Trump rămâne fără șeful Pentagonului și fără Musk. Amândoi sunt pe cale să fie concediați

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.04.2025 - 09:26
Trump rămâne fără șeful Pentagonului și fără Musk  - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Trump rămâne fără șeful Pentagonului și fără Musk - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Trump rămâne fără șeful Pentagonului și fără Musk - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Trump rămâne fără șeful Pentagonului și fără Musk - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Trump rămâne fără șeful Pentagonului și fără Musk. Amândoi sunt pe cale să fie concediați. Elon Musk încă nu a recunoscut public că zilele sale ca șef de departament la Casa Albă sunt numărate, dar în culise admite că și-a făcut treaba și poate pleca liniștit.

SHARE

Trump rămâne fără șeful Pentagonului și fără Musk. Amândoi sunt pe cale să fie concediați.

Potrivit unei surse familiare cu Musk, miliardarul este gata să părăsească Administrația  Trump pentru că s-a săturat de „atacuri din stânga”.

Departamentul său de Eficiență Guvernamentală (DOGE) va continua să-și facă „munca” importantă în eliminarea agențiilor federale și nu va fi afectat de demisia sa. 

Trump rămâne fără șeful Pentagonului și fără Musk. Amândoi sunt pe cale să fie concediați

Dacă este sau nu adevărat, rămâne de văzut, deși, așa cum a spus un alt insider anonim pentru ziar, „rezultatele vorbesc de la sine”.

„Nimeni nu poate spune că DOGE nu a obținut un succes istoric”, a spus un oficial înalt de la Casa Albă, potrivit  The Washington Post.

Asta în situația în care Musk este foarte departe de promisiunea sa de a aduce la buget 2.000 de miliarde de dolari. A adus doar 150 de miliarde de dolari și a stârnit un val uriaș de critici pentru modul haotic în care s-au făcut reducerile, plus acele nefericite email-uri către instituții prin care amenința conducerea să ia seama de ordinele sale, ori să plece.

În săptămânile de când Politico a raportat că președintele le-a spus confidenților că Musk este pe cale de a pleca, Casa Albă a denumit aceste informații „gunoi”, iar Musk le-a declarat „știri false”.

Totuși, miliardarul are mulți detractori chiar în echipa lui Trump care nu stau degeaba.

„Să vorbești cu tipul ăsta este uneori ca și cum ai asculta cuie ruginite pe o tablă”, a declarat pentru Rolling Stone la începutul acestei luni un oficial înalt, căruia i s-a acordat anonimatul.

„Este cea mai iritantă persoană cu care am avut de-a face vreodată și asta înseamnă ceva.”

Nu este clar când Musk va părăsi guvernul; Statutul său de angajat special al guvernului este de așteptat să expire la sfârșitul lunii mai

Miliardarul este gata să iasă pentru că s-a săturat să lanseze ceea ce el vede ca o „grămadă de atacuri urâte și lipsite de etică din partea stângii politice”, potrivit unei persoane din anturajul său.

Șeful Pentagonului calcă numai în străchini și tot el este nervos 

Președintele Donald Trump nu mai prididește să dea dezmințiri referitoare la membri ai echipei sale, „de diletanți”, cum îi numesc analiștii politici.

Luni a respins o controversă dăn ceea ce-l privește pe șeful Pentagonului, Pete Hegseth, declarând că secretarul Apărării „face o treabă grozavă”.

Treaba grozavă se vede a fi o disfuncție seismică în cadrul Pentagonului, pe fondul luptelor politice interioare, a numeroaselor concedieri și a rapoartelor divulgate de Hegseth soției, fratelui și avocatului său, potrivit msn.com.

Acestea erau detaliile extrem de sensibile ale unei operațiuni militare iminente.

Oficialii Pentagonului au urmărit alarmați destrămarea cercului interior al lui Hegseth, îngrijorați de modul în care ar funcționa într-o urgență de securitate națională și întrebându-se dacă președintele ar putea fi forțat să acționeze.

„Președintele își exprimă întotdeauna sprijinul pentru echipa sa – până când nu o mai face și citiți despre asta într-un tweet a doua zi”, a spus o persoană familiarizată cu subiectul, care a vorbit cu condiția anonimatului.

Hegseth a declarat, de Paște, la Casa Albă, că noile acuzații apărute cu privire la dezvăluirea anticipată a planurilor de atac „nu contează”. El a adăugat că el și Trump au vorbit și că sunt „pe aceeași pagină”.

Revolta vine după un raport de duminică al New York Times care arăta că Hegseth, la 15 martie, a împărtășit momentul și alte aspecte cheie ale unei campanii de bombardament din Yemen cu un grup mic de oameni care-i includea pe soția sa, Jennifer, fratele lui, Phil, și avocatul personal, Tim Parlatore, folosind aplicația de mesagerie criptată, dar neclasificată, Signal.

Cu rudele și prietenii pe chat-ul secret cu informații militare

Acest lucru a coincis cu o controversă conexă în care consilierul pentru securitate națională al lui Trump, Michael Waltz, l-a inclus fără să vrea pe redactorul principal al revistei Atlantic într-un grup separat Signal, folosit de numeroși oficiali înalți ai administrației pentru a coordona loviturile din Yemen.

Citește și: Șeful Pentagonului, un fost prezentator TV, și-a băgat soția și fratele pe chat-ul secret de război

Hegseth a dezvăluit acolo detalii extrem de sensibile – informațiile pe care foști oficiali ai apărării le-au evaluat de obicei ar fi foarte clasificate și limitate doar la un număr mic de persoane.

Di, cauza acestor incidente, săptămâna trecută au fost înlăturați trei oficiali înalți ai apărării - Dan Caldwell, Colin Carroll și Darin Selnick, pentru că ar fi făcut dezvăluiri neautorizate către presă.

Citește și: Elon Musk, acuzații delirante la adresa Newsweek România: Sunt implicați în eliminarea lui Georgescu

Într-o declarație comună, cei trei concediați au acuzat echipa lui Hegseth de calomnie, subliniind că nici măcar nu li s-a spus exact pentru ce am fost investigați, dacă există încă o investigație activă sau dacă a existat chiar și o investigație reală a „scurgerii” de informații. 

Până la urmă problema era de ce și-a băgat rudele și prietenii pe chat-ul ce trebuia să fie secret, nu cine a spus presei.

Acum, surse de la Casa Albă susțin că Hegseth este izolat și furios și se simte că urmează a fi schimbat din funcția de șef al Pentagonului, care implică respectarea procedurilor de secretizare a informațiilor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te