DOCUMENT 19.000.000 lei valoarea pensiilor speciale achitate parlamentarilor în doar 6 luni

DE Petre Bădică | Actualizat: 07.06.2023 - 21:51
19.000.000 lei valoarea pensiilor speciale achitate parlamentarilor - Foto: Facebook / Parlamentul României

Valoarea pensiilor speciale achitate unui număr de aproape 600 de parlamentari în doar 6 luni depășește suma de 19 milioane de lei sau 4 milioane de euro, potrivit unui document oficial depus la Camera Deputaților.

SHARE

Valoarea pensiilor speciale plătite parlamentarilor în doar jumătate de an este de 19.370.146 de lei, potrivit unui document depus la Camera Deputaților. Suma reprezintă plata a 583 de indemnizații oferite parlamentarilor.

La aceste plăți s-a ajuns după ce Parlamentul a fost obligat să respecte o decizie a CCR. Curtea Constituțională a declarat neconstituțională tăierea pensiilor speciale. 

În 2021, sute de parlamentari au dat Palamentul în judecată după ce o lege a abrogat pensiile speciale ale foștilor senatori și deputați. În iunie 2022, CCR a decis că este neconstituțională legea care a stat la baza ordinului, pe motiv că proiectul a fost adoptat în regim de urgență. Toți parlamentarii-pensionari care au contestat tăierea pensiilor în instanță au câștigat.

Pensia specială se acordă parlamentarilor în funcție de numărul de mandate pe care le are fiecare deputat sau senator. Meleșcanu, cu 4 mandate, spre exemplu, ia o pensie specială de 12.000 de lei.

Citește și: Meleșcanu rămâne cu 16.000 lei/lună pensie specială după „tăieri”. A justificat crimele comuniștilor

Un alt pensionar special care „s-a înfruptat” din cei 19 milioane de lei, este Petre Daea. Cu 3 mandate de parlamentar, el primește o pensie specială de 9.000 de lei.

Citește și: EȘEC Petre Daea rămâne cu 7.300 lei/ lună net, pensie specială. Reforma îi ia doar 1.600 lei

PSD vrea să taie, din nou, pensiile speciale

PSD a anunțat prin vocea lui Alfred Simonis că a depus o nouă lege prin care va tăia complet pensiile speciale.

Am depus, astăzi, o iniţiativă legislativă care prevede eliminarea, abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, considerând că, în acest mod, avem autoritatea morală de a discuta despre celelalte pensii speciale, abrogarea lor, impozitarea lor, eliminarea unor tipuri de pensii speciale. Ştiţi că avem în dezbatere parlamentară o lege prin care impozităm şi eliminăm anumite categorii de pensii speciale. Evident că şi celor de la USR le-a scăpat asta intenţionat, cred eu, că nu au băgat în PNRR şi eliminarea pensiilor parlamentarilor. Considerăm că nu putem discuta despre impozitarea magistraţilor, impozitarea altor tipuri de pensii speciale şi eliminarea unor astfel de tipuri de pensii speciale, de categorii, noi fiind beneficiari în continuare de pensii speciale şi neimpactând în niciun fel pensiile speciale ale parlamentarilor", a precizat Simonis la Parlament.

El a menţionat că iniţiativa depusă de Partidul Social Democrat prevede eliminarea definitivă a pensiilor speciale ale parlamentarilor, nu impozitarea lor, precizând că odată cu intrarea în vigoare a acestei legi vor fi suspendate şi pensiile pentru parlamentari aflate în plată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te