VIDEO Avionul F-35, lansator de drone avansate, distruge orice inamic. România va avea 32

DE Adina Mutăr | Actualizat: 27.01.2025 - 08:00

Avionul F-35, lansator de drone avansate, distruge orice inamic. România va avea 32. Lockheed Martin a anunțat o piatră de hotar majoră pentru avionul său de luptă F-35, ce poate servi acum ca un centru de comandă pentru dronele avansate, de tip Valkyrie.

SHARE

Avionul F-35, lansator de drone avansate, distruge orice inamic. România va avea 32.

Aeronava de „luptă în colaborare” (CCA) a Forțelor Aeriene ale SUA este imbatabilă într-un război.

România cumpără 32 de aeronave F-35 Lightning II produse de Lockheed Martin, devenind cel de-al 20-lea membru al Alianței Globale F-35.

Avionul F-35, lansator de drone avansate, distruge orice inamic. România va avea 32

Într-un comunicat de presă, gigantul apărării din SUA a detaliat realizările sale recente în testarea aeronavei cu inteligența artificială (AI), un succes major în operațiuni în echipă și integrare operațională cu echipaj și fără echipaj.

Testele au demonstrat capacitatea F-35 de a controla mai multe drone fără probleme folosind arhitecturi activate de AI. 

Aceasta include o interfață cu ecran tactil asemănător unei tablete, care permite piloților să direcționeze dronele din carlingele F-35.

Tehnologie poate fi extinsă și la F-22 Raptor, demonstrând o metodă simplă și ușor de utilizat pentru piloți de a comanda aeronave fără echipaj în timpul zborului.

Realizarea aduce la viață viziunea Forțelor Aeriene despre o familie de sisteme în care controlorii AI și umani lucrează împreună fără probleme în scenarii de luptă.

Progresele Lockheed Martin demonstrează faptul că misiunile viitoare vor fi foarte eficiente cu  arhitecturile bazate pe inteligență artificială jucând un rol central în coordonarea pilot-fără echipaj.

Compania a comunicat că testele, care au implicat F-35, au arătat o conectivitate end-to-end de succes, inclusiv integrarea tehnologiilor AI pentru controlul dronelor în zbor.

Aceste sisteme alimentate cu inteligență artificială măresc capacitatea aeronavelor cu echipaj de a colabora cu dronele și deschid calea pentru progrese continue, propulsând viziunea Forțelor Aeriene SUA privind o rețea coerentă de sisteme de luptă de ultimă oră, potrivit Eurasian Times.

Capacitatea de a comanda mai multe drone printr-o interfață cu ecran tactil în cabina aeronavelor din generația a 5-a, cum ar fi F-35 și F-22, îmbunătățește profund agilitatea operațională pentru a ajuta piloții să direcționeze mijloacele fără pilot pentru a angaja ținte adverse cu precizie.

Lupta combinată atinge multiple obiective, atac, strângere de informații, război electronic

Lockheed Martin a menționat, de asemenea, că progresul său este rezultatul eforturilor de colaborare cu diverși parteneri, inclusiv Laboratorul de performanță al operatorilor (OPL) al Universității din Iowa, care a sprijinit cercetarea în sistemele autonome și tehnologiile dronei.

F-35 Joint Strike Fighter a fost identificat ca o platformă cheie pentru integrarea acestor drone, Lockheed Martin punând deja bazele unei colaborări continue

În octombrie 2024, compania a anunțat investiții în tehnologii care vor ajuta F-35 să controleze până la opt CCA autonome simultan.

Citește și: VIDEO Lockheed Martin: România devine cel de-al 20-lea membru al Alianței Globale F-35

Aceste drone vor îndeplini diverse roluri, inclusiv misiuni de lovitură, strângere de informații, război electronic, recunoaștere și operațiuni de momeală.

Accesibilitatea rămâne o piatră de temelie a programului, fiecare dronă trebuind să coste semnificativ mai puțin decât un F-35.

Citește și: Cumpărăm 32 de avioane de luptă F-35 pentru 6.500.000.000 $, cea mai scumpă achiziție a MApN OFICIAL

Integrarea aeronavei F-35 Lightning II în cadrul Forțelor Aeriene Române va consolida semnificativ capacitățile de descurajare ale NATO, oferind avantaje strategice, operaționale și tactice de neegalat. 

F-35 oferă cea mai avantajoasă soluție pentru România, combinând o capacitate operațională fără precedent cu o rețea globală de suport accesibilă și eficientă.

Acest parteneriat promite progrese tehnologice, consolidând poziția României în peisajul global al apărării. De asemenea, reprezintă un salt semnificativ în ce privește tehnologia de apărare și colaborarea internațională.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te