Care e planul „Planul B” de război a lui Putin, după ce capturarea Kievului, în câteva zile, a eșuat

DE Elena Andrei | Actualizat: 22.03.2022 - 11:49
Ce prevede planul „Planul B” de război a lui Putin, după ce capturarea Kievul în câteva zile a eșuat / BBC
Putin trece la „Planul B” în Ucraina, că de „A” s-a ales praful/foto: reuters
Ce a ocupat armata rusă/foto: wsj
Ce prevede planul „Planul B” de război a lui Putin, după ce capturarea Kievul în câteva zile a eșuat / The Convesration

După ce forțele ruse nu au reușit să obțină o victorie rapidă asupra Ucrainei, înalți oficiali americani văd semne că Moscova trece la o nouă strategie.

SHARE

Aceasta ar fi o tragere de timp pentru a căuta o pârghie prin care să oblige Guvernul ucrainean să accepte „oferta” Rusiei pentru încetarea războiului.

SUA și aliații săi sunt de acord că obiectivele inițiale ale președintelui Vladimir Putin, de a captura Kievul în câteva zile și a înlocui Guvernul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu un regim prorus, au eșuat lamentabil.

Indiciile sugerează acum că Putin își ajustează tactica, încearcând să asigure un „pod de uscat” între vestul Rusiei și Peninsula Crimeea și să extindă controlul rusesc asupra regiunii Donbas, potrivit Wall Street Journal (WSJ).

În cazul în care cererile lui Putin pentru teritoriu și neutralitate sunt respinse de Ucraina, acesta va încerca să mențină ceea ce deja au ocupat forțele sale și să continue războiul.

„Pe baza evaluărilor noastre din punct de vedere militar, se pare că el revine la tactici de asediu”, a spus un oficial american pentru WSJ.

Evaluarea „Planului B” al lui Putin, așa cum l-a numit oficialul, arată că liderul de la Kremlin și-ar putea extinde obiectivele de război, dacă armata sa începe să aibă mai mult succes împotriva forțelor Ucrainei.

Statutul Capitalei rămâne însă o întrebare deschisă și, având în vedere rezistența ucraineană puternică, nu este clar dacă armata rusă poate organiza suficiente trupe pentru a izola strâns Kievul și a-l captura, spun unii oficiali americani.

Interpretarea strategiei lui Putin nu este rezultatul unei evaluări oficiale a comunității de informații, ci este punctul de vedere al unor oficiali americani cu acces la informații clasificate, potrivit WSJ.

Citește și

Anchetă: Cine a scris litera Z pe mormintele soldaților ruși din Moțca

Iohannis, pentru adoptarea de către Uniunea Europeană a unor sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei

„Obiectivele lui Putin nu s-au schimbat deloc”, a spus Daniel Fried, un fost oficial al Departamentului de Stat, fost ambasador al SUA în Polonia. „Ceea ce s-a schimbat este tactica lui.”

„Decapitarea rapidă a Guvernului ucrainean nu a funcționat”, a spus Fried. „Acum vrea doar să-i lovească pentru că rezistă și, prin urmare, trebuie eliminați. Este tipic stalinist.”

Pentru cetățenii asediați ai Ucrainei, strategia B înseamnă săptămâni, posibil luni, de atacuri din partea unei armate ruse slăbite, adesea mulțumită să tragă cu rachete și artilerie de la distanță, ceea ce se așteaptă să preseze Guvernul și pe președintele Zelenski să renunțe la teritorii și să cedeze la aranjamentele de securitate cerute de Rusia.

În prezent, forțele ruse se confruntă cu provocări enorme, inclusiv logistică defectuoasă, o aprovizionare în scădere de muniție ghidată cu precizie și victime în creștere, conform calculelor SUA.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te