VIDEO Octavian Morariu, despre Jocurile Olimpice de la Paris: Sportul are capacitatea de a uni lumea

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.08.2024 - 14:31

Fostul rugbist și actualul membru al Comitetului Internațional Olimpic, Octavian Morariu, a vorbit la ediția Newsweek Report cu Mihai Duță despre unitatea pe care o poate crea sportul în ciuda vremurilor tulburi pe care planeta o traversează.

SHARE

Octavian Morariu a vorbit despre atmosfera în rândul sportivilor români aflați la Jocurile Olimpice de la Paris în cadrul emisiunii Newsweek Report, moderată de Mihai Duță.

Octavian Morariu, despre Jocurile Olimpice de la Paris: Sportul are capacitatea de a uni lumea

"Am avut plăcerea și onoarea să particip la deschidere Casei României la Paris, casă ce se află în incinta Ambasadei României la Paris. Spun onoarea pentru că ne-au onorat cu prezența și domnul președinte Iohannis împreună cu doamna Iohannis. A fost o un moment deosebit de emoționant. Am avut parte de un spectacol, de un mic moment artistic care a venit din partea orchestrei Operei Române, am ascultat balade a lui Ciprian Porumbescu, am ascultat Rapsodia întâi a lui Enescu și a fost foarte, foarte înălțător.

Erau o parte din sportivii noștri acolo. După cum știți, cei care merg în competiție în primele zile nu participă la asemenea ceremonie, stau să odihnească și să pregătească pentru competiție, dar chiar și așa au fost, a fost o bună parte din delegație, i-am găsit pe toți motivați și foarte concentrați. Acum, important este să se lupte bine și să poată să uite la  ei după competiție, zicându-și "am făcut tot ce ne-a stat în putere, cum am putut mai bine"", spune fostul rugbist Octavian Morariu.

Citește și: VIDEO Marian Drăgulescu: "Performanța în gimnastica feminină a rămas mai în urmă ca acum 20 de ani"

Sportul alungă ura între oameni

Întrebat dacă se resimt frământările conflictelor globale în rândul sportivilor care evoluează la Jocurile Olimpice de la Paris, Morariu spune:

"Aceste aceste lucruri le putem bănui, dar ele nu sunt deloc aparente. Dimpotrivă, sportul are această capacitate formidabilă de a uni pe toată lumea, de a face să uităm toate aceste tensiuni, toate aceste războaie, toate aceste momente și clipe de de ură și de agresiune.

În satul olimpic, care este un sat global, sunt atleți din toate țările și e foarte emoționant și în același timp foarte încurajator să-i vezi pe toți la un loc, se vezi pe toți cum lasă deoparte totul... sportivii nu sunt agresivi... și îi vezi cum lasă deoparte toate diferențele și cum sunt uniți în această diversitate", spune Morariu.

Citește și: VIDEO Marian Drăgulescu, despre gimnastele României la Paris: „Ne-am calificat din nou după 12 ani”

De asemenea, întrebat dacă există temeri legate de măsurile de securitate la Jocurile Olimpice de la Paris în contextul amenințărilor reperate ale diferitelor facțiuni teroriste, Octavian Morariu, care este și membru al Comitetului Internațional Olimpic spune:

"Desigur că ne putem gândi la aceste pericole, mai ales în contextul internațional complicat pe care îl aminteați puțin mai devreme, dar statul francez a luat toate măsurile care se impun ca să asigure o securitate impecabilă, o securitate fără fisuri, să zic așa. La cine oficială, președintele Macron ne-a asigurat încă o dată de de acest de acest lucru. Nu avem, și eu personal, nu am niciun motiv serios de îngrijorare vizavi de securitate acestor Jocuri.", a declarat Octavian Morariu la Newsweek Report.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te