VIDEO Dezastru evitat la limită. O rachetă a căzut la 850 de metri de Ambasada României din Kiev

DE Alex Darvari | Actualizat: 10.10.2022 - 11:39
Kiev - Foto: twitter

Una dintre rachete rusești lansate în Kiev a lovit la 850 de metri de Ambasada României în Ucraina, dar personalul este în siguranță, anunță ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

SHARE

„Condamn cu fermitate atacurile cu rachete ale Rusiei împotriva obiectivelor civile din centrul Kievului și alte orașe din Ucraina, în încălcarea flagrantă a dreptului umanitar internațional, care a dus la pierderea de vieți omenești. Mă bucur că personalul Ambasadei României este în siguranță, chiar dacă unul dintre atacuri a lovit la doar 850 m de sediul său”, scrie pe Twitter Bogdan Aurescu. 

„România condamnă cu fermitate atacurile rușilor asupra zonelor civile de la Zaporojie. Acesta este un alt atac inuman împotriva civililor, cu încălcarea dreptului internațional umanitar. Cei responsabili trebuie trași la răspundere", a scris și Ministerul de Externe al României pe Twitter.

Mai multe victime au fost înregistrate în această dimineață în Kiev, în urma "mai multor explozii", au anunțat serviciile de urgență din regiune. Alte orașe atacate cu rachete sunt Dnipro, Zaporojie, Lviv și Ternopil.

Mai multe explozii au avut loc luni dimineață în centrul Kievului, la o oră de vârf, într-o zonă aglomerată. Sunt morți și răniți, spun serviciile de urgnță ucrainene. Totodată, rușii au lovit din nou, în cursul nopții, orașul ucrainean Zaporojie, dar și Dnipro.

Potrivit autorităților, un atac cu rachetă în centrul orașului a distrus o clădire rezidențială cu mai multe etaje. În ultima săptămână, 43 de oameni au murit în atacurile rușilor asupra orașului Zaporojie, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. El a subliniat că terorismul "este o crimă care trebuie pedepsită" și că este necesar ca Rusia să fie desemnată oficial stat terorist.

Autoritățile ucrainene au făcut public un prim bilanț după atacurile cu rachete asupra Kievului. Opt oameni au murit, iar 24 au fost răniți și au fost duși la spital în stare gravă, a comunicat Rostislav Smirnov, consilier al ministrului afacerilor interne al Ucrainei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat după atacurile din această dimineață asupra orașelor ucrainene. Într-un mesaj pe Telegram, el a spus că rușii "încearcă să ne distrugă și să ne ștergă de pe fața pământului."

„Distrugeți oamenii noștri care dorm în casele lor în Zaporojie. Omorâți oamenii care merg la muncă în Dnipro și Kiev. Alarma aeriană nu se oprește în toată Ucraina. Sunt rachete care lovesc. Din păcate, există morți și răniți. Vă rugăm să nu părăsiți adăposturile. Aveți grijă de voi și de cei dragi. Să rezistăm și să fim puternici."

Mesajul a fost însoțit de un clip video care arată urmările atacurilor de la Kiev, în care se văd mașini distruse, clădiri cu geamuri sparte și incendii pe stradă.

Un loc de joacă din centrul Kievului a fost bombardat de ruși luni dimineață, pe rețelele sociale fiind distribuite imagini cu un crater uriaș format după explozie. În apropiere se văd tobgane și leagăne.

Televiziunea britanică BBC a surprins în direct momentul în care orașul Kiev a fost bombardat luni dimineață, în timpul unei transmisiuni live.

Corespondentul BBC Hugo Bachega se afla luni dimineață într-o transmisiune live din capitala Ucrainei, pe terasa unei clădiri, iar în spatele său se vedeau orașul și turlele catedralei cu domuri aurii Sf. Mihail.

În timp ce transmitea în direct, sonorul a fost acoperit de sunetul specific al unui avion sau al unei rachete care trece la joasă altitudine, iar apoi s-au auzit în fundal două bubuituri, moment în care jurnalistul a ieșit din cadru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te