Turcia și Iranul, coaliție pentru Hamas, împotriva Israelului și a NATO.
Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan se va întâlni cu Abdollahian, iar cei doi vor discuta despre situația din Palestina, precum și despre evoluțiile regionale actuale și relațiile bilaterale, a adăugat ministerul, potrivit Anadolu Agency.
La un miting la Istanbul propalestinian, Erdogan a acuzat Israelul că a comis crime de război în Gaza și a comparat acțiunile țării cu genocidul nazist împotriva evreilor.
Turcia și Iranul, coaliție pentru Hamas, împotriva Israelului și a NATO
Mai mult decât atât, președintele turc a spus că Hamas nu este organizație teroristă, ci sunt luptători pentru libertatea Palestinei, justificând, practic, atacul terorist asupra civililor israelieni de la 7 octombrie.
În acest fel, Turcia s-a situat de partea Iranului, principalul sponsor și furnizor de arme pentru Hamas, iar în acest context, întâlnirea celor doi miniștri nu constituie o surpriză.
Israelul și-a retras reprezentanța diplomatică din Turcia în urma acestor declarații ale președintelui turc.
Armata israeliană și-a extins atacurile aeriene și terestre asupra Fâșiei Gaza, din cauza atacurilor teroriste ale Hamas de 7 octombrie, rezultate cu peste 10.000 de oameni uciși în conflict: 8.525 palestinieni și peste 1.538 israelieni.
Citește și: Erdogan amenință că va declara război Israelului și va trimite trupe în Gaza să ajute Hamas
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins apelurile la încetarea focului. O blocada israeliană a întrerupt aprovizionarea Fâșiei Gaza cu combustibil, electricitate și apă, iar livrările reduse de ajutoare nu pot satisface nevoile celor peste 2 milioane de palestinieni de acolo.
În ciuda poziției sale față de războiul din Gaza, Departamentul de Stat al SUA a subliniat rolul Turciei de „aliat valoros al NATO”, spunând că SUA vor continua să lucreze cu Ankara pentru a consolida Alianța.
Citește și: SUA trimit un al doilea portavion în Israel. Erdogan: „Se vor comite masacre grave în Gaza”
„Aș spune că Turcia, în ciuda dezacordurilor noastre cu privire la această chestiune, a fost un aliat valoros al NATO”, a spus purtătorul de cuvânt Matthew Miller, ca răspuns la o întrebare despre solicitările de expulzare a Turciei din NATO în urma declarațiilor președintelui turc Recep Tayyip Erdogan despre Hamas.
„Așteptăm cu nerăbdare să continuăm să lucrăm cu ei pentru a întări NATO, iar asta include asigurarea aderării rapide a Suediei la NATO, ceva despre care știm că se află acum în așteptarea Parlamentului turc”, a adăugat el.
„Nu este prima problemă cu care am fost în dezacord cu conducerea Turciei, dar încă o considerăm un aliat productiv și de ajutor pentru NATO”, a spus Miller.
Săptămâna trecută, senatorul Rick Scott, un republican din Florida, a cerut NATO „să ia în considerare serios” apartenența Turciei, după ce președintele Erdogan a spus că Hamas nu este o organizație teroristă.
Ca răspuns la o întrebare referitoare la observațiile președintelui turc Erdogan, Miller a spus: „Cred că am fost foarte clar în ceea ce privește evaluarea noastră că ei sunt de fapt o adevărată organizație teroristă”.