VIDEO Taiwan a lansat primul său submarin împotriva Chinei. A participat o coaliție de 7 țări

DE Alex Darvari | Actualizat: 01.10.2023 - 10:42

Taiwanul a lansat primul său submarin construit în țară, marcând o etapă importantă în eforturile sale de a înlocui o capacitate navală îmbătrânită. Ingineri pensionați din 7 țări au lucrat la submarin.

SHARE

Submarinul de atac diesel-electric, botezat Hai Kun, după o creatură marină mitică din folclorul chinezesc, a fost lansat la șantierul naval CSBC Shipyard din orașul Kaohsiung, situat în sudul țării, la începutul zilei de joi, 28 septembrie.

La ceremonia de lansare a participat președintele insulei autonome, Tsai Ing-wen, și are loc la șapte ani după ce Taiwanul a decis pentru prima dată să își construiască propriile submarine pentru a înlocui cele patru submarine în vârstă operate în prezent de Marina Republicii Chineze, sau ROCN.

VIDEO Taiwan lansează primul submarin Hai Kun împotriva Chinei

Fotografiile de la ceremonia de lansare publicate de guvern și de presa prezentă au arătat că modelul are o configurație de cârmă în X pentru operațiuni în ape puțin adânci, cu o pereche de aripioare orizontale mici suplimentare.

Cu toate acestea, Taiwanul nu a făcut publice specificațiile navei Hai Kun, deși presa locală a relatat anterior că aceasta are o capacitate de deplasare de aproximativ 2.500 de tone și o lungime de 70 de metri, sau 230 de picioare.

Citește și: Atacul Chinei asupra Taiwanului, „iminent”. Xi nu are timp de pierdut până se înarmează Japonia

De asemenea, s-a raportat că Taiwanul a primit o asistență străină semnificativă pentru construirea submarinului, deși 40% din componente sunt locale.

Citește și: Ultima ofertă „pașnică” a Chinei de a captura Taiwanul. Armata a înconjurat, deja, insula

Această asistență străină raportată include o versiune a sistemului de management al luptei submarine AN/BYG-1, utilizat la submarinele nucleare ale Marinei SUA, care este vândută Taiwanului, împreună cu sisteme sonare digitale, sisteme de luptă integrate și sisteme de echipamente auxiliare, inclusiv periscoape.

VIDEO Taiwan a lansat primul său submarin împotriva Chinei. Cu participarea unei coaliții de 7 țări

Guvernul britanic a acordat licențe companiilor pentru a exporta în Taiwan tehnologie și piese pentru submarine în valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari, iar inginerii pensionați de la Mitsubishi și Kawasaki Heavy Industries din Japonia ar fi oferit sprijin tehnic.

De asemenea, Reuters a raportat în noiembrie 2021 că Taiwanul a recrutat ingineri pensionați din SUA, Marea Britanie, Australia, Coreea de Sud, India, Spania și Canada pentru a lucra la program și pentru a consilia ROCN cu privire la construcția și operațiunile submarinelor.

Taiwanul dorește să construiască opt submarine, iar Hai Kun ar trebui să fie pus în funcțiune în ROCN în 2025, după testele pe mare care vor urma lansării sale.

Flota de submarine a Taiwanului cuprinde în prezent două foste submarine ale Marinei americane construite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și două foste nave ale Marinei olandeze achiziționate la sfârșitul anilor 1980.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te