VIDEO Corespondentul Newsweek România în Ucraina, premiat la Copenhaga pentru articolele de război

DE Remus Cernea | Actualizat: 13.08.2023 - 21:23

Corespondentul Newsweek România în Ucraina, Remus Cernea, a fost premiat la Copenhaga pentru articolele de război publicate în Newsweek România în decursul ultimului an.

SHARE

Congresul Mondial Umanist desfășurat la Copenhaga în perioada 3-6 august 2023, a oferit un premiu special pentru cei doi invitați să ia cuvântul în secțiunea dedicată Ucrainei: Olexandra Romantsova, directoarea executivă a organizației ucrainene Center for Civil Liberties (Centrul pentru Libertăți Civile) care a fost laureată și a Premiului Nobel pentru Pace în anul 2022, și Remus Cernea pentru articolele despre Ucraina publicate în Newsweek România. 

Tema generală a congresului a fost 'Building better democracies through humanist values' (Construirea unor democrații mai bune cu ajutorul valorilor umaniste). Evenimentul a fost organizat de umaniștii din Danemarca, Norvegia (care are cea mai puternică organizație umanistă din lume, cu peste 140.000 de membri), Suedia, Finlanda și Islanda și au participat aproximativ 300 de reprezentanți ai unor organizații umaniste din zeci de țări din Europa, America de Nord, America de Sud, Africa și Asia. 

 Corespondentul Newsweek România în Ucraina, premiat la Copenhaga

Conform site-ului humanists.international, umaniștii sunt persoane nereligioase care se străduiesc să ducă vieți împlinite, cu sens și etice, folosind rațiunea și empatia pentru a-și ghida deciziile și acțiunile. Umaniștii își bazează înțelegerea lumii pe rațiune și știință, respingând credințele supranaturale sau divine. Umaniștii resping toate formele de rasism și prejudecăți și doresc să trăiască în armonie unii cu alții, respectând drepturile omului, inclusiv dreptul la libertatea religiei și a credinței.
Umaniștii consideră că avem responsabilitatea de a ne respecta și de a avea grijă unii de alții și de a proteja lumea naturală.

A fost pentru prima dată în istoria de 75 de ani a Humanists International când un speaker din România a fost invitat să ia cuvântul în plenara congresului și pentru prima dată când un român primește o distincție din partea acestei organizații. Premii și distincții au mai fost acordate în trecut unor personalități precum Andrei Sakharov, Alexander Dubček, Paul Kurtz, PZ Myers, Steven Pinker.     

Discursul meu s-a intitulat „War is hell” (“Războiul este iad”) și, pe lângă ce am spus, am oferit imagini din orașe bombardate și din tranșee, dar și secvențe cu modul în care ucrainenii sfidează atacurile rusești prin muzică. La finalul conferinței pe care am ținut-o, mulți participanți au ținut să mă felicite pentru ce am prezentat, unii cu lacrimi în ochi. 

Motivarea distincției este mai jos, în versiune românească: 

Olexandra Romantsova – Director Executiv - Ukrainian Center for Civil Liberties
Remus Cernea - Journalist, Newsweek Romania

Dragă Olexandra și dragă Remus, 
Sund profund onorat să împărtășesc din inimă aprecierea și admirația pentru amândoi pentru extraordinara voastră dedicație și pentru curajul vostru în promovarea drepturilor civile, a păcii și justiției pentru Ukraina în aceste vremuri de conflict. 

Mișcarea umanistă a prețuit întotdeauna valori precum rațiunea, compasiunea și valoarea intrinsecă și demnitatea fiecărei persoane. Amândoi ați exemplificat aceste valori pe parcursul muncii voastre neobosite și al activismului, și este un mare privilegiu să vă recunoaște contribuțiile excepționale. 

Olexandra, abilitățile tale de conducere ca director executiv al Centrului pentru Libertăți Civile din Ucraina, a fost cu adevărat impresionant. În fața adversităților și provocărilor, ai dat dovadă de forță și hotărâre neclintită în susținerea drepturilor civile și a justiției pentru cetățenii Ucrainei. Eforturile tale au pus în lumină nevoia urgentă de pace și demnitate, iar munca ta a privit viețile nenumăratelor persoane afectate de război.

Remus, devotamentul tău pentru adevăr și raportarea imparțială din prima linie din Ucraina pentru ediția română a Newsweek a fost esențială pentru a aduce în atenția lumii poveștile și vocile celor afectați de conflict. Materialele realizate au prezentat într-o manieră umanizată costul uman al războiului și ne-au permis să înțelegem mai bine gravitatea situației din Ucraina.

Amândoi ați dat dovadă de un curaj și o compasiune excepționale, iar munca voastră neobosită în căutarea păcii și a dreptății este o dovadă a puterii umanismului de a avea un impact pozitiv asupra vieții altora. Devotamentul vostru pentru susținerea drepturilor omului și a demnității a pus o amprentă de neșters asupra mișcării noastre și a lumii în general.

În numele comunității umaniste globale, exprim cea mai profundă gratitudine și apreciere către amândoi pentru contribuțiile voastre remarcabile. Munca voastră servește drept inspirație pentru noi toți, amintindu-ne că, chiar și în vremuri de adversitate, angajamentul nostru față de umanism trebuie să rămână ferm.

Cu cele mai calde salutări,

Andrew Copson
Președinte, Humanists International

Versiunea engleză a motivării pentru acordarea distincției:
Olexandra Romantsova - Executive Director
Ukrainian Center for Civil Liberties

Remus Cernea - Journalist, Newsweek Romania

Dear Olexandra and Remus, 

I am deeply honored to extend my heartfelt appreciation and admiration to both of you for your extraordinary dedication and courage in the pursuit of civil rights, peace, ad justice for Ukraine during these trying times of conflict.

The humanist movement has always held dear the values of reason , compassion, and inherent worth and dignity of every human being. You both have exemplified these principles through your tireless work and activism, and it is with great privilege that we recognize your exceptional contributions. 

Olexandra, your leadership as the executive director of the Ukrainian Center for Civil Liberties has been truly inspiring. In the face of adversity and challenges, you have shown unwaivering strenght and determination in advocating for civil rights and justice for the people of Ukraine. Your efforts have shed light on the urgent need for peace and dignity, and your work has touched the lives of countless individuals affected by the war. 

Remus, your dedication to truth and unbiased reporting from the frontline in Ukraine for the Romanian edition of Newsweek has been instrumental in bringing the stories and voices of those affected by the conflict to the world's attention. Your reporting has humanized the human cost of war and has allowed us to understand the gravity of the situation in Ukraine better. 

Both of you have demonstrated exceptional courage and compassion, and your tireless work in the pursuit of peace and justice is a testament to the power of humanism in making a positive impact on the lives of others. Your dedication to upholding human rights and dignity has made an indelible mark on our movement and the world at large. 

On behalf of the global humanist community, I extend our deepest gratitude and commendation to both of you for your remarkable contributions. Your work serves as an inspiration to us all, reminding us that even in times of adversity, our commitment to humanism must remain steadfast. 

With warmest regards, 

Andrew Copson 
President, Humanists International
 
Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te