Guvernul Rusiei a demisionat în bloc. Miza confruntării Putin- Medvedev

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 15.01.2020 - 18:22
Puutin și Medvedev/ Foto: Sputnik

Guvernul Federației Ruse a demisionat miercuri în bloc, în frunte cu premierul Dmitri Medvedev, la scurt timp după discursul anual ”Starea Națiunii” al președintelui Vladimir Putin în fața Parlamentului, informează presa de la Moscova.

SHARE

Decizia miniștrilor a venit după ce președintele Vladimir Putin a propus, miercuri, un vot la nivel național pentru modificarea Constituției, care ar permite transferarea puterii între președinție și premier, un demers care i-ar permite lui Putin să-și extindă guvernarea după părăsirea Kremlinului. În vârstă de 67 de ani, prședintelui în exercițiu i se încheie mandatul în 2024.

Concret, Vladimir Putin a propus miercuri organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituţiei cu scopul consolidării rolului Parlamentului în formarea Guvernului. 

”Consider că este necesar de a supune votului cetăţenilor ţării toate amendamentele propuse la Constituţie”, a declarat Putin în discursul său anual privind Starea Naţiunii, rostit în faţa camerelor reunite ale Adunării Federale, scrie Agerpres.

Principală măsură anunţată se referă la faptul că Parlamentul va primi prerogativa de a alege şeful guvernului, pe care preşedintele va fi apoi obligat să-l numească. În prezent, Duma confirmă alegerea făcută de şeful statului.

Potrivit şefului statului, modificările propuse la textul Constituţiei nu afectează principiile fundamentale ale acesteia, prin urmare, ele pot fi aprobate de parlament în cadrul procedurilor în vigoare prin adoptarea de legi constituţionale.

”Având în vedere că iniţiativele propuse vizează schimbări semnificative ale sistemului politic, ale ramurilor executivă, legislativă şi judiciară, consider că este necesar votul cetăţenilor cu privire la toate modificările ce ar putea fi aduse Constituţiei”, a spus liderul rus, promiţând respectarea rezultatelor referendumului.

Propunerile de reformă expuse de Putin vizează, de asemenea, consolidarea atribuţiilor guvernatorilor regionali, interzicerea membrilor guvernului şi judecătorilor să aibă permise de şedere în străinătate şi obligativitatea ca orice candidat la preşedinţie să fi trăit ultimii 25 de ani în Rusia.

Cu toate acestea, Vladimir Putin, al cărui actual mandat se încheie în 2024 şi care conform legislaţiei în vigoare nu are dreptul să candideze din nou, a subliniat că Rusia trebuie să fie în continuare condusă de un sistem prezidenţial.

Astfel, preşedintele îşi va păstra dreptul de a demite orice membru al guvernului, atribuţia de numi şefii tuturor structurilor de securitate şi îi va putea demite pe preşedinţii Curţilor Supremă şi Constituţională.

Fără să ofere precizări, Vladimir Putin a abordat şi problema modificării articolului care limitează numărul mandatelor prezidenţiale ”la două mandate succesive”.

Dmitri Medvedev a preluat conducerea executivului în mai 2018, la două luni după realegerea lui Putin ca preşedinte.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -