Zelenski ar vrea ca România să curețe cerul Ucrainei de rachetele Rusiei. Cu ce argumente?

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.06.2024 - 17:31
Zelenski ar vrea ca România să curețe cerul Ucrainei de avioane și rachete rusești. Cu ce argumente - Foto: Profimedia Images (Imagine cu caracter ilustrativ)

Zelenski vrea ca România să curețe cerul Ucrainei de vest de avioane și rachete rusești. Cererea se referă la instituirea unei zone de interdicție aeriană în vestul Ucrainei care să fie asigurată cu sisteme antirachetă din Polonia și România.

SHARE

Lipsită de suficiente sisteme antiaeriene pentru a respinge atacurile neîncetate ale Rusiei, Ucraina face presiuni asupra aliaților săi europeni pentru a institui o zonă de interdicție aeriană în vestul țării, prin desfășurarea de sisteme de apărare antiaeriană în Polonia și România vecine, au declarat oficiali pentru AFP, citați de Kyivpost

Zelenski ar vrea ca România să curețe cerul Ucrainei de avioane și rachete rusești. Cu ce argumente 

Kievul ar dori să creeze un spațiu sigur în vestul Ucrainei, unde industria, infrastructura energetică și civilii să poată fi protejați de distrugerile masive declanșate de atacurile rusești în ultimele luni.

"Nu înțeleg de ce NATO nu desfășoară sisteme Patriot de-a lungul frontierei poloneze", a declarat deputatul Oleksiy Goncharenko, referindu-se la sistemele de apărare aeriană fabricate în SUA.

"La urma urmei, rachetele rusești au intrat deja în spațiul aerian polonez și românesc. Acest lucru ar proteja frontierele Poloniei și României și ar crea o zonă sigură în vestul și sudul Ucrainei", a adăugat el.

Această solicitare a fost reflectată de mai mulți oficiali ucraineni civili și militari care au vorbit cu AFP la Kiev în timpul unei călătorii organizate săptămâna trecută de Institutul Francez de Relații Internaționale (IFRI) și think tank-ul local New Europe Center.

Partenerii să doboare rachetele Rusiei

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a deschis dezbaterea în luna mai, afirmând că nu există "niciun argument juridic, de securitate sau moral care să împiedice partenerii noștri să doboare rachetele rusești deasupra teritoriului Ucrainei de pe teritoriul lor".

Președintele Volodymyr Zelensky a petrecut luni întregi făcând presiuni pentru a obține mai multe sisteme de apărare antiaeriană din partea partenerilor săi occidentali, însă livrările proaspete au început să curgă.

Printre victoriile recente ale Kievului se numără promisiunea României de a furniza un sistem de apărare antirachetă Patriot, iar Statele Unite au declarat că vor acorda prioritate vânzărilor de rachete antiaeriene Ucrainei în următoarele 16 luni, pentru a permite acesteia să își refacă stocurile.

Dar timpul se scurge pentru Ucraina, care și-a văzut distrusă jumătate din capacitatea națională de producție de electricitate în ultimele luni.

Citește și: O țară UE trimite Ucrainei un sistem Patriot, tancuri Leopard 2A4, obuze de artilerie și drone

În fiecare săptămână, rachetele și dronele rusești lovesc rețeaua energetică, provocând întreruperi zilnice de curent care afectează aproape întreaga populație.

Am dat un Patriot

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis, joi, donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT. Măsura a fost luată având în vedere deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate în Ucraina.

Donarea se face se face cu condiţia continuării negocierilor ţării noastre cu Aliaţii, în special cu partenerul strategic american, în vederea obţinerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecţiei spaţiului aerian naţional, de modernizare a Armatei României şi de asigurare a interoperabilităţii cu sistemul NATO.

Citește și: România donează un sistem PATRIOT Ucrainei. Decizia luată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te