Planul Ucrainei pentru lovitura de grație în Crimeea. Vrea să scufunde toate navale și submarinele

DE Daniel Toșa | Actualizat: 03.01.2024 - 14:58
Planul Ucrainei pentru lovitura de grație în Crimeei. Vrea să scufunde toate navale și submarinele - Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Planul Ucrainei pentru lovitura de grație în Crimeei. Kievul plănuiește să distrugă toate navele de război și submarinele militare ale Rusiei din Marea Neagră, a declarat Serviciului de Securitate al Ucrainei (SSU), Vasyl Malyuk.

SHARE

"Și apoi ne vom îndrepta atenția și asupra submarinelor... Rușii au retras deja toate navele serioase din Crimeea, dar acest lucru nu îi va ajuta. Nu ar trebui să existe deloc o flotă rusă în Crimeea", a declarat el într-un interviu acordat Ukrayinska Pravda.

Planul Ucrainei pentru lovitura de grație în Crimeea. Vrea să scufunde toate navale și submarinele

Potrivit șefului serviciului de securitate ucrainean, surprize foarte neplăcute așteaptă Federația Rusă în viitorul apropiat.

Șeful SSU a mai precizat că drona maritimă ucraineană Sea Baby este capabilă nu numai să transporte explozibili, ci și să tragă.

Malyuk a precizat că SSU lucrează la generații mai noi și mai avansate de drone maritime. Acestea sunt dezvoltate de specialiști din cadrul serviciilor speciale, ingineri, specialiști IT și marinari militari.

Când a început operațiunea de nimicire a flotei Rusiei?

Planul Ucrainei pentru a distruge flota de război a lui Putin a început încă din noaptea de 16 spre 17 septembrie 2022, când primul grup de drone de marine din istoria războaielor mondiale se apropie de Sevastopol.

Într-un buncăr ascuns, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vasil Maliuk, și comandantul Forțelor Navale, viceamiralul Oleksi Neizhpapa, monitorizează îndeaproape evoluția acestor drone speciale.

Citește și: VIDEO Rusia pune bombe ghidate împotriva navelor comerciale în apropiere de coastele României

Împreună cu ei se află vicepremierul Mihailo Fedorov și ideologul întregului program de drone de suprafață, generalul de brigadă din cadrul contrainformațiilor militare ale SBU cu indicativul "Hunter". 

Membrii echipei de dezvoltare, în speranța de a lovi portavioanele rusești de rachete, conduc dronele ucrainene chiar în inima Flotei din Marea Neagră a Federației Ruse - în golful Sevastopol. 

"Acestea au fost primele exemple de astfel de arme în general. Unele dintre ele s-au înecat în mare sau s-au aruncat în aer. Proiectarea era încă imperfectă la acea vreme", își amintește generalul cu indicativul "Hunter" într-o conversație cu UP.

Citește și: VIDEO Război naval. Ucraina înarmează drone marine să atace porturile Rusiei. SUA se opun

Dar 5 ambarcațiuni, fiecare dintre ele transportând 108 kilograme de TNT, au străpuns totuși valurile și s-au apropiat de Sevastopol.

Cum l-a salvat Elon Musk pe Putin de la o umilință colosală?

"Mai aveam 70 de kilometri până la fregata Amiral Makarov. Toată lumea este în tensiune că o vom ataca. Și aici suntem rupți de comunicații. Elon Musk a oprit Starlinks , prin care controlam dronele", spune unul dintre participanții la acea primă operațiune.

Scopul dorit era într-o oră și jumătate, dar misiunea a fost la un pas de eșec din cauza deciziei unui miliardar american. 

"Fedorov a încercat să îl convingă, dar Musk nu l-a ascultat. Ai noștri au încercat și ei să rezolve situația prin canalele lor, dar americanii spun că este vorba, spun ei, de o companie privată, nu putem face presiuni asupra lor", își amintește unul dintre cei prezenți în buncăr la acea vreme.

Echipa a încercat să întoarcă dronele la bază, dar au ajuns două părți. "Amiralul Makarov" a rămas intact în Sevastopol. Dar numai pentru o vreme.

"Chiar și cele două drone marine care s-au întors au oferit informații neprețuite. Despre comunicații, despre navigație, despre corpul navei și așa mai departe. Noi - în SBU și în Marina Militară - aveam un întreg laborator militar în lucru, care a studiat totul, a luat în considerare și ne-a permis să ne întoarcem și să lovim totuși Sevastopolul . Literalmente, în aproximativ o lună", spune unul dintre dezvoltatori.

Rachetele Neptun au început să zdrobească visele rusești de dominație navală

Încă din primele zile, marina ucraineană, fără nave mari, dar înarmată cu determinare, ingeniozitate și câteva rachete Neptun interne, a început să zdrobească visele rusești de dominație navală una câte una.

Primele lansări ale rachetelor Neptun , deși nereușite, la sfârșitul lunii februarie 2022, i-au făcut pe ruși să înțeleagă că pot uita de debarcarea ușoară a navelor pe coasta ucraineană. Și tocmai operațiunile amfibii navale au stat la baza strategiei lor de ocupare a orașelor Nikolaev și Odesa. 

După lansări nereușite, rachetele au fost ajustate, iar la 13 aprilie 2022, complexul Neptun, care pe atunci era unic, a făcut imposibilul cu prima salvă - a scufundat crucișătorul "Moskva" , nava amiral a Flotei Mării Negre a Federației Ruse.

După acest eveniment epocal, a fost doar o chestiune de timp pentru a elibera Insula Șerpilor. A durat puțin mai mult de două luni. Deja la 30 iunie, aviația ucraineană și tunurile autopropulsate "Bohdana" și "Caesar" i-au obligat pe ruși la un "gest de bunăvoință". 

"Rușii și-au dat seama că nu se puteau apropia de coasta ucraineană la mai puțin de 150 km. S-au retras până la această distanță, dar apoi au rămas în mare și în Crimeea. Trebuia să se facă ceva cu ei", își amintește Hunter într-o conversație cu UP.

„Acordul cerealelor” din Istanbul, încalcat încă din a doua zi de Rusia

Dar la 22 iulie 2022, acțiunile active pe mare au fost suspendate. La Istanbul, a fost încheiat așa-numitul "acord privind cerealele" , care a deblocat exportul de produse agricole ucrainene prin porturile din Marea Neagră.

Părțile s-au angajat să nu obstrucționeze navele cu produse agricole și să nu atace porturile implicate în această inițiativă privind cerealele. Cu toate acestea, chiar a doua zi, Rusia a lansat un atac cu rachete asupra portului Odesa . În viitor, Moscova va întârzia în mod constant extinderea acordului și va sabota funcționarea normală a acestuia.

"În principiu, coridorul chiar a atins niște indicatori tangibili și a funcționat normal până în februarie 2023. Și apoi rușii au început să folosească toate mecanismele pentru a crea în mod artificial probleme pentru muncă. Începând cu luna martie, eficiența coridorului a început să scadă, tot mai puține nave au trecut prin el." , - își amintește vicepremierul Oleksandr Kubrakov, care a semnat "acordul privind cerealele" din partea ucraineană.

"Era clar că, cel mai probabil, nu va exista o continuare. Dar eu și partenerii mei am susținut orice muncă, chiar și minimă, până la sfârșit. Astfel încât Putin să nu poată spune că am încălcat sau întrerupt ceva. Iar în iulie, rușii înșiși s-au retras unilateral din acord", adaugă oficialul guvernamental.

Atacul asupra Polului Crimeei

Toată lumea din Ucraina își amintește de 17 iulie 2023, pentru că în acea zi, dis-de-dimineață, Ucraina a atacat pentru a doua oară Podul Crimeii. Și pentru prima dată, a fost făcut de drone de suprafață ale SBU și ale Marinei . 

În toamna anului 2022, rușii au început să bombardeze masiv Ucraina cu rachetele Calibr de pe navele lor din Marea Neagră. Așa că forțele de apărare au fost instruite să găsească o modalitate de a distruge sau cel puțin de a avaria navele rusești de atac.

În noaptea de 28 spre 29 octombrie 2022, toate piesele necesare ale mozaicului s-au adunat în imaginea potrivită: dronele au fost modificate, vremea a fost minunată pe mare, iar echipa era pregătită să navigheze spre Crimeea. 

Atacul asupra fregatei rusești Amiral Makarov

Patru nave au mers direct la Sevastopol, iar trei drone s-au îndreptat spre sudul peninsulei, unde se afla în raid cea mai nouă fregată "Amiral Makarov". Această navă a fost cea care a devenit nava amiral a Flotei Mării Negre a Federației Ruse după scufundarea navei Moskva.

"Makarov" mergea pe cursul de mijloc, fără să aștepte un atac. O dronă ucraineană a reușit să aleagă traiectoria corectă și a lovit în partea dreaptă a fregatei. Echipa de pe "nava amiral" a fost complet nepregătită pentru atac și, în panică, s-a îndreptat spre golful Sevastopol.

În acel moment, alte două drone au urmărit nava, dar, din cauza valurilor mari, nu au putut să o ajungă din urmă și pur și simplu au însoțit-o spre țărm. Dar nici măcar "Makarov" nu a putut scăpa, deoarece jumătate din motoarele sale nu au funcționat după atac.

În acest moment, un alt grup de drone ucrainene a reușit să pătrundă în golful Strelskaya, dar a fost imediat atacat de pe țărm. Rușii se pregăteau, așa că, atunci când dronele au împins în golf, un proiector uriaș a strălucit, iar bărcile au deschis focul. 

Din fericire, dragorul de mine "Ivan Golubets" se afla în fața dronei ucrainene în sine. De îndată ce operatorii l-au văzut pe ecran, au primit imediat comanda de atac și l-au umplut pe "Holubets" cu 108 kilograme de explozibil.

Alte drone au lovit stația de alimentare cu petrol în acel moment.

Diversiunea care i-a făcut pe ruși să se atace între ei

În timp ce această bătălie se desfășura, "Amiralul Makarov", învins, a încercat să ajungă  spre Golful Streltska. Artileria de coastă rusă, care nu și-a dat seama, trage o salvă asupra propriei nave-amiral. Este adevărat, o salvă de răspuns de la armele de punte a fost suficientă pentru a-i aduce rapid pe cei de la țărm în simțiri.

În timp ce rușii făceau schimb de focuri între ei, dronele rămase au pătruns în golful Sevastopol. În acel moment, rușii și-au activat toate capacitățile REB, semnalul GPS a dispărut, iar comunicarea cu dronele era minimă. Singurul sistem care permitea un fel de orientare era un canal optic direct pe drone.

"Și aici viceamiralul Neizhpapa începe personal să monitorizeze fiecare metru de trecere a dronelor. El este chiar din Sevastopol, a crescut acolo, a servit toată viața, cunoaște fiecare cotlon al acelor golfuri. Și o dronă a fost dusă în golful sudic, a doua în cel nordic, iar a treia în Naftova". , - spune unul dintre participanții la acea operațiune, care a urmărit totul din buncărul de comandă.

O dronă a reușit să treacă printre două nave de patrulare "Ladny" și "Admiral Essen" și să le avarieze pe ambele. Cu toate acestea, pagubele au fost minore. 

"Aceasta a fost prima operațiune navală de la distanță din istorie. Dronele de suprafață au primit un botez al focului. Dar atunci ne-am dat seama că trebuiau să fie mai mari și să transporte mai mulți explozibili pentru ca acesta să fie un atac eficient", a declarat pentru UP unul dintre membrii echipei de dezvoltare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te