Anchetă pentru abuz la ISU Dâmbovița care l-a amendat cu 40.000 lei pe proprietarul GPL Dâmbovița

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.08.2023 - 10:13
Abuz în serviciu la ISU Dâmboviţa - Foto: captură video X/Chroni Buzz

Procurorii DNA, prin Secția militară, sunt la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dâmbovița. Magistraţii ridică documente legate de un presupus abuz în serviciu, într-un dosar privind controale la stația GPL, deschis înainte de exploziile de la Crevedia..

SHARE

Este vorba despre un dosar de abuz în serviciu, unul dintre cele două astfel de dosare deschise pe rolul DNA, cel coordonat de un procuror militar din DNA.

Anchetatorii caută și așteaptă să primească din partea funcționarilor de la Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dâmbovița acte legate de structurile de control ale ISU.

Această anchetă este cu atât mai surprinzătoare cu cât ISU Dâmbovița pare singura instituție care și-a făcut treaba în cazul exploziei de la Crevedia.

Ancheta pentru abuz în serviciu la ISU Dâmbovița, 

ISU Dâmbovița a făcut două controale la stația GPL Dâmbovița. Ambele au fost menționate în jurnalul de activități al ISU Dâmbovița din 2020. Următorii trei ani, stația GPL nu a fost deranjată de niciun fel de autoritate. 

O instituție care pare că și-a făcut treaba, ISU Dâmbovița, a indicat vinovații morali pentru tragedia de la Crevedia. Vinovați prin complicitate și pentru că nu au acționat. Newsweek a probat, azi, că ISU Dâmbovița a amendat, în 2020, proprietarul stației cu 40.000 lei și i-a retras o autorizație. 

Trebuie spus că informările ISU Dâmbovița s-au depus în iulie-septembrie 2020. Actualii conducători ai instituțiilor de mai jos puteau face verificări chiar dacă nu erau în funcție la data la care s-au făcut sesizările.

Citește și: Fiul primarului din Caracal a plătit 40.000 lei, iar stația GPL Crevedia a putut funcționa ilegal

ISU Dâmbovița a indeicat instituțiile pe care le-a informat despre activitatea ilegală de la GPL Dâmbovița.

„Ca urmare a pierderii valabilității autorizației de securitate la incendiu, în data de 31.07.2020, conform prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor au fost notificate Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița și Instituția Prefectului Județul Dâmbovița. Totodată, Legea prevede informarea și a altor instituții publice interesate, sens în care ISU Dâmbovița a înștiințat și Inspectoratul Județean în Construcții, Consiliul Județean, Agenția pentru Protecția Mediului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Primăria Crevedia”, transmit cei de la ISU.

Acestor instituții li se adaugă Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița și Instituția Prefectului Dâmbovița care au fost sesizate potrivit ISU Dâmbovița.

Abuz în serviciu la ISU Dâmboviţa

Concret, este vorba despre verificările pe care inspectorii le-au făcut la stațiile de carburant din județ și, în mod special, la stația din Crevedia.

ISU Dâmbovița a declarat că a făcut controale și verificări la stația din Crevedia încă din vara anului 2020 și că tot atunci a decis retragerea autorizației de securitate la incendiu.

Citeşte şi: Femeia decedată în explozia din Crevedia a știut „că va muri de la gaze. Mirosea îngrozitor”

Reprezentanții instituției spun că ulterior au făcut și alte controale, au găsit iar nereguli și au primit asigurări că stația va fi închisă.

Sunt primele acte pe care le fac cei de la DNA, într-unul dintre cele două dosare de abuz în serviciu deschise după exploziile de la Crevedia.

Unul dintre ele vizează activitatea de la ISU Dâmbovița și verificările făcute de inspectori, la stația GPL.

Citeşte şi: Cine sunt cei 7 vinovați moral pentru explozia de la GPL Crevedia. Au știut, dar nu au acționat

Cel de-al doilea dosar, instrumentat de una dintre secțiile civile ale DNA, se referă la modul în care a fost autorizată funcționarea stației GPL, conform Digi24.

În total, sunt patru investigații penale deschise de trei parchete, după exploziile care au avut loc la finalul săptămânii trecute, în localitatea dâmbovițeană Crevedia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te