Un detaliu frapant, care diferențiază Kherson de toate celelalte orașe pe care le-am vizitat în Ucraina, este că, deși rușii îl atacă des cu obuze, drone ori rachete, alarmele antiaeriene nu sunt deloc puse în funcțiune.
Explicația este simplă, dar nu atenuează din stranietatea întregii situații: pur și simplu rușii sunt prea aproape, iar timpul scurs dintre momentul inițierii unui atac aerian până la atingerea țintelor este atât de scurt (de ordinul secundelor sau al zecilor de secunde), încât alarmele antiaeriene devin inutile.
Orașul bombardat unde alarmele nu sună niciodată
Nu ai răgazul necesar pentru a te duce într-un adăpost, iar exploziile sunt oricum foarte dese, astfel că alarmele mai mult ar încurca și ar putea genera confuzie și panică.
Totuși, pe telefonul mobil primesc în mod constant avertizări cu privire la riscul iminent de bombardament, însă doar atunci când sunt observate mișcări ale flotei ruse din Marea Neagră, din Marea Azov sau din Marea Caspică, ori când sunt ridicate de la sol bombardiere.
Steagul Uniunii Europene flutură în centrul orașului
Străzile sunt aproape pustii, peste 80% dintre cetățeni plecând din oraș de la începutul invaziei pe scară largă.
Rareori vezi mașini, însă numărul militarilor e mare.
Rușii sunt pe malul stâng al Niprului, la doar 2-3 km de centrul orașului.
Doi jurnaliști au fost chiar împușcați recent în apropierea fluviului de către lunetiștii ruși, unul dintre ei, ucrainean, Bohdan Bitik, pierzându-și viața, iar celălalt, Corrado Zunino de la cotidianul La Repubblica, fiind rănit.
În Piața Centrală, acolo unde localnicii s-au revoltat față de tancurile rusești atunci când orașul a fost ocupat pe 2 martie 2022 și unde oamenii i-au așteptat entuziasmați pe soldații ucraineni eliberatori în noiembrie, după ce rușii au fost alungați, flutură, pe lângă steagul țării, și steagul Uniunii Europene.
La porțile de est ale civilizației europene, din nou se duce un război pentru a opri invazia unui agresor barbar.
Flower Power
Am mers într-un loc unde un crater cu o rază de vreo 10 metri se căsca între două blocuri de locuințe apropiate. Puțin cu câțiva metri mai la dreapta sau mai la stânga dacă ar fi căzut, racheta ruseasă ar fi zdrobit unul dintre blocuri.
Efectele exploziei asupra clădirilor se văd însă, balcoanele fiind contorsionate, și toate ferestrele sparte și acoperite acum cu placaje de lemn. În mijlocul peisajului dezolant am remarcat un lucru impresionant: chiar lângă un fragment de metal din racheta rusească și printre resturile produse de explozie, au crescut și înflorit lalele roșii.
O metaforă superbă despre forța naturii de a se regenera și de a reocupa locurile distruse de nesăbuința oamenilor. Delicatețea trimfătoare a florilor duce în derizoriu aparența de putere conferită amăgitor lui Putin de armele ucigașe pe care acesta le aruncă asupra zonelor civile din Ucraina.
Am ajuns și la ultimul hypermarket, Epițentr, care a funcționat până de curând în Kherson, dar care a fost bombardat, 8 persoane pierzându-și viața și multe alte fiind rănite. După atac, și-a încetat activitatea.
Bombardamente pe timpul Stării de Asediu
Am fost în oraș cu prilejul instituirii Stării de Asediu, între 5 mai ora 20.00 și 8 mai ora 06.00. Pe parcursul celor aproape 3 zile, au fost instituite interdicții de ieșire din case pentru toți rezidenții orașului.
Exploziile au fost dese, iar impresia mea a fost că măsura a fost legată și de pregătirile ucrainenilor pentru mult așteptata contraofensivă de natură să îi alunge pe ruși din zone cât mai întinse care acum sunt ocupate temporar de armata lui Putin.
Rușii au ucis prin bombardamentele din 6 mai și 6 experți în deminare care lucrau în regiunea Kherson la redarea terenurilor către circuitul agricol. Războiul a afectat grav agricultura ucraineană, iar eforturile de deminare vizează recuperarea cât mai rapidă a zonelor respective.
Atacurile sistematice asupra unor ținte civile continuă însă să producă victime inocente în multe zone ale Ucrainei, dar dârzenia și tenacitatea locuitorilor din țara vecină nu pare a fi deloc slăbită, în ciuda sacrificiilor uriașe.
Remus Cernea este corespondentul Newsweek România în Ucraina