Veteran american, despre finalul războiului: "Victoria Ucrainei va fi anul acesta sau niciodată"

DE Daniel Toșa, Daniel Toșa | Actualizat: 19.07.2023 - 15:18
Artileria ucraineană în acțiune - Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Un veteran al forțelor speciale americane care antrenează în prezent trupele de la Kiev a declarat forțele ucrainene se află în fața anului decisiv în ceea ce privește viitorul său, iar până la sfârșitul anului vom ști cum va arăta noua hartă a țării lui Zelenski.

SHARE

Erik Kramer, directorul și cofondatorul Grupului de Sprijin pentru Apărarea Ucrainei (UDSG), cu sediul la Kiev, a declarat într-un interviu acordat de la Kiev că forțele Moscovei sunt bine înfipte în cei 20% din teritoriul ucrainean pe care încă îl ocupă și că alungarea lor va fi un proiect lung și costisitor pentru trupele ucrainene.

"Va fi unul dintre acele războaie care se vor tranșa pentru totdeauna", a declarat Kramer - care a servit armata americană timp de 26 de ani și a participat direct la misiuni în Afganistan, Bosnia, Congo, Irak și Kosovo.

Veteran american la Kiev: "Victoria Ucrainei asupra Rusiei va fi "anul acesta sau niciodată"

"Rușii au avut la dispoziție luni, dacă nu ani, pentru a dezvolta apărarea în profunzime. Și aceleași lucruri care au funcționat împotriva armatei ruse - fie că este vorba de linii logistice, fie de hub-uri logistice sau de aceste focuri dirijate de către ucraineni - funcționează și împotriva ucrainenilor atunci când sunt în ofensivă".

"Cred că vor exista unele succese. Dar, din nou, cred că liniile se vor stabiliza și veți avea acest război veșnic cu fierbere scăzută, cu linii la fel ca în apropierea anului 2014", a adăugat Kramer, referindu-se la conflictul înghețat care s-a instalat în estul regiunii Donbas în urma invaziei Moscovei din 2014 în peninsula Crimeea.

Citește și: Contraofensiva ucraineană progresează lent. General SUA: „Se dau bătalii brutale şi sângeroase”

May be an image of 1 person

Războiul din Ucraina - Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

"Întotdeauna trebuie să te uiți la logistică și la voința politică", a adăugat veteranul. "Puteți vedea deja că cantitatea de lucruri pe care Occidentul a dat-o Ucrainei epuizează capacitatea Occidentului de a menține o poziție de pregătire. Văd că situația se înrăutățește pe măsură ce trece anul. Cred că va veni din ce în ce mai puțin".

Cehia i-a dat un ultimatum Ucrainei

La summitul NATO din 11-12 iulie, președintele ceh Petr Pavel a declarat că "fereastra de oportunitate" a Kievului de a elibera terenul s-ar putea închide până la sfârșitul anului 2023, pe măsură ce vremea mai rea și condițiile politice se combină pentru a crește presiunea pentru negocieri cu Moscova.

"Sunt de acord cu afirmația că este anul acesta sau niciodată", a declarat Kramer.

Mult așteptata contraofensivă ucraineană, cu pași mărunți

Contraofensiva ucraineană a început la începutul lunii iunie și a progresat lent, deși Kievul afirmă că a eliberat opt așezări și mai mult de 130 de km pătrați de teritoriu. 

Președintele Volodimir Zelenski a recunoscut că operațiunea "nu este rapidă", iar el și înalții săi oficiali și generali au îndemnat la răbdare, potrivit Newsweek.com.

Citește și: Estimare: De la începutul contraofensivei, armata ucraineană a pierdut 20% din armament

No photo description available.

Războiul din Ucraina - Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Zelenski a mai spus că Kievul nu va fi presat să acționeze. "Unii oameni cred că acesta este un film de la Hollywood și se așteaptă la rezultate acum. Nu este", a declarat președintele pentru BBC în iunie. "Ceea ce este în joc sunt viețile oamenilor".

Îngrijorarea Occidentului

Kramer - care, împreună cu grupul său UDSG format din 10 până la 15 instructori voluntari, a instruit mii de personal ucrainean din aproape fiecare parte a forțelor armate ale țării - a declarat că se teme de "ezitarea" și "trepidația" ucrainenilor în legătură cu pierderile de personal și de echipament.

"Ei sondează, dar cred că asta este tot ceea ce veți vedea, cu excepția uneia sau două excepții ale unor progrese", a explicat el.

"Ei sunt foarte conștienți că Occidentalii se uită la ei când vine vorba de echipamente; sunt ei buni administratori ai echipamentelor? În Occident, ceea ce ne îngrijorează este corupția. Ei traduc acest lucru în succese pe câmpul de luptă sau în pierderi pe câmpul de luptă. Ei nu vor să aibă videoclipuri cu vehicule de luptă Bradley, tancuri Leopard și Challengers aruncate în aer."

Videoclipurile cu Bradley-uri fabricate în SUA și tancuri germane Leopard 2 distruse la începutul contraofensivei au fost deosebit de jenante pentru Kiev, chiar dacă imaginile - relatate cu bucurie de mass-media rusești aliniate la stat - reflectau doar un singur angajament pe o mică porțiune a frontului.

Videoclipurile, a spus Kramer, au arătat că vehiculele au intrat "într-un câmp minat cu tactici greșite repetate și fără a folosi în mod eficient toate elementele armelor combinate". De ce ai intra într-un câmp minat fără să ai ingineri în fața ta? Sau de ce nu ai avea focuri de armă care să tragă în câmpul minat? Sunt atât de multe lucruri pe care nu le fac cum trebuie."

Acum, ori niciodată!

"Cred că, din punct de vedere politic, ucrainenii trebuie să folosească tot ce au la dispoziție în contraofensivă", a adăugat Kramer. "Altfel, vor pierde sprijinul".

Operațiunile ofensive sunt adesea punitive, iar rapoartele inițiale sugerează că numărul victimelor ucrainene este în creștere, deși oficialii de la Kiev susțin că le provoacă rușilor mai multe ordine de mărime. Niciuna dintre părți nu publică cifre actualizate privind numărul victimelor.

May be an image of 4 people

Războiul din Ucraina - Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

"Sunt multe victime", a spus Kramer. "Unii dintre băieții mei lucrează la un punct de colectare a victimelor. Și nu vreau să spun cifre, pentru că totul este doar anecdotic, dar ei văd de trei ori mai multe victime decât acum câteva luni. Este destul de îngrozitor."

"Statul ucrainean nu este în pericol să se prăbușească. Dar nu văd prea multe schimbări în ceea ce privește situația de pe câmpul de luptă sau situația politică în următorul an."

"Cel mai bun lucru pe care îl pot spera, în opinia mea, este să aveți acest război clocotitor în următorii cinci ani și ceva", a spus Kramer. "Dar, în acest timp, ei sunt capabili să își dezvolte capacitatea de a se apăra singuri cu mai puțin ajutor occidental".

"Nu cred că se vor ridica vreodată complet pe cont propriu, dar vor trebui să fie capabili să facă mai mult pe cont propriu, deoarece sprijinul din partea Occidentului va fi din ce în ce mai mic. Altfel, vom continua să vedem această repetare a atacurilor rusești la nesfârșit."

No photo description available.

Războiul din Ucraina - Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

"Ucrainenii, logistica lor este încă foarte ad-hoc", a spus el. "Ei se bazează foarte mult și pe propriile sisteme feroviare. Așa că, chiar dacă există o descoperire, capacitatea de a împinge suficiente trupe, forțe de rezervă și artilerie în față nu este chiar acolo".

Un scenariu pentru o pătrundere ucraineană ar avea loc pe frontul sudic, între orașele Zaporojie și Melitopolul ocupat. Succesul pe această axă ar putea pune în pericol coridorul terestru al Moscovei către Crimeea, care reprezintă una dintre principalele realizări ale Moscovei din cele aproape 18 luni de război total. Izolarea peninsulei ocupate este un obiectiv-cheie pentru Ucraina.

Dar Kramer a îndemnat la prudență. "Cred că este mult prea optimist", a spus el despre un potențial avans ucrainean până la porțile Crimeii. "Este un drum lung de parcurs și trebuie să faci o traversare de râu", a adăugat el, referindu-se la asaltul necesar peste râul Nipru - numit Dnipro în ucraineană - care separă forțele rusești și ucrainene în sud-vest.

No photo description available.

Războiul din Ucraina - Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

"Trecerile de râu sunt extrem de complexe, necesită mulți oameni, multe echipamente și sunt tehnice", a spus el. "Ei trec mai întâi râul și apoi trebuie să se lupte pentru a-și croi drum printre kilometri și kilometri de fortificații... Nu văd Crimeea ajunsă în acest an".

Totuși, când fumul contraofensivei se va risipi, imaginea strategică ar putea arăta diferit. Acest lucru s-ar putea dovedi a fi valabil mai ales în cazul unor tulburări interne rusești mai mari.

"Chestia cu războaiele și ceața războiului este că nu știi niciodată ce se poate întâmpla", a spus Kramer. "Cine ar fi bănuit că [șeful Wagner] Evgheni Prigojin ar fi încercat un fel de lovitură de stat? Cine ar fi crezut că vor captura efectiv un oraș? Întotdeauna există această incertitudine în război".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te