Dictatorul Kim, „preș” în fața lui Putin: „Voi fi mereu alături de Rusia. Avem multe de vorbit”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 13.09.2023 - 20:42
Kim Jong-Un și Vladimir Putin - Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un au discutat miercuri la centrul spațial rus Vostochny Cosmodrome, unde Putin a declarat reporterilor că cei doi "au multe" de discutat.

SHARE

"Sunt foarte bucuros să vă văd și să vă urez din nou bun venit în Rusia. De data aceasta, așa cum am convenit, la cosmodromul Vostochny", a declarat Putin în timp ce stătea lângă Kim.

Dictatorul Kim, „preș” în fața lui Putin: „Voi fi mereu alături de Rusia. Avem multe de vorbit”

"Bineînțeles, trebuie să discutăm despre probleme de cooperare economică, probleme umanitare și despre situația din regiune. Avem o mulțime de discutat".

Kim i-a mulțumit lui Putin pentru invitația sa în țară și a spus că cele două țări au "multe probleme" în care pot coopera. 

"Așa cum ați spus, agenda dintre țările noastre, inclusiv problemele politice, economice și culturale; și există multe probleme în care cele două țări trebuie să coopereze și pentru ca noi să primim ajutor în războiul nostru de independență, așa cum anticipează oamenii din țările noastre.

În această situație, cred că acest moment va servi la ridicarea relațiilor noastre bilaterale la pasul următor, la o nouă înălțime", a declarat Kim. 

Liderul nord-coreean i-a mai spus lui Putin că este o onoare ca întâlnirea să aibă loc "în acest loc special, un sit de lansare spațială care este ca și cum ar fi inima puterii spațiale, statut pe care țara dumneavoastră îl are, și care ne oferă această oportunitate de a avea o înțelegere mai profundă a puterii spațiale de astăzi și de mâine".

Dictatorul Kim Jong Un laudă Rusia pentru că "s-a ridicat împotriva forțelor hegemonice"

Kim a lăudat, de asemenea, Rusia pentru că "s-a ridicat împotriva forțelor hegemonice" pentru a-și apăra suveranitatea și securitatea, o referire voalată la SUA și la Occident, și a declarat că și-a exprimat "sprijinul deplin și necondiționat pentru tot ceea ce face Rusia ca răspuns".

"Și că în linia întâi a anti-imperialismului și a independenței, voi fi întotdeauna alături de Rusia, folosesc această ocazie pentru a face acest lucru clar", a declarat liderul nord-coreean. 

Înaintea întâlnirii, oficialii americani au avertizat că o potențială tranzacție de armament ar putea duce la furnizarea de către Pyongyang de arme pentru ca Moscova să le folosească în războiul împotriva Ucrainei.

Kremlinul spune că Kim și Putin nu vor semna documente, dar ar putea discuta "domenii sensibile, cum ar fi interacțiunea militară"

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că nu există planuri ca președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un să semneze documente cu privire la întâlnirea lor de miercuri de la centrul spațial rusesc, potrivit presei de stat.

Cei doi lideri s-au întâlnit și au purtat discuții cu ușile închise timp de mai bine de o oră la Cosmodromul Vostochny, centrul rusesc de lansare a rachetelor spațiale, în provincia Amur din regiunea Extremul Orient.

Când a fost întrebat despre rapoartele privind discuțiile despre arme între cei doi, Peskov a declarat că "întreaga gamă de relații [dintre cele două țări] implică dialog și interacțiune în domenii sensibile, cum ar fi interacțiunea militară", potrivit postului de stat Russia 1.

"Toate celelalte probleme privesc doar cele două țări suverane ale noastre", a adăugat el. "Și ele nu ar trebui să fie un subiect de preocupare pentru niciun stat terț. Cooperarea noastră se desfășoară în beneficiul popoarelor din cele două țări, dar nu împotriva nimănui".

"Coreea de Nord este vecinul nostru apropiat. Și, în ciuda oricăror comentarii din exterior, vom construi relații cu vecinii noștri într-un mod care să fie benefic pentru noi și pentru vecinii noștri."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te