VIDEO Marea Britanie va trimite sute de rachete avansate de apărare antiaeriană AIM-120 în Ucraina

DE Daniel Toșa | Actualizat: 14.10.2022 - 10:14

Marea Britanie va trimite sute de rachete de apărare antiaeriană în Ucraina, ca răspuns la atacurile cu rachete rusești împotriva orașelor ucrainene.

SHARE

Săptămâna a început cu o ploaie de rachete rusești împotriva orașelor ucrainene din întreaga țară, peste 20 de orașe și localități fiind ținta unei mari varietăți de muniții rusești.

În încercarea de a-și etala puterea militară și de a se răzbuna pentru distrugerea parțială a podului de la Kerch, care leagă Crimeea anexată de Rusia, Moscova a lansat sute de rachete balistice și de croazieră și sisteme aeriene fără pilot la bord împotriva centrelor urbane ucrainene și a infrastructurii critice.

Ca răspuns la aceste atacuri, mai multe țări, printre care Franța, Germania, Marea Britanie și Statele Unite, au promis mai mult ajutor de securitate pentru Ucraina, în special sisteme avansate de apărare aeriană.

Marea Britanie trimite Ucrainei rachete aer-aer cu rază medie de acțiune avansată AIM-120

Guvernul britanic a anunțat că va dona Ucrainei un număr nespecificat de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune avansată AIM-120 (AMRAAM).

De obicei lansate de avioanele de luptă pentru a se concentra pe radarul unui avion inamic, AIM-120 AMRAAM poate fi echipat pentru a fi lansat de sistemele de armament de la sol.

Rachetele britanice AIM-120 AMRAAM vor fi lansate de către sistemul național avansat de rachete sol-aer (NASAMS) cu rază scurtă și medie de acțiune pentru apărare aeriană.

La începutul verii, SUA își anunțase intenția de a furniza Ucrainei sistemul de apărare aeriană NASAMS, dar acum, ca răspuns la atacurile cu rachete rusești, Casa Albă a decis să accelereze procesul.

"Ultimele lovituri nediscriminatorii ale Rusiei asupra zonelor civile din Ucraina justifică un sprijin suplimentar pentru cei care încearcă să își apere națiunea. Așa că astăzi am autorizat furnizarea de rachete antiaeriene AMRAAM către Ucraina", a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, într-un comunicat de presă.

Când vor ajunge rachetele britanice în Ucraina

Rachetele AIM-120 AMRAAM vor sosi în Ucraina în următoarele săptămâni și vor fi folosite împreună cu NASAMS pentru a proteja orașele și infrastructura critică ucrainene de atacurile cu rachete de croazieră.

"Aceste arme vor ajuta Ucraina să își apere cerul de atacuri și să își consolideze apărarea antirachetă generală alături de NASAMS din SUA", a adăugat Wallace.

Pe lângă rachetele AIM-120 AMRAAM, Marea Britanie va trimite alte sute de rachete de apărare aeriană, sute de sisteme aeriene fără pilot la bord capabile să furnizeze informații, supraveghere și recunoaștere (ISR) și sprijin logistic, precum și alte 18 obuziere de 105 mm.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te