Ucrainenii avansează rapid în estul țării. Rușii, puși pe fugă. 2.500 kmp de teritoriu eliberați

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.09.2022 - 16:09
Soldații ucraineni i-au pus pe ruși pe fugă/ Foto: Profimedia Images

Cuceririle teritoriale ale ucrainenilor în regiunea Harkov au ajuns la 2.500 de kilometri pătrați, estimează Institute for the Study of War (ISW). Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat vineri că forţele Kievului au recucerit 30 de localităţi de la trupele ruse.

SHARE

Rușii au fugit din Izium, un oraș important din regiunea Harkov. Informația vine de la un cunoscut vlogger rus, care mersese în regiune pentru a face propagandă pentru invazie.

„Izium, regiunea Harkov, Ucraina. Orașul s-a predat”, a scris el pe Telegram.

Un corespondent al publicației Kyiv Independent a scris de asemenea, pe Twitter, că Izium a fost recucerit.

De asemenea, orașul Kupiansk a fost eliberat de ucraineni. Guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, a postat pe Telegram un video în care anunță că steagul ucrainean a fost ridicat și în localitatea Balaklia.

„Băieți și fete din forțele armate, astăzi creați o nouă istorie a Ucrainei libere, suntem mândri de voi. Va urma…”, a scris Sinegubov pe Telegram.

 Citește și: VIDEO Marea Britanie nevoită să-și schimbe imnul după decesul Reginei Elisabeta a II-a 

Institute for the Study of War (ISW) estimează că forțele ucrainene au recucerit 2.500 de kilometri pătrați de teritoriu în regiunea Harkov, de la începutul contraofensivei în septembrie. Ucrainenii ar putea rupe liniile de comunicații ale rușilor în zona Izium, ceea ce ar duce la colapsarea acestui front.

„Până în prezent, forţele armate ucrainene au eliberat şi preluat controlul a peste 30 de localităţi din regiunea Harkov”, la frontiera cu Rusia, a spus Volodimir Zelenski în discursul său video de seară difuzat pe reţelele de socializare, potrivit Agerpres.

În pofida câştigurilor teritoriale ale forţelor ucrainene, guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, i-a îndemnat pe locuitorii plecaţi să nu se întoarcă, din cauza lipsei curentului electric şi gazelor în satele recucerite de la ruşi.

Citește și: VIDEO Cine este Charles al III-lea, noul Rege al Marii Britanii

La rândul lor, presa rusă a relatat despre desfăşurarea de întăriri în această direcţie, difuzând videoclipuri în care vehicule blindate, obuziere şi camioane circulă în număr mare pe drumuri negeolocalizate. Moscova nu a făcut niciun comentariu cu privire la această desfăşurare, mulţumindu-se să enumere, ca în fiecare zi, pierderile grele pe care armata rusă le-ar fi provocat ucrainenilor.

Semn al înaintării ucrainene, autorităţile pro-ruse din teritoriile ocupate în regiune au anunţat vineri că evacuează locuitorii în alte zone aflate sub controlul Moscovei sau în Rusia.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te