UPDATE Cine sunt cei patru candidați la șefia DNA

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 23.07.2018 - 20:39
Foto Ziua de Constanța
Foto Ziua de Constanța

Procurorul Elena Grecu este ultimul candidat înscris în cursa pentru postul de conducere din cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Alături de ea, și-au mai depus azi candidatura procurorii Cristian Lazăr, Marius Iacob și Florentina Mirică.

SHARE

Update: Tot luni şi-a depus candidatura pentru postul de procuror-şef al DNA și magistratul Elena Grecu. Aceasta este la conducerea Secţiei judiciare penale în structura centrală a Direcției Anticorupție, unde lucrează din iunie 2016. Până în urmă cu doi ani, Elena Grecu a condus Parchetul Curţii de Apel Constanţa.

_____________________________________________

Update:  Adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, procurorul Cristian Lazar, şi-a depus, luni, candidatura pentru a ocupa funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

El ocupă, din noiembrie 2015, postul de adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Lazăr a anchetat dosarul ”Închisorilor CIA pe teritoriul României”. De asemenea, a instrumentat dosarul de plagiat al lui Victor Ponta şi a dispus neînceperea urmăririi penale.

___________________________________________

Update: Procurorul - șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție, Marius Iacob, și-ar fi depus și el, luni, candidatura pentru postul de conducere al DNA, la sediul Ministerului Justiției, acesta fiind al doilea candidat înscris, după procurorul Florentina Mirică. Iacob a fost văzut de ziariști când a intrat în Minister.

Marius Iacob. FOTO: Inquam Photos - Octav Ganea 

Acesta și-a început cariera în 1994 ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 – București. El este procurorul care a instrumentat dosarul copiilor morți la Maternitatea Giulești, a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv și dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu, dar și dosarul Elodia Ghinescu, avocata dispărută fără urmă.
Marius Iacob a lucrat cu Laura Codruța Kovesi la Parchetul General, ca prim-adjunct al acesteia și ca Procuror șef secție (delegat) – Secția de urmărire penală și criminalistică.

Florentina Mirică, prima candidatură depusă la șefia DNA 

Florentina Mirică, şefa Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din DNA, este primul procuror care şi-a depus candidatura la conducerea DNA, luni, în ultima zi pentru depunerea candidaturilor.

Mirică a venit la DNA în 2010 de la parchetul de pe lângă Tribunalul București, la șase luni după ce a promovat de la parchetul de pe lângă judecătoria Buftea, potrivit G4Media. În noiembrie 2014, secția de procurori a CSM o numește în funcţia de procuror şef al Serviciului de combatere a corupţiei în justiţie, structură în cadrul DNA, pentru o perioadă de 3 ani, iar în noiembrie 2017, Kovesi a numit-o din nou pe această funcție.
A anchetat mai multe dosare de magistrați acuzați de corupție și a plecat de la Parchetul Buftea după ce l-a denunțat pe fostul său șef, Nelu Carpen. Acesta a fost condamnat definitiv în 2014 de instanţa supremă la şase ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat de fapte de corupţie.

Florentina Mirică. FOTO: Inquam Photos - Octav Ganea 

Citește și: Kovesi, revocată de la șefia DNA. Președintele a semnat decretul, după decizia CCR

Florentina Mirică a instrumentat dosare controversate, între care cel al fostului ministru de interne, Gabriel Oprea, Petre Tobă și dosarul judecătoarei Gabriela Bârsan, soldat cu achitare. În dosarul DIPI, a fost cercetata disciplinar pentru că ar fi dezvăluit informații clasificate, dar a fost declarată nevinovată de CSM. Tot Mirică investighează  dosarul decontărilor fictive de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut luni dimineață că un posibil motiv pentru care, până în ultima zi, nu a existat nicio candidatură depusă pentru șefia DNA ar fi că unii procurori cred că numirea se face ca în trecut, în baza unor înțelegeri politice.

Citește și: Ce urmează la DNA după revocarea lui Kovesi. Scenariile legale

„Nu uitaţi că numirile precedente au fost făcute, şi folosesc o formulă severă, au fost realizate uneori, uneori, pe baza unei înţelegeri politice, să nu zic un troc politic, pentru că, gândiţi-vă, la DNA nu a fost procedură, nu a fost concurenţă, nu v-aţi alarmat că nu sunt mulţi înscrişi, s-a transmis propun pe …, să reinvestească şi atâta tot. Nu uitaţi că altă dată numirea s-a făcut în detrimentul unui aviz al CSM, Secţia de procurori, un aviz negativ, consultativ e adevărat, iar acum se spune decretul este nelegal, pentru că are acelaşi aviz consultativ şi negativ. Cred că unii dintre procurori au această părere că numirea se va face ca în precedent, pe baza unor înţelegeri. Vă asigur că nu va fi aşa ceva”, a menționat Tudorel Toader.

Citește și: Nimeni nu e interesat să conducă DNA. Concursul pentru procuror şef nu are candidați

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te