Vladimir Putin semnează un decret secret pentru a cumpăra companii occidentale la preț redus

DE Florin Budescu | Actualizat: 15.06.2023 - 16:16
Vladimir Putin semnează un decret secret - Foto: Wikimedia/Presidential Executive Office of Russia/CC BY 4.0

Președintele Vladimir Putin a semnat un decret confidențial, care acordă guvernului rus puterea de a cumpăra companii occidentale, cu o reducere semnificativă în ceea ce priveşte preţul. E o mișcare ce ar putea îngreuna plecarea companiilor străine din Rusia.

SHARE

Guvernului rus i se vor acorda drepturi prioritare de a cumpăra orice activ occidental, prin vânzarea la prețuri reduse, astfel încât acestea să poată fi vândute cu profit.

Vladimir Putin semnează un decret secret

Financial Times se referă la un decret secret semnat de Putin, săptămâna trecută, conform The Moscow Times.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că deciziile privind achiziționarea de active occidentale „sunt afacerea noastră”.

„Dacă o companie nu își îndeplinește obligațiile, atunci, desigur, intră în categoria companiilor obraznice”, a spus Peskov, menționând că unele firme occidentale au încetat să plătească salariile sau au părăsit Rusia, cu o pierdere semnificativă.

Citeşte şi: VIDEO Momentul în care un grup de soldați ucraineni atacă defensiva lui Putin. Rușii sunt nimiciți

„Ne luăm rămas bun de la acele companii. Și ceea ce facem cu activele lor după aceea este afacerea noastră”, a adăugat el.

Sute de companii, în mare parte occidentale, fie au părăsit complet, fie au redus operațiunile din Rusia, după lansarea invaziei Ucrainei, de către Moscova, în februarie anul trecut.

Conform decretului confidențial, cumpărătorii privați de active occidentale trebuie să fie în totalitate cu acţionariat rusesc și să plaseze 20% dintre activele achiziționate pe piața de valori rusă.

Citeşte şi: Putin recunoaște, prima oară, că armata sa a suferit pierderi imense și nu mai are arme moderne

Oamenii de afaceri occidentali implicați în ieșirile corporative au numit decretul lui Putin „cutia Pandorei”, care ar duce la o eventuală naționalizare.

Citând persoane anonime familiarizate cu deliberările interne, ziarul a raportat că Kremlinul discută și despre măsuri de naționalizare mai draconice.

Amenințarea naționalizării face parte din abordarea Rusiei, de tip „morcov și băț”, de a pedepsi Statele Unite și țările europene, care au confiscat bunurile rusești, în timp ce îi răsplătesc pe cei care nu au făcut-o.

SUA și aliații săi au blocat sau confiscat bunuri de stat și personale de peste 350 de miliarde de dolari, ca parte a sancțiunilor occidentale, și au semnalat că ar trebui să meargă către reconstrucția postbelică a Ucrainei.

Din decembrie, Rusia a forțat companiile străine să-și vândă activele cumpărătorilor ruși, cu o reducere de 50%, și le -a perceput o taxă de ieșire de cel puțin 10% din valoarea tranzacției.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te