La Grădina Zoologică și Grădina Botanică Kujukushima, din Nagasaki, în februarie 2021, când a născut, a fost o surpriză mare. Evenimentul a avut loc în ciuda faptului că maimuţa nu avea o companie masculină.
Doi ani mai târziu, în urma unui test ADN la copilul ei, grădina zoologică a descoperit cine este tatăl și chiar are o teorie despre cum s-au împerecheat gibonii, conform CNN.
Testul a arătat că tatăl este Itō, un gibon agil, în vârstă de 34 de ani, care se afla într-o incintă adiacentă celei în care era Momo, în perioada în care aceasta a rămas însărcinată.
Grădina zoologică a declarat că crede că Momo și Itō au reușit să se împerecheze printr-o mică gaură dintr-o placă de oțel, între carcasele lor. Gaura a măsurat aproximativ 9 milimetri (0,3 inci) în diametru.
Puiul de maimuță – care nu a fost încă numit – cântărește acum aproximativ 2 kilograme și crește sănătos, sub atenția iubitoare a lui Momo, a spus grădina zoologică.
„Este o viață prețioasă venită pe lume, vom continua să avem grijă de el și să sperăm că va trăi o viață lungă sănătoasă”, a spus Hideki Hisano, director adjunct al grădinii zoologice.
Gibonii sunt printre cele mai mici maimuțe, dar au voci cântătoare puternice, care s-au dezvoltat într-un limbaj elaborat și se pot balansa de la o ramură la alta, cu viteze de până la 35 de mile pe oră.
Există zeci de specii de giboni care sunt originare din diverse părți ale Asiei, de la nord-estul Indiei până în China și până în Arhipelagul Borneo.
Populația de giboni ageri aflaţi în sălbăticie a scăzut și animalele au fost listate ca specii pe cale de dispariție, de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, deoarece habitatul lor este amenințat de activitățile umane, precum defrișările, mineritul și construcția de drumuri.