Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a precizat că „va exista un răspuns” referitor la candidaturile şi interviurile pentru funcţia de Procuror General înainte sau după moţiunea simplă împotriva sa, pe care Senatul se pregătește să o dezbată și să o voteze miercuri.
El a lăsat astfel să se înțeleagă că alegerea numelui viitorului Procuror General depinde de sprijinul pe care i-l va acorda PSD.
Dezbaterea moţiunii va avea loc pe fondul nemulţumirilor tot mai mari în PSD faţă de ministrul Justiţiei față de activitatea sa. Tudorel Toader a primit şi un ultimatum de la Liviu Dragnea. Social-democraţii sunt supăraţi pe ministrul Justiţiei pentru că refuză să prezinte ordonanţele de urgenţă care ar modifica Codurile Penale.
Potrivit lui Dragnea, PSD s-ar fi lăsat „păcălit" de ministrul Justiţiei, care a anunţat în ianuarie că vrea să adopte ordonanţele privind justiţia, iar recent a susținut că urgența nu se justifică. "Cred că domnul Toader ne-a păcălit, nu ştiu dacă o fi singur sau au fost doi", a spus șeful PSD.
„În cursul zilei de azi, probabil înainte sau după moţiune, vom da un răspuns. Asta înseamnă că vom încheia procedura”, a spus Toader, citat de Mediafax.ro.
Citește și: Moțiune periculoasă în Senat: Va părăsi Tudorel Toader guvernul?
În legătură cu acuzațiile de colaborare cu Securitatea aduse lui Augustin Lazăr, ministrul Justiției a evitat să comenteze: ”Am convingerea că îl aşteptaţi şi pe dânsul (Augustin Lazăr - n.r.) şi vă va răspunde la această întrebare. Eu nu îmi exprim punctul de vedere aici, înainte de interviuri.”
Procurorul general Augustin Lazăr a precizat că nu are niciun fel de emoţii. „Este anunţul care s-a făcut, că s-a lansat o procedură imparţială, o procedură transparentă pentru selectarea candidatului. La sfârşit putem discuta. Este al nu ştiu câtelea examen pe care îl susţin aşa că nu am nicio emoţie", a spus Lazăr.
Recent, el a fost acuzat că, în perioada când a fost preşedinte al comisiei de eliberări de la Aiud, a refuzat de două ori eliberarea disidentului anticomunist Iulius Filip. Augustin Lazăr a respins acuzaţiile, precizând că nu el decide eliberarea sau ţinerea în închisorile comuniste a unui deţinut.
Procurorul General în exercițiu a fost primul care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat, deși ministrul Justiției, Tudorel Toader, l-a propus pentru revocare încă de anul trecut. Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat solicitarea de demitere.
Funcția de Procuror General al Parchetului de pe lângă ÎCCJ va deveni vacantă în data de 28 aprilie.
Cel de-al doilea procuror care şi-a depus dosarul pentru a deţine cea mai importantă funcţie din Parchetul General este procurorul DIICOT Marian Drilea.
Tot din structurile DIICOT vine şi cel de-al treilea candidat pentru şefia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Daniel Horodniceanu, care a fost însă şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Ultimul candidat înscris pentru şefia Parchetului General este fostul adjunct al Laurei Codruţa Kovesi la Parchetul General, procurorul Gabriela Scutea. Gabriela Scutea s-a înscris anul trecut şi în cursa pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), ministrul Tudorel Toader propunându-o însă pe Adina Florea, pe care preşedintele Klaus Iohannis a respins-o de două ori.
INTERVIUL SUSȚINUT DE AUGUSTIN LAZĂR
INTERVIUL SUSȚINUT DE DANIEL HORODNICEANU
INTERVIUL SUSȚINUT DE MARIAN DRILEA