VIDEO Un nou front de luptă ? Israelul pregătit să atace Iranul care îmbogățește uraniu

DE Adina Mutăr | Actualizat: 18.05.2022 - 21:12
VIDEO Un nou front de luptă ? Israelul pregătit să atace Iranul care îmbogățește uraniu / Profimedia

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a avertizat marți că Iranul instalează 1.000 de centrifuge avansate la fabricile sale de îmbogățire a uraniului și, în câteva săptămâni, va fi produs suficient material fisionabil pentru a alimenta o singură bombă nucleară.

SHARE

Drept urmare, a anunțat ministrul, „prețul pentru oprirea programului nuclear al Iranului este mai mic astăzi decât va fi peste un an”.

Mii de soldați și rezerviști sunt pregătiți să participe la exercițiul „Carele de foc”, ca pregătire pentru o potențială lovitură militară împotriva Iranului, în timp ce Gantz călătorește în SUA, iar  comandantul USCENTCOM sosește în Israel pentru a se întâlni cu șeful Statului Major.

IDF va simula o lovitură asupra țintelor aflate departe de granițele țării prin desfășurarea multor avioane pe diferite fronturi într-un exercițiu la scară largă numit „Care de foc”, a anunțat armata israeliană.

Armata are în vedere mai multe opțiuni militare împotriva Iranului în cazul unui eșec al discuțiilor nucleare dintre Occident și Republica Islamică, momentan blocate.

Mii de soldați și rezerviști participă la exercițiu, care implică toate corpurile de armată, Forțele Aeriene și Marina, precum și Forțele regulate și de rezervă.

Citește și

Semn de capitulare? Patrușev, succesorul lui Putin, ofertă de pace pentru „stabilitate economică”

Armata rusă continuă bombardamentele asupra Odesei cu rachete lansate din Marea Neagră

Scopul exercițiului de trei săptămâni este de a îmbunătăți pregătirea întregii armate și de a examina capacitatea trupelor de a conduce o campanie robustă și susținută împotriva forțelor inamice pe mai multe fronturi simultan.

Potrivit armatei, dacă un atac cuprinzător ar fi declanșat în nordul țării, Iranul ar putea acționa împotriva Israelului. Totodată, armata se pregătește și pentru posibilitatea ca milițiile susținute de Teheran în Yemen, Siria și Irak să vizeze teritoriul israelian cu rachete sau drone sinucigașe.

Pe marginea negocierilor nucleare blocate, ministrul Apărării, Benny Gantz, a călătorit în Statele Unite pentru a se întâlni cu omologul său american Lloyd Austin pentru discuții cu privire la problema iraniană și la schimbările și amenințările în evoluție din Orientul Mijlociu. 

Comandantul șef al Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), generalul Michael Erik Kurilla, a sosit în Israel pentru discuții cu șeful de stat major Aviv Koceavi privind colaborările bilaterale în domeniul informațiilor și operațiunilor.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te