ABUZ Justiția interzice presei să scrie despre un fost ministru al Justiției și soția sa judecătoare

DE Alexandru Pop | Actualizat: 27.02.2024 - 12:06
ABUZ Justiția interzice presei să scrie despre un fost ministru al Justiției și soția sa judecătoare - Foto: INQUAM PHOTO / Marius Dumbrăveanu

Avocatul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiției, a reușit o performanță judiciară unică. Potrivit unei notificări trimise redacției Newsweek România, o instanță de judecată ar fi decis că nu mai avem voie să scriem nimic despre el și despre soția sa judecătoare.

SHARE

Vineri, 23 februarie, casa de avocatură Chiuariu & Asociații SCA trimitea un email redacției Newsweek România prin care eram notificați că trebuie să respectăm o ordonanță președințială a Tribunalului Argeș, emisă în aceeași zi, care ne interzice să publicăm orice articole referitoare la fostul ministru al justiției și la soția sa judecătoare.

Citește și: Secția specială de investigare a magistraților l-a lăsat să scape pe fostul ministru Tudor Chiuariu

ABUZ Justiția interzice presei să scrie despre un fost ministru al Justiției și soția sa judecătoare

Hotărârea dată pe loc de judecătorul Bogdan Dumitru Cristian este fără precedent de la intrarea României în Uniunea Europeană. Nu am primit încă nicio comunicare oficială din partea instanței, deci nu știm care poate fi motivarea unei asemenea decizii. O decizie care intră în contradicție cu toată legislația europeană privitoare la libertatea presei și care contrazice jurisprudența românească în materie.

Citește și: Ce se întâmplă cu Justiția? Eliberată de MCV a început să îi ia la bastoane pe unii jurnaliști

Iată textul notificării trimise redacției Newsweek România de angajații fostului ministru al justiției:

“Subsemnații Roxana Chiuariu, Tudor-Alexandru Chiuariu și Chiariu @Asociații – Societate Civilă de Avocați, toți reprezentați conventional de Chiuariu & Asociații SCA cu sediul (…) vă transmitem prezenta notificare prin care vă somăm ca de îndată să respectați hotărârea judecătorească anexată privind pe dna. Roxana Chiuariu, dl Tudor-Alexandru Chiuariu și Chiuariu&Asociații – Societate Civilă de Avocați, având în vedere următoarele:

Prin Hotărârea nr. 66/23.02.2024 pronunțată de Tribunalul Argeș în dosarul nr. 1493/109/2024 s-au dispus următoarele măsuri împotriva Pârâților Negrea Stelian-Gabriel și News International SA, această hotărâre judecătoarească fiind EXECUTORIE FĂRĂ SOMAȚIE SAU FĂRĂ TRECEREA UNUI TERMEN:

1. Interzicere provizoriu pârâților să publice sau să transmit, direct sau indirect, sub orice formă, prin orice fel de mijloace, orice referiri privitoare la reclamanții Roxana Chiuariu, Tudor-Alexandru Chiuariu și Chiuariu & Asociații – Societate Civilă de Avocați, în mijloacele de presă  scrisă sau electronică, până la soluționarea definitive a dosarului nr. 1497/109.2024.

2. Obligă pârâții să înceteze provizoriu acțiunile anterior menționate, inclusiv sub aspectul publicării de articole, știri, dezbateri, anchete, reportaje în revista Newsweek România., pe pagina de internet www.newsweek.ro , în alte mijloace de informare în masa sau pe platforme de social media, cu privire la oricare dintre reclamanți, până la soluționarea definitivă a dosarului nr. 1497/109/2024. 

3. Obligă pârâții să plătească reclamanților suma de 600 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”.

În aceeași comunicare, subalternii lui Chiuariu susțin că au anexat un extras de pe portalul instanțelor, dar nu și hotărârea propriu-zisă a Tribunalului Argeș.

Interdicția vine la scurt timp după ce jurnalistul Stelian Negrea, senior editor la Newsweek România, i-a trimis fostului ministru al justiției un set de întrebări despre averea sa și a soției sale, Roxana Chiuariu, judecătoare la Curtea de Apel București, detașată la Consiliul Superion al Magistraturii, ca director de afaceri europene, relaţii internaţionale şi programe.

Ordonanță emisă fără citare ca să nu ne putem apăra

Contrar tuturor uzanțelor, judecătorul Bogdan Dumitru Cristian nu a trimis nicio citație pârâților – jurnalistul Stelian Negrea sau societatea care editează revista Newsweek România. Deși datele lor de contact apar în plângerea familiei Chiuariu.

În schimb, fostul ministru al justiției Tudor Chiuariu – lansat în politică de infractorul Relu Fenechiu de la Iași – a încercat în aceeași zi să ia legătura cu jurnalistul Sabin Orcan, managerul Newsweek România. L-a sunat și apoi i-a scris un mesaj, dar nu a primit niciun răspuns.

O cerere similară respinsă în cazul Rise Project

O decizie similară a fost respinsă de Tribunalul București în martie 2023. Miliardarul israelian Beny Steinmetz a încercat atunci să oprească o anchetă a jurnaliștilor de la Rise Project la adresa investițiilor sale în România și în alte țări. 

Ca și acum, s-a încercat o decizie fără citarea părților:

“Să dispuneți, (...) fără citarea părților, interdicția imediată a numitului Radu Paul, jurnalist, și a publicațiilor/organizațiilor online Organized and Corruption Reporting Project (OCCRP) și Rise Project România de publicare a oricărui articol care face referire la numele meu, (...) și a coborârii/anulării/ștergerii articolelor referitoare la persoana mea de pe platforma celor două publicații (...) până la soluționarea definitivă a acțiunii în cauză", a scris avocatul omului de afaceri în cererea de chemare în judecată.”

Vezi link AICI

Ce l-a deranjat atât de tare pe Chiuariu?

Jurnalistul Stelian Negrea a publicat recent pe newsweek.ro un articol de opinie, pe care-l puteți accesa AICI, în care comenta faptul că justiția română, recent eliberată de condițiile Mecanismului de Cooperare și Verificare al Uniunii Europene, a început să dea hotărâri dubioase împotriva presei. Cele două exemple, întâmplate chiar autorului, sunt edificatoare.

Primul se referea la o sentință a Tribunalului Cluj Napoca prin care, fără să fie citat măcar în mod legal, Stelian Negrea a fost condamnat să îi plătească 25.000 lei soției deputatului USR, Emanuel Ungureanu. Condamnarea vine ca urmare a dezvăluirii privind modul în care un spital de stat aflat sub tirul acuzațiilor politicianului i-a angajat într-un final soția. Jurnalistul a fost condamnat în același mod bizar, fără să fie citat, iar între timp a depus apel.

Al doilea exemplu se referă la o condamnare pentru menționarea aceluiași Tudor Chiuariu într-o altă anchetă semnată de Stelian Negrea despre achiziția tramvaielor din Capitală. Instanțele care au pronunțat și menținut sentința – aceleași din județul Argeș. În total, jurnalistul a fost obligat să plătească familiei fostului ministru al justiției peste 33.000 de lei.

Informațiile publicate de Stelian Negrea s-au bazat pe date publice de notorietate: De pildă, faptul că Tudor Chiuariu a fost anchetat în două dosare de către DNA – cel al Poștei Române, în care a și fost condamnat la 3 ani și jumătate cu închisoare cu suspendare, și cel al retrocedărilor ilegale de păduri, în care procurorii l-au acuzat că a cerut 3 milioane de euro pentru a influența o serie de funcționari publici.

Nici Tudor Chiuariu, nici soția sa judecătoare, nici casa acestuia de avocatură nu au răspuns întrebărilor trimise. Ultimul set de întrebări – care a provocat obținerea pe loc a unei hotărâri de tip “botniță” la instanța din Pitești – despre “specializarea” fostului ministru al justiției în apărarea celor care au probleme de integritate. (Vom reveni)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te