Ce șanse sunt ca Rusia să invadeze Republica Moldova. Anexarea Transnistriei este prea puțin

DE Adina Mutăr | Actualizat: 21.02.2023 - 09:50
Ce șanse sunt ca Rusia să invadeze Republica Moldova. - Foto: Profimedia
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a sosut la întâlnirea miniștrilor de externe ai UE, la Bruxelles/Foto: Profimedia Images

Pe măsură ce se apropie un an de la invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, atenția se îndreaptă către Republica Moldova, pe care ar putea s-o anexeze împreună cu Transnistria.

SHARE

Guvernul Republicii Moldova s-a prăbușit cu câteva zile înainte ca președintele țării să afirme că rapoartele serviciilor de informații au descoperit planurile Rusiei de a da o lovitură de stat.

Țara fără ieșire la mare, una dintre cele mai sărace din Europa, a suferit luni de revolte politice și economice în mijlocul războiului, inclusiv în cadrul statului separatist, pro-rus, separatist, Transnistria, potrivit cnbc.com.

Analiştii cred că este absolut posibil ca Moscova să folosească Moldova – şi grupuri separatiste din statul separatist pro-rus Transnistria – pentru a semăna discordie şi a dezarma Ucraina de pe un nou front, înainte de 24 februarie.

Ce șanse sunt ca Rusia să invadeze Republica Moldova.

Marea ofensivă a Rusiei asupra Kievului deja a început și un atac important, la Vluhedar, a dat greș.

În perspectiva unui eșec răsunător, Putin poate încerca o „diversiune” care să implice Republica Moldova și Transnistria și să decongestioneze frontul suprasolicitat din estul Ucrainei.

Până acum, forțele de apărare ale Ucrainei și aliații occidentali au estimat că ofensiva reînnoită a Rusiei va fi concentrată în estul țării.

Citește și

Relaţiile Rusiei cu Republica Moldova sunt extrem de tensionate, transmite Kremlinul

Șase dintre fanii sârbi opriți pe aeroport la Chișinău, membri ai unei grupări extremiste pro-ruse

„Din perspectiva Kremlinului, ar fi o strategie destul de inteligentă. De fiecare dată când încep să subestimez capacitatea Rusiei de a crea neliniște, vezi astfel de lucruri”, a declarat Clinton Watts, de la Institutul de Cercetare în Politică Externă, care conduce Centrul de analiză digitală a amenințărilor Microsoft.

Spionii ruși ar putea folosi Transnistria ca avanpost pentru a colecta informații despre Ucraina și a crea un climat politic incert în Moldova.

Watts crede că ingerința Rusiei în Moldova este probabil parte din „manevrele” în curs de desfășurare pentru a distrage atenția forțelor ucrainene și a „menține Occidentul dezechilibrat”.

Putin nu poate anexa doar Transnistria

Anexarea Transnistriei de către Rusia este puțin probabilă, consideră mulți analiști. Rusia nu recunoaște Transnistria ca țară independentă, spre deosebire de alte regiuni separatiste, Donețk și Lugansk în Ucraina, Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute în 2008.

Dacă Rusia ar proceda la fel cu Transnistria, și-ar pierde toată influența asupra politicii moldovenești și ar face Moldova și mai puternic pro-occidentală.

În schimb, Rusia va acorda Transnistriei un „statut special în interiorul Moldovei” pentru a păstra influența asupra acesteia din urmă.

Recunoașterea Transnistriei de către Rusia ar putea facilita o unificare a României și Moldovei, spun analiștii, iar Putin nu va risca acest lucru acum.

În plus, Transnistria este considerabil mai departe de Rusia decât Crimeea și este fără ieșire la mare, astfel încât Rusia ar putea fi conectată la teritoriu doar prin state care ar fi ostile unei ipotetice anexări.

Crearea unei mișcări naționaliste suficient de puternice pentru a realiza anexarea Transnistriei la Rusia ar putea fi, de asemenea, mai dificilă decât în Crimeea, iar obiectivul ar fi mult mai puțin important.

Sub presiunea necesității unei victorii clare la un an de la debutul invaziei în Ucraina, nu se știe ce va alege Kremlinul să facă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te