VIDEO UPDATE: Peste 1.800 de morți și 10.000 de răniți după cutremurul de 7.8 pe Richter din Turcia

DE Daniel Toșa | Actualizat: 06.02.2023 - 16:25
Peste 300 de morți și peste 2.000 de răniți după cutremurul de 7.8 pe Richter din Turcia

Cel puțin 1.824 persoane au fost ucise în Turcia și Siria, iar alte mii au fost rănite, după ce un cutremur puternic cu magnitudinea 7,8 a zguduit luni dimineață sudul Turciei.

SHARE

Update 16:20 Bilanțul victimelor din Turcia și Siria a crescut la cel puțin 1.824 de morți

Bilanțul victimelor din Turcia și Siria a crescut la cel puțin 1.824 de morți în urma unui cutremur puternic cu magnitudinea 7,8 care a zguduit luni dimineață sudul Turciei, potrivit CNN. De asemenea, peste 10.000 de persoane au fost rănite.

Update 13:30 Peste 1.500 de persoane au murit în Turcia și Siria 

Cel puțin 1.504 persoane au fost ucise în Turcia și Siria, iar alte mii au fost rănite, după ce un cutremur puternic cu magnitudinea 7,8 a zguduit luni dimineață sudul Turciei.

Update 13:05 - Bilanțul victimelor din Turcia și Siria depășește 1.300 de morți 

Cel puțin 1.388 de persoane au murit în Turcia și Siria, după ce un cutremur uriaș cu magnitudinea de 7,8 grade a măturat luni dimineață sudul Turciei, rănind alte mii de persoane în ambele țări.

Update 12:55 Un nou cutremur a avut loc în Turcia, cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter

Update 11:30 Peste 670 de morți în urma cutremurului de 7,8 pe Richter din Turcia

Peste 670 de persoane au fost ucise și alte mii au fost rănite în urma unui cutremur catastrofal cu magnitudinea de 7,8 grade care a zguduit Turcia și Siria în cursul nopții, distrugând cartiere întregi în timp ce multe familii dormeau încă.

Update 11:00 - SUA, pregătite să ofere asistență Turciei și Siriei

Casa Albă a emis un comunicat în care se precizează că președintele Joe Biden a dat instrucțiuni guvernului federal să pregătească asistența americană. Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat:

Statele Unite sunt profund îngrijorate de rapoartele despre cutremurul distructiv de astăzi din Turcia și Siria. Suntem pregătiți să oferim orice fel de asistență necesară.

Președintele Biden a cerut USAID și altor parteneri din guvernul federal să evalueze opțiunile de răspuns ale SUA pentru a-i ajuta pe cei mai afectați. Vom continua să monitorizăm îndeaproape situația în coordonare cu guvernul Turciei.

Update 10:50 - Peste 500 de persoane și-au pierdut viața și alte aproximativ 3.000 au fost rănite în Turcia și Siria

Peste 500 de persoane și-au pierdut viața și alte aproximativ 3.000 au fost rănite în Turcia și Siria după ce un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit luni dimineața sudul Turciei.

Salvatorii caută acum cu disperare supraviețuitori după ce puternicul cutremur a zguduit regiunea, provocând mai multe replici și trimițând cutremure până în Liban și Israel.

Update: 9:35 - Zelenski: „Ucraina este pregătită să ofere ajutor Turciei ”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa este pregătită să ofere asistența necesară poporului turc "prieten" în urma cutremurului care a lovit țara în cursul zilei de luni, relatează Reuters.

„Sunt șocat de vestea despre moartea și rănirea a sute de persoane în urma cutremurului din Turcia.

Transmitem condoleanțe familiilor victimelor și le dorim o recuperare rapidă celor răniți. Suntem în acest moment aproape de poporul turc prietenos, gata să oferim asistența necesară”, a declarat președintele Ucrainei pe Twitter.

Update: 9:30 - Josep Borrell: „Blocul celor 27 de țări este pregătit să ajute Turcia și Siria în urma cutremurului devastator”

Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al UE, a scris pe Twitter că blocul celor 27 de țări este pregătit să ajute Turcia și Siria în urma cutremurului devastator, care a făcut sute de victime. Borrell scrie:

Un cutremur devastator a zguduit Turcia și Siria în această dimineață, provocând moartea a sute de persoane și rănirea multor altora.

Gândurile noastre sunt alături de oamenii din Turcia și Siria. UE este pregătită să ajute.

Update 9:20 - Bilanțul cutremurului puternic din Turcia a crescut la peste 500 de morți

Bilanțul total al victimelor din Turcia și Siria este acum de cel puțin 521 de morți. 

Peste 1.700 de clădiri au fost avariate în 10 orașe din Turcia, a declarat vicepreședintele turc.

Update 9:00 - Spitalele sunt copleșite după cutremurul ucigaș, potrivit Societății Medicale Siriene Americane

Societatea Medicală Siriano-Americană (SAMS) a declarat că spitalele sale din Siria "sunt copleșite de pacienți care umplu holurile" în urma cutremurului puternic care a avut loc luni. 

"Există o nevoie imediată de provizii pentru traume și un răspuns de urgență cuprinzător", a declarat organizația de ajutorare într-un comunicat. 

"Multe spitale sunt pline, dar unele unități critice, inclusiv Spitalul Al Dana, au fost nevoite să evacueze pacienții după ce au suferit daune grave în urma cutremurului. De asemenea, maternitatea din Idleb a fost nevoită să transfere toți nou-născuții la un spital din apropiere."

Președintele SAMS, Dr. Amjad Rass, a declarat că organizația a primit victimele și a depus eforturi pentru a garanta bunăstarea a peste 1.700 de angajați din Siria și 90 din Gaziantep, Turcia, potrivit CNN.

Bilanțul victimelor din Turcia și Siria se ridică la peste 300 de morți și aproape 2.000 de răniți

Bilanțul victimelor din Turcia și Siria se ridică la peste 300 de morți și aproape 2.000 de răniți, după ce cutremurul cu magnitudinea 7,8 a lovit sudul Turciei.

Ministerul sirian al Apărării a precizat într-un comunicat că "își mobilizează toate unitățile, formațiunile și instituțiile din toate guvernoratele pentru a oferi ajutor imediat și asistență urgentă locuitorilor afectați de cutremur, pentru a căuta persoanele prinse sub dărâmături și pentru a trata răniții".

Zguduirile cutremurului, unul dintre cele mai puternice care a lovit regiunea în ultimii peste 100 de ani, au putut fi resimțite până în Israel.

Căștile Albe, cunoscute și sub numele de Apărarea Civilă Siriană, au declarat luni nord-vestul țării drept "zonă de dezastru", în urma puternicului cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade care a lovit Turcia vecină, provocând cutremure în întreaga regiune.

Citește și: VIDEO Balonul spion al Chinei, doborât de un F22 Raptor, a survolat silozuri nucleare în SUA

Grupul a declarat că sute de persoane au fost rănite și blocate sub dărâmături și zeci au murit, dar nu a precizat numărul exact.

"Facem apel la toate autoritățile locale și la forțele civile să își mobilizeze cadrele și recomandăm tuturor organizațiilor umanitare, sanitare și de ajutorare care operează în Siria să își împartă munca în funcție de sistemul de paritate și de distribuția lor geografică pentru a se asigura că nevoile necesare sunt acoperite cât mai mult posibil", a precizat Căștile Albe într-un comunicat. 

Citește și: Rușii jefuiesc muzeele ucrainene, de la icoane, la tezaurele de aur scitice. „Ordin de la Kremlin”

O mare parte din nord-vestul Siriei, care se învecinează cu Turcia, este controlată de forțele antiguvernamentale în contextul unui război civil sângeros care a început în 2011, potrivit CNN.

Israelul oferă ajutor de urgență Turciei după cutremur 

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, a declarat că țara se pregătește să ofere ajutor de urgență Turciei, după ce aceasta s-a confruntat cu unul dintre cele mai puternice cutremure din ultimii peste 100 de ani.

"Forțele de securitate sunt pregătite să ofere orice asistență este necesară. Sistemul de securitate a dobândit multă experiență de-a lungul anilor în gestionarea zonelor calamitate și în misiunea de a salva vieți", a declarat Galant într-un comunicat.

Într-o altă declarație, ministrul israelian de externe Eli Cohen și-a exprimat "profunda durere" față de poporul turc. 

"În numele statului Israel, aș dori să exprim profunda durere poporului turc pentru cutremurul grav care a lovit sudul Turciei în această seară", a declarat Cohen.

"Inimile noastre sunt alături de victime și le dorim răniților o recuperare rapidă. Am instruit Ministerul Afacerilor Externe să conducă un program de ajutor rapid pentru Turcia pentru a face față dezastrului grav."

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te