VIDEO Cum atacă obuzierul-mamut al Ucrainei cu cinci proiectile pe minut? Loveşte ruşi de la 60 km

DE Florin Budescu | Actualizat: 29.02.2024 - 07:46

Ce face obuzierul-mamut, care scuipă cinci proiectile pe minut şi loveşte ruşii de la 60 km. Obuzierul autopropulsat Bohdana, de 155 mm, de fabricație ucraineană, demonstrează deja o eficiență ridicată.

SHARE

Ce face obuzierul-mamut, care scuipă cinci proiectile pe minut şi loveşte ruşii de la 60 km. Obuzierul autopropulsat Bohdana, de 155 mm, de fabricație ucraineană, demonstrează deja o eficiență ridicată pe frontul de luptă.

Bohdana poate trage cinci proiectile pe minut și este echipat în special cu proiectile Excalibur, care lovesc inamicul la o distanță de până la 60 de kilometri.

Ce ştie să facă Spaima Ruşilor, Obuzierul care scuipă cinci proiectile de 155 mm pe minut

2S22 Bohdana este un calibrul de artilerie standard NATO de 155 mm, obuzier autopropulsat cu roți, dezvoltat în Ucraina. Este montat pe șasiul camionului ucrainean KrAZ-6322, cu tracțiune pe șase roți.

Are o cabină dublă blindată și un depozit de muniţie pentru aproximativ 20 de obuze. Obuzierul are o rază de acțiune minimă de 780 de metri și o rază de acțiune maximă de 40 km, cu muniție HE/AP, sau 50 km, cu un proiectil asistat de rachetă, conform Wiki.

Citeşte şi: Planul Ucrainei pentru lovitura de grație în Crimeea. Vrea să scufunde toate navale și submarinele

Are o rată medie de tragere de șase cartușe pe minut. Este posibil ca informaţiile de pe sursa citată să fie mai vechi, în sensul că ucrainenii ar putea să fi sacrificat un obuzier în plus pe minut, pentru o rază de acţiune cu 10 kilometri mai mare.

În septembrie 2023, Radio Europa Liberă - Libertatea scria, în ediţia internaţională, că, atunci când a început invazia rusă, ordinul iniţial a fost ca obuzierul acesta să fie distrus, dar până la urmă el a ajuns în siguranţă la ucraineni şi chiar modernizat.

Foto: Wikimedia/Сергій Воронков/CC BY 4.0

De exemplu, motorul a fost schimbat cu un motor de MAN şi a fost dotat cu un autoîncărcător de obuze, la standardele obuzierelor de ultimă generaţie. Bohdana ar fi fost folosită pentru bombardarea Insulei Şerpilor, atunci când era ocupată de ruşi, în anul 2022.

Citeşte şi: VIDEO Cu ce a fost făcută praf baza aeriană din Crimeea. Rușii se tem că urmează alte lovituri

Cel puțin două variante ale armei sunt fabricate de Ucraina. Unul se bazează pe șasiul camionului fabricat în Belarus MAZ, iar al doilea este construit pe un cadru şasiu de camion Tatra, de fabricație cehească.

O specificație-cheie a obuzierului Bohdana este folosirea proiectilului de 155 mm. Calibrul standard NATO este relativ ușor disponibil pentru Ucraina, de la aliații occidentali, spre deosebire de munițiile de 152 mm, utilizate în armele proiectate de sovietici, pe care le folosesc ruşii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te