Potrivit DIICOT, era vorba de trei tone de cocaină care au ajuns pe plajele românești tocmai din Brazilia. Valoarea de piață a cocainei cu puritate de 97% era de 600 de milioane de euro.
O cooperare judiciară pe trei continente a făcut posibilă identificarea membrilor rețelei și arestarea unora dintre aceștia.
Mai jos, comunicatul integral al DIICOT:
"Prin rechizitoriul din data de 13.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au dispus trimiterea în judecată a inculpaților N.E.N.J., D.D.A., L.P.R.P., M.I., Ș.I.A., P.A., M.G., S.N.J.A., A.C., P.S.A., S.P., K.R., C.H.A.J., Ș.B.A., BOBÎRNEA COSTINEL TUDOREL și POPAENE CONSTANTIN CĂTĂLIN pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, aderare și sprijinire a unui grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni grave, trafic internațional de droguri de mare risc, trafic ilicit de droguri de mare risc, dare de mită, luare de mită și fals în declarații în formă continuată.
Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că în cadrul operațiunii cu nume de cod atribuit „GRIMM BROTHERS” a fost investigată o grupare infracțională organizată implicată în transportul de droguri de mare risc pe cale maritimă, până în apele teritoriale românești, respectiv Marea Neagră – Delta Dunării cu destinație finală țări din Balcanii de Vest, dar și țări din Europa de Vest, Olanda, Belgia și Spania.
Operațiunii i-a fost atribuit acest nume de cod întrucât în absența unor sesizări anterioare, organele judiciare au reconstituit și probat traseul infracțional post factum, exclusiv pe baza datelor, indiciilor și urmelor adunate în urma activităților judiciare desfășurate de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate-Serviciul Antidrog, Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și a datelor furnizate de Drug Enforcement Administration (D.E.A.), Europol, Interpol, precum și de celelalte instituții de law enforcement cu care s-a cooperat în baza dispozițiilor Legii 302/2004, privind cooperarea judiciară internațională în materie penală.
Probarea activităților infracționale de trafic internațional de droguri de mare risc s-a realizat printr-o amplă acțiune de cooperare judiciară internațională, având în vedere caracterul transfrontalier al infracțiunilor, periculozitatea sporită a persoanelor investigate și necesitatea de a fundamenta angajarea răspunderii penale a acestora. Abordarea infracțiunilor ce au format obiectul prezentei cauze s-a făcut din perspectiva imperativului de a documenta întregul lanț infracțional, de la furnizor la beneficiar.
Gruparea infracțională organizată investigată integrează un cetățean de origine libaneză cu rezidența în Brazilia, cetățeni brazilieni, dar și de alte naționalități (cum ar fi membrii echipajelor celor două nave folosite la transportul drogurilor din Brazilia), precum și cetățeni români, spanioli, sârbi și ucrainieni.
Astfel, în perioada ianuarie 2019-martie 2019, inculpaţii s-au constituit într-un grup infracțional organizat cu scopul de a transporta o cantitate semnificativă de cocaină din America de Sud – Brazilia, Portul Belem, furnizată de inculpatul N.E.N.J. zis „SHEIK-UL” (cetățean libanez cu reședința în Brazilia), iar ulterior de a extrage această cantitate de cocaină din apele teritoriale românești ale Mării Negre și de a o preda persoanelor din cadrul grupării infracționale responsabile cu transportul acesteia spre țări din Europa de Vest şi Balcanii de Vest, în vederea plasării pe pieţele din Europa.
Din cercetările efectuate, au rezultat urmatoarele: inculpatul N.E.N.J. conducea în anul 2019, în Brazilia, o organizaţie criminală specializată în colectarea unor cantităţi mari de droguri din ţările producătoare din America de Sud (Bolivia,Columbia,Peru) şi în distribuirea acestora către cumpărători en gros din state predominant europene.
La începutul anului 2019, membri ai Balkan Cartel l-au contactat pe inculpatul N.E.N.J., prin intermediul unor cetăţeni sârbi care activau în organizaţia condusă de acesta, pentru a cumpăra şi transporta către Europa (cu punct de intrare prin România), cantitatea de 3 tone cocaină cu o concentraţie deosebit de ridicată.
În acelaşi timp, reprezentanţii Balkan Cartel au contractat serviciile unor persoane specializate în recuperarea şi transportul drogurilor din apele mării, respectiv ale inculpaţilor D.D.A. , L.P.R.P. , L.P.E.J. , toţi cetăţeni spanioli.
Liderul acestei grupări specializate în extracţia drogurilor a fost inculpatul L.P.R.P., cetățean spaniol, supranumit de ceilalți membri ai grupului, „Șeful”.
Obiectul contractului a fost recuperarea cocainei din apele Mării Negre, manipularea şi depozitarea „mărfii” în condiţii de siguranţă şi asigurarea legăturii cu cetăţenii sârbi (inculpatul S.P. , numiţii K.T. și C.N. - aceştia fiind trimiși în judecată prin rechizitoriul Biroului Teritorial Tulcea din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și alți membrii ai Cartelului), trimiși pentru a tranporta pe cale rutiera cocaina în afara teritoriului României, către Europa de Vest şi Balcanii de Vest.
Pentru ducerea la îndeplinire a contractului, inculpatului L.P.R.P. i s-au pus la dispoziţie de către angajatori mari sume de bani în euro, cu care acesta să achiziţioneze toată logistica şi serviciile necesare şi să plătească persoanele cooptate pentru a ajuta la desfaşurarea operaţiunii, dată fiind amploarea acesteia şi cantitatea deosebit de mare de droguri traficate.
Din punctul de vedere al ierarhiei infracţionale din cadrul grupului infracţional organizat, în subordinea imediată a inculpatului L.P.R.P. , s-au aflat inculpaţii cetăţeni spanioli L.P.E.J. , S.N.J.A. , D.D.A. şi inculpaţii cetăţeni români M.G. , M.I. , P.A. , Ș.I.A. , împreună cu care a constituit grupul, date fiind relaţiile personale, de încredere, precum şi un istoric comun de încălcare a legilor penale.
Inculpaţii D.D.A. , L.P.R.P. , L.P.E.J. , M.I. , au avut atribuţiile de a organiza şi coordona echipa de extracţie a cocainei şi de a recupera efectiv drogurile din mare, inculpaţii M.G. , P.A. , Ș.I.A. , S.N.J.A. , au avut ca sarcini procurarea logisticii, închirierea de imobile, autoturisme, asigurarea mijloacelor de comunicaţie, cooptarea în grupul infracţional organizat a persoanelor necesare pentru derularea operaţiunii, iar inculpatilor A.C. , P.S.A. , Ș.B.A. (toți cetățeni români), C.H.A.J. (cetățean spaniol), K.R. (cetățean ucrainean) le-a revenit obligaţia de a sprijini în orice fel transportul, depozitarea şi securizarea drogurilor, în timp ce inculpatul S.P. a fost desemnat de către beneficiarii cocainei pentru a scoate drogurile în condiții sigure de pe teritoriul României, scop în care acesta a coordonat activitatea cetăţenilor sârbi K.T. , C.N. , precum şi a cetăţenilor sârbi Z.L. , M.M. , S.N. .
Din activitățile investigative a reieșit că în perioada 11.03.2019-23.03.2019 gruparea a desfășurat pe teritoriul României activități de plasare în apele teritoriale a unei mari cantități de cocaină (aproximativ 3 tone) pentru a fi introduse în țară și apoi transportate spre țări din Europa de vest.
Practic, activitățile infracționale ale grupului au vizat în principal trei componente:
a) Componenta de plasare a cocainei în apele teritoriale
Componenta de plasare a cocainei în apele teritoriale a implicat o navă maritimă cu pavilion Insulele Marshall și echipajul acesteia, precum și o altă navă maritimă cu pavilion ucrainean.
Din probe a rezultat că prima navă a încărcat în Portul BELEM – Brazilia la data de 09.02.2019 pornind spre Constanța, încărcătura constând inclusiv în cantitatea de 3 tone cocaină, care trebuia să ajungă în Europa, România. Responsabilă pentru plasarea cocainei a fost o persoană aflată în conexiune strânsă cu inculpatul N.J.N.E. (cunoscut drept SHEIK-UL).
b) Componenta de introducere a cocainei în România
De această componentă s-a ocupat o celulă bine constituită, formată din 15 persoane de naționalitate română, spaniolă și ucraineană, toate inculpate în prezenta cauză. Aceștia au început să ajungă în România începând cu data de 11.03.2019 și au plecat intempestiv în perioada 22/23.03.2019, majoritatea lor aflându-se în prezent în Spania.
În România, inculpații au cumpărat două bărci de viteză, un autoturism de teren, au închiriat 6 autoturisme ( de teren şi transport marfă tip dubiţă) precum și două pensiuni în zona Deltei Dunării, pe Brațul Sfântul Gheorghe, județul Tulcea pentru a desfășura activități de recuperare din apele teritoriale ale României a cocainei și aducere pe uscat cu cele două bărci cumpărate. Operațiunea de recuperare a fost întreruptă de faptul că una dintre bărci, ce conţinea cantitatea de aproximativ 1.040 kg cocaină, s-a răsturnat în zona plajei din localitatea Sf.Gheorghe, judeţul Tulcea, moment în care autorităţile s-au sesizat şi au fost demarate investigaţiile în cadrul operațiunii „GRIMM BROTHERS”.
c) Componenta de transport a cocainei spre Europa de Vest /Balcanii de Vest
Această componentă trebuia să fie acoperită de o celulă de transport formată din cetățeni sârbi ce dețineau mijloace de transport de tip TIR ce aveau prevăzute compartimente ascunse în caroseria remorcilor. În compartimentele ascunse din cele două tiruri identificate se puteau transporta aproximativ 3 tone cocaină. Introducerea cocainei pe teritoriul României a survenit și în condițiile unor disfuncționalităţi tehnice la sistemul SCOMAR, astfel cum rezultă din probele administrate în cauză.
Transportul cocainei a fost preluat de către şoferii unor auto-tiruri, respectiv doi cetăţeni sârbi arestaţi preventiv în altă cauză a Biroului Teritorial Tulcea, care au fost coordonați de către o grupare de criminalitate organizată de cetățeni sârbi care au ramificații în Olanda, Spania, Belgia și America de Sud, reprezentată de inculpatul S.P.. Gruparea era foarte bine organizată și avea o mare penetrabilitate în Serbia dar și în alte state folosind celule bine organizate pentru desfășurare operațiunilor lor.
Se impune mențiunea că, dată fiind puritatea (gradul de concentrație deosebit de ridicat, în jur de aproximativ 90%) cocainei depistate (1.797,399 kilograme în total), valoarea de piață a acesteia este de aproximativ 200.000.000 euro en gros, respectiv aproximativ 600.000.000 euro en detail, astfel cum rezultă și din datele furnizate de către Agenția Națională Antidrog, potrivit Raportului anual cu privire la traficul și consumul de droguri în anul 2018 în România.
Din probe a rezultat faptul că o cantitate de aproximativ 300 kg. cocaină a rămas pe teritoriul Turciei, reprezentând plata către gruparea de crimă organizată care a garantat transferul drogurilor între nava sosită din Brazilia și cea ajunsă în România, o cantitate s-a pierdut în mare, din cauza condițiilor meteorologice (fiind găsite numeroase ambalaje goale în apele teritoriale ale României), iar o cantitate a fost scoasă din țară cu destinația Serbia, la scurt timp după răsturnarea bărcii în zona plajei Sf. Gheorghe.
În sarcina inculpaţilor M.G. , M.I. , P.A. , Ș.I.A. , (toţi cetăţeni români), N.E.N.J.(cetăţean libanez cu reședința în Brazilia), D.D.A. , L.P.R.P. , L.P.E.J. , S.N.J.A. , (toţi cetăţeni spanioli) și S.P. (cetăţean sârb), se reține săvârșirea infracțiunilor de trafic ilicit de droguri de mare risc, prev. de art. 2 alin 1 și 2 din Legea nr. 143/2000,trafic ilicit internațional de droguri de mare risc, prev. de art. 3 alin 1 și 2 din Legea nr 143/2000, inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni grave, prev. de art. 367 alin 1 și 2 C.p.,totul cu aplic. art. 38 alin 1 C.p, constând în aceea că, de la începutul anului 2019, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, în care i-au cooptat și pe coinculpaţii, A.C. , P.S.A. , Ș.B.A. (toţi cetăţeni români), C.H.A.J. (cetățean spaniol), K.R. (cetăţean ucrainean) dar şi pe numiţii K.T. și C.N. , coinculpații fiind cercetați sub aspectul infracțiunilor de trafic ilicit de droguri de mare risc, prev. de art. 2 alin 1 și 2 din Legea nr. 143/2000, trafic ilicit internațional de droguri de mare risc, prev. de art. 3 alin 1 și 2 din Legea nr 143/2000,aderare și sprijinire a unui grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni grave, prev. de art. 367 alin 1 și 2 C.p., totul cu aplic. art. 38 alin 1 C.p., iar din martie 2019, întreg grupul infracțional organizat a acționat în mod coordonat, reușind, ulterior preluării de la furnizorii predominant columbieni, și introducerea pe cale maritimă din Brazilia și transportul pe teritoriul României, a cantității totale de 1.797,399 kilograme cocaină, droguri de mare risc, în valoare de aproximativ 200.000.000 euro en gros, respectiv aproximativ 600.000.000 euro, valoare de piaţă.
În concret, inculpații și-au asigurat logistica necesară recuperării și manipulării drogurilor, respectiv au închiriat locații izolate în Delta Dunării, autovehicule, au cumpărat autovehicule, două bărci de mare viteză, un peridoc, telefoane mobile, cartele sim prepaid, stații de emisie-recepție, anvelope speciale pentru deplasarea pe nisip, saci de rafie pentru transportul pachetelor, fierăstrău electric pentru tăierea pereților ambarcațiunii răsturnate în Marea Neagră și în care se aflau pachetele cu cocaină recuperate.
Astfel, au recuperat din apele teritoriale ale Mării Negre, mai multe pachete de cocaină, a câte aproximativ 1 kg fiecare, pe care le-au descărcat în zona localității Sfântu Gheorghe, judeţul Tulcea, de unde au fost preluate cu autoturismele de teren și transportate inițial în zona carierei de piatră de lângă Zebil, judeţul Tulcea, de unde urmau a fi preluate de către alte autovehicule și transportate către Vestul Europei și către Balcanii de Vest, prin tranzitarea rutieră a României.
În sarcina inculpaţilor BOBÎRNEA COSTINEL TUDOREL și POPAENE CONSTANTIN CĂTĂLIN s-au reținut infracțiunile de luare de mită, și fals în declarații în formă continuată, constând în aceea că, în noaptea de 21-22.03.2019, în calitate de agenți ai Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au pretins și primit de la coinculpații M.I. și L.P.R.P. câte 1.000 euro fiecare pentru a nu întocmi dosar penal suspectului, L.G.D., pe care l-au depistat în trafic conducând cu permis necorespunzător categoriei, un autoturism ce tracta o remorcă pe care se afla ambarcațiunea în care se găsea cantitatea de aproximativ 3 kg. cocaină, din marfa recuperată din apele Mării Negre.
De asemenea, în calitate de agent de poliție al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov, inculpatul POPAENE CONSTANTIN CĂTĂLIN avea obligația de a depune declarații de avere și interese în toată perioada de referință, însă în declarația de avere aferentă anului 2019, acesta nu a evidențiat suma de 693 lei, obținută din jocuri de noroc, deși avea obligația de a face acest lucru.
Inculpatul BOBÎRNEA COSTINEL TUDOREL, în calitate de agent de poliție al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov avea obligația de a depune declarații de avere și interese în care să consemneze toate veniturile obținute, inclusiv pe cele din jocuri de noroc, însă, în baza aceleiași rezoluții infracționale, nu a evidențiat în declarațiile de avereaferente anilor 2018 și 2019, sumele de 28.510 lei, respectiv de 10.980 lei, provenind din jocuri de noroc.
În sarcina inculpaţilor L.P.R.P. şi M.I. se reţine şi infracţiunea de dare de mită, constând în aceea că, în noaptea de 21/22.03.2019, au remis inculpaţilor BOBÎRNEA COSTINEL TUDOREL și POPAENE CONSTANTIN CĂTĂLIN câte 1.000 de euro, pentru ca aceştia să nu întocmească dosar penal pe numele suspectului L.G.D. pentru infracţiunea prevazută şi pedepsită de art.335 alin.2 teza I C.p.
Informații despre liderul grupării
Inculpatul N.E.N.J. se află în evidențele autorităților libaneze pentru de infracțiuni de trafic de droguri, acesta încălcând legislația libaneză cu privire la traficul de droguri de 12 ori în perioada 1994-2016.
Inculpatul, unul dintre cei mai cunoscuți traficanți/distribuitori de droguri din America de Sud, nu a recunoscut săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina sa cu ocazia audierii efectuate de către procurorii DIICOT – Structura Centrală în Brazilia, la data de 19.12.2019. Mai mult decât atât, a încercat să justifice formularea acuzațiilor împotriva sa prin notorietatea pe care o are în lumea traficanților internaționali de droguri.
Potrivit informațiilor transmise de către Interpol Brazilia, N.E.N.J. a fost arestat la data de 21.10.2019 şi se află încarcerat în Brazilia, în Penitenciarul „Paulo Luciano Campos” din statul Sao Paulo, oraş Avare, fiind condamnat la o pedeapsa de 22 ani închisoare pentru trafic de droguri.
În prezent, inculpatul P.S.A. se află în stare de arest preventiv, în această cauză, iar inculpații POPAENE CONSTANTIN CĂTĂLIN și BOBÎRNEA COSTINEL TUDOREL s-au aflat în stare de arest preventiv în intervalul 28.02.2020 – 22.04.2020, în prezent fiind plasați sub control judiciar.
Față de inculpații N.E.N.J., D.D.A., L.P.R.P., M.I., Ș.I.A., P.A., M.G., S.N.J.A., A.C., P.S.A., S.P., K.R. și C.H.A.J., procurorii DIICOT – Structura Centrală au solicitat instanței competente arestarea preventivă în lipsă, propunerea fiind pe rolul Tribunalului București.
Cooperare judiciară
Activitățile infracționale care au format obiectul dosarului au fost investigate de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate-Serviciul Antidrog delegaţi în cauză, beneficiind de sprijinul de specialitate al Direcției de Operațiuni Speciale din cadrul IGPR, în cadrul unei ample operațiuni de cooperare judiciară internațională derulată în virtutea dispozițiilor Legii nr. 302/2004, privind cooperarea judiciară internațională în materie penală.
Astfel, au fost folosite următoarele instrumente de cooperare judiciară internațională:
- opt Ordine Europene de Anchetă către autoritățile judiciare competente din Regatul Spaniei;
- o cerere de comisie rogatorie și un supliment al acestei cereri, către autoritățile judiciare din Republica Federativă a Braziliei, această comisie rogatorie implicând inclusiv deplasarea procurorilor și a lucrătorilor de poliție din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate - Serviciul Antidrog, în Brazilia;
- o cerere de comisie rogatorie adresată autorităților din Statele Unite ale Americii;
- două cereri de comisii rogatorii, dintre care una suplimentată, către autoritățile Republicii Serbia;
- o cerere de comisie rogatorie și un supliment al acesteia, către autoritățile Republicii Ucraina;
- trei cereri de comisii rogatorii dintre care una suplimentată, către autoritățile Regatului Spaniei;
- o echipă comună de anchetă (Joint Investigation Team) cu autoritățile din Republica Serbia;
- o cerere de transfer de proceduri către Republica Bulgaria.
Se impune evidențiat faptul că datele furnizate de Drug Enforcement Administration (D.E.A.), Europol și Interpol au contribuit în mod decisiv la aflarea adevărului, identificarea tuturor autorilor și la probarea infracțiunilor transfrontaliere investigate în cauză.
Un rol deosebit de important în buna desfășurare a cooperarii judiciare internaționale l-a avut EUROJUST, sub egida căreia au fost derulate procedurile penale cu Regatul Spaniei, Republica Serbia, Republica Ucraina, Republica Bulgaria și Republica Federativă a Braziliei.
În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.
Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului București.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție."