Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei, vizează fugarii de Justiţie. Se întâlneşte cu omologul italian

DE Florin Budescu | Actualizat: 04.09.2023 - 14:05
Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei, vizează fugarii de Justiţie - Foto: Facebook/Alina Gorghiu

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat că pe 10 şi 11 septembrie va avea loc o conferinţă informală a miniştrilor de Justiţie din statele membre ale Consiliului Europei, context în care va avea o întâlnire bilaterală cu omologul italian.

SHARE

În context, va discuta mai profund nu numai pe tematica fugarilor, dar şi despre metode alternative de soluţionare a conflictelor.

"Medierea la ei funcţionează extraordinar de bine, noi nu am reuşit să o asimilăm ca metodă alternativă de soluţionare a conflictelor şi poate fi un alt capitol de discuţie, în această bilaterală pe care o voi avea", a spus Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei, vizează fugarii de Justiţie

Ea a arătat că, de la începutul anului până în august, aproape 600 de fugari au fost aduşi de statul român înapoi în ţară.

"E o frustrare la nivel public. Foarte mulţi mă întreabă, de când am preluat mandatul, şi în online, şi pe stradă, pe unde merg eu în ţară: 'Doamna ministru, când îi aducem pe toţi acasă?'

E complicat să dau un răspuns, pentru că fiecare persoană, fiecare fugar, că e celebru sau mai puţin celebru, urmează anumite proceduri, dar da, actul de justiţie nu poate fi considerat împlinit dacă persoana condamnată nu execută pedeapsa.

Citeşte şi:: Infractori protejați de italieni: De la Alina Bica și colonelul SRI Dragomir, până la Mircea Nebunu

Sunt de la începutul anului 2023 până la începutul lunii august aproape 600 de fugari aduşi de statul român înapoi în ţară.

Din Marea Britanie sunt cei mai mulţi, Spania pe locul doi şi Italia - 77 de fugari pe care am reuşit să-i aducem în această scurtă vreme înapoi în ţară", a afirmat ministrul Justiţiei.

Alina Gorghiu a precizat că Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în fiecare caz, prezintă faptul că cei care sunt fugari în afara ţării pot executa pedeapsa în România, conform Agerpres.

Citeşte şi: Alina Gorghiu: „Darius Vâlcov este în custodia Poliţiei Române. Va fi predat penitenciarului Rahova”

"Ne preocupă condiţiile din penitenciare, la sfârşitul anului vom avea 1.200 de locuri noi în sistemul penitenciar românesc. (...) De 33 de ani în România niciun guvern nu a reuşit să construiască un penitenciar nou.

Construim pavilioane noi, reamenajăm locurile de detenţie", a mai spus ea, adăugând că acest lucru se datorează "barierei finanţelor".

Ministrul Justiţiei a indicat că sunt două penitenciare în achiziţie publică, la Buzău şi Ilfov, cu fonduri şi de la statul român şi din afară, cu împrumuturi. Gorghiu a arătat că s-a încercat şi varianta parteneriatului public privat în urmă cu 8 sau 10 ani, dar nu a avut succes, dând asigurări că o să redeschidă acest subiect.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te