Ucraina foloseşte tactica uzării forţei militare a Rusiei, distrugând efective, arsenal şi depozite

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.07.2023 - 09:25
Tanc, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Profimedia Imges

Ucraina foloseşte tactica uzării forţei militare a Rusiei, distrugând efective, arsenal şi depozite.

SHARE

Forțele ucrainene par să se concentreze asupra creării unui gradient de uzură asimetrică, care să conserve forța beligerantă ucraineană, cu prețul unui ritm mai lent de câștiguri teritoriale.

Ucraina foloseşte tactica uzării forţei militare a Rusiei

În acest timp, forțele rusești își diminuează treptat puterea de luptă și pierd echipament militar.

Secretarul consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksiy Danilov, a informat pe 4 iulie că forțele ucrainene își îndeplinesc sarcina principală de a distruge efectivele, echipamentele, depozitele de combustibil, artileria și apărarea aeriană rusești și că "un război de distrugere este egal cu un război de kilometri".

Evaluarea lui Danilov subliniază prioritizarea campaniei în curs a Ucrainei, de a diminua efectivele și activele rusești, în detrimentul încercării de a efectua manevre mecanizate masive, de amploare, pentru a recâștiga rapid mari porțiuni de teritoriu.

Citeşte şi: CIA: Războiul din Ucraina, un „eşec strategic” pentru Moscova. Efect „distructiv” asupra lui Putin

Președintele Comitetului militar al NATO, amiralul Bob Bauer, a informat pe 3 iulie că forțele ucrainene au dreptate să procedeze cu prudență și să evite pierderile mari de vieți omenești, în contraofensivă, și a recunoscut că contraofensiva este dificilă.

Aceasta din cauza minelor terestre și a altor obstacole aflate la o adâncime de până la 30 de kilometri în teritoriul ocupat de Rusia, conform Institutului pentru Studiul Războiului.

Bauer a declarat că forțele ucrainene nu ar trebui să se confrunte cu critici sau presiuni pentru că se mișcă încet.

Citeşte şi: SUA iau în considerare trimiterea de muniții cu dispersie în Ucraina. Efectele sunt devastatoare

Forțele ucrainene au eliberat teritoriu în mai multe zone ale frontului, de la începutul contraofensivei, la începutul lunii iunie.

Viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Malyar, a informat pe 3 iulie că forțele ucrainene au eliberat un total de 37,4 kilometri pătrați, în estul și sudul Ucrainei, în ultima săptămână. Forțele ucrainene continuă să avanseze constant și treptat.

Ritmul actual al operațiunilor ucrainene nu indică un impas și nici nu dovedește că Ucraina nu poate recuceri zone mari.

Campanii lente

Forțele ucrainene au desfășurat campanii de interdicție lente și graduale, împotriva zonelor de concentrare rusești din Regiunea Herson, de pe malul estic (stânga), și atacuri terestre limitate pe malul vestic (dreapta), între august și noiembrie 2022.

Aceasta înainte de a forța în cele din urmă retragerea rusă de pe malul drept, la mijlocul lunii noiembrie. Situația din sudul Ucrainei este diferită, desigur, deoarece nu există un culoar natural, de tipul celui creat de dependența rusă de cele două poduri peste Nipru.

Cu toate acestea, contraofensiva ucraineană din Herson a alternat faze de avans relativ rapid, cu perioade lungi de pregătire, lupte axate pe atenuarea forțelor rusești și câștiguri limitate care, în cele din urmă, au făcut ca pozițiile rusești de pe malul vestic al râului să devină nesustenabile.

Rusia, fără câştiguri semnificative

Prin contrast, ofensiva rusă de iarnă-primăvară a culminat în puțin peste o lună, fără a obține câștiguri semnificative, de-a lungul graniței dintre Regiunea Luhansk și Regiunea Harkov.

Actuala contraofensivă ucraineană este mai puțin dramatică și rapidă decât cea care a eliberat o mare parte din Regiunea Harkov, mai reușită decât ofensiva de iarnă rusă eșuată și, în general, seamănă cel mai mult cu contraofensiva mai lentă, dar în cele din urmă reușită, de la Herson, în ceea ce privește ritmul și progresul inițial.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te