîtea, care, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu Asociaţia un contract prin care i-a dat în administrare întreaga suprafaţă de păşune deţinută de comuna Jibert. Documentul respectiv nu îi conferea inculpatei un drept de folosinţă asupra terenului menţionat, fiind încheiat în mod formal, pentru a crea aparenţa că Asociaţia ar avea un astfel de drept asupra păşunii comunale. În realitate, păşunea a fost utilizată de toţi locuitorii comunei, nu doar de membrii formei asociative. Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 22.594.739 lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în cauză", precizează DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Braşov cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.