VIDEO Submarin SUA cu sute de rachete Tomahawk, trimis în Orientul Mijlociu. Ce țară „țintește” ?

DE Alex Darvari | Actualizat: 06.11.2023 - 18:12
Submarin SUA cu sute de rachete Tomahawk - Foto: US Central Command

Submarin SUA cu sute de rachete de croazieră Tomahawk a fost trimis în Orientul Mijlociu. El are, în principal, misiunea de a descuraja Iranul.

SHARE

Submarin SUA cu sute de rachete de croazieră Tomahawk a fost trimis în Orientul Mijlociu. El are, în principal, misiunea de a descuraja Iranul.

Într-un anunț rar întâlnit, armata americană a declarat că un submarin cu rachete ghidate a ajuns în Orientul Mijlociu, un mesaj de descurajare adresat în mod clar adversarilor din regiune, în timp ce administrația Biden încearcă să evite un conflict mai amplu pe fondul războiului dintre Israel și Hamas.

Submarin SUA cu rachete de croazieră Tomahawk trimis în Orientul Mijlociu

Comandamentul Central al SUA a declarat duminică pe rețelele de socializare că un submarin din clasa Ohio a intrat în zona sa de responsabilitate. 

O fotografie postată odată cu anunțul părea să arate submarinul în Canalul Suez, la nord-est de Cairo.

Postarea de pe rețelele de socializare nu a menționat numele submarinului, dar Marina americană are patru submarine cu rachete ghidate din clasa Ohio, sau SSGN.

Acestea sunt foste submarine cu rachete balistice convertite pentru a lansa rachete de croazieră Tomahawk mai degrabă decât rachete balistice cu încărcătură nucleară.

Fiecare SSGN poate transporta 154 de rachete de croazieră Tomahawk, cu 50% mai multe decât pachetul de distrugătoare cu rachete ghidate ale SUA și de aproape patru ori mai mult decât cele mai noi submarine de atac ale marinei americane.

Fiecare Tomahawk poate transporta un focos exploziv de până la 1.000 de kilograme.

"SSGN-urile pot livra foarte rapid o mare putere de foc", a declarat Carl Schuster, un fost director de operațiuni la Centrul comun de informații al Comandamentului SUA din Pacific, a declarat pentru CNN în 2021.

Nu poate fi ignorat

"O sută cincizeci și patru de Tomahawk-uri dau cu exactitate o grămadă de lovituri. Niciun adversar al SUA nu poate ignora amenințarea."

Magnitudinea acestei puteri de foc a fost demonstrată în martie 2011, când submarinul cu rachete ghidate USS Florida a tras aproape 100 de Tomahawk împotriva unor ținte din Libia în timpul operațiunii Odyssey Dawn. Atacul a marcat prima dată când SSGN-urile au fost folosite în luptă.

Armata anunță rareori mișcările sau operațiunile flotei sale de submarine cu rachete balistice și ghidate. În schimb, navele cu propulsie nucleară operează în secret aproape total.

Anunțul este un mesaj clar de descurajare adresat Iranului și reprezentanților săi din regiune. Submarinul se alătură unui număr de alte mijloace ale marinei americane aflate deja în zonă, inclusiv două grupuri de atac de portavioane și un grup amfibiu pregătit.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te