Elena Udrea era acuzată de trafic de influență și spălare de bani.
Elena Udrea, achitată în Dosarul Hidroelectrica
Dan Andronic, patronul EvZ, era şi el acuzat de mărturie mincinoasă, în legătura cu mita dată de afaceristul Bogdan Buzăianu pentru a scăpa de atacurile PDL, partid din care făcea parte Udrea.
Speţa aceasta a fost închisă, după decurgerea unei prescripţii, în baza unei decizii date de CCR, conform Portalului Instanţelor.
Citeşte şi: Elena Udrea rămâne după gratii. Recursul în casație, respins de Înalta Curte. Ce face Rudel Obreja
Fostul demnitar ar fi primit de la Buzăianu o geantă cu 3,8 milioane de euro, bani gheaţă, dar şi 900.000 de euro, în acţiuni la firma editoare a EvZ.
Totuşi, aceeaşi instanţă care a achitat-o, din cauza prescrierii, bazate pe decizia CCR, a decis să-i confişte în total 3,4 milioane de euro.
Citeşte şi: Elena Udrea: „Mă gândesc și eu să cer să fiu declarată nebună”
Înalta Curte a ținut cont de o decizie a Curţii de Justiţie aa Uniunii Europene, din 21 decembrie 2021.
Potrivit acesteia, în dosarele legate de fapte penale cu fonduri europene și fapte de corupție, instanţele nu trebuie să țină cont de deciziile CCR, privind așa-zisa nelegalitate a compunerii completurilor de 3 și de 5 judecători, dacă apare pericolul prescrierii faptelor.
Udrea mai este condamnată la 8 ani de închisoare, în dosarul finanțării campaniei lui Traian Băsescu, la alegerile prezidențiale din anul 2009. Sentința aceasta însă nu e definitivă şi irevocabilă.