Rusia ar aduce mai mulți soldați în Transnistria sub pretexul unei „amenințări” din partea Moldovei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.05.2023 - 08:49
Militari ruși în Transnistria-Foto: mil.in.ua

Transnistria cere Rusiei să mărească numărul de soldați pe fondul creșterii „riscului la adresa securității” republicii nerecunoscute.

SHARE

Transnistria cere Rusiei să mărească numărul de soldați numiți de Kremlin „trupe de menținere a păcii”, pe fondul insecurității legată de posibile acțiuni ale ucrainenilor, potrivit reprezentantului Tiraspolului la Moscova, Leonid Manakov.

Potrivit acestuia, numărul actual de militari ruși din așa-numita zonă de securitate nu depășește 450, în timp ce numărul lor de angajați, stabilit prin documentele Comisiei mixte de control, se ridică la 3.100 de persoane.

Transnistria cere Rusiei să mărească numărul de soldați. Se teme de acțiuni militare ale Moldovei

Moldova a precizat că în cele 15 posturi fixe și puncte de control situate în zona de securitare sunt concentrați în jur de 1.200 de militari ruși, dar și militari din stânga și dreapta Nistrului.

Creșterea prezenței rușilor ar fi justificată de „înrăutățirea situației de securitate, inclusiv a amenințării teroriste” și, în același timp, este justificată din punct de vedere juridic prin documente adoptate în cadrul Comisiei mixte de control, a declarat Manakov, potrivit mil.in.ua.

Manakov este de părere că, cu cât mai mult soldații ruși vor fi în misiune, cu atât mai mult „Republica Moldova va fi limitată să pregătească anumite acțiuni militare” împotriva regiunii separatiste. 

„Atât timp cât misiunea de menținere a păcii a Rusiei continuă, R. Moldova este limitată în orice planuri și pregătiri militare împotriva Transnistriei. Transnistria a solicitat în repetate rânduri o creștere a numărului de pacificatorilor ruși, inclusiv prin recrutarea personalului militar din rândul cetățenilor ruși cu reședința permanentă în Transnistria. Prin urmare, această opțiune există și este justificată mai ales din punct de vedere a înrăutățirii riscurilor de securitare, inclusiv a amenințării teroriste”, a declarat Manakov.

De asemenea, Manakov a spus că a cerut în repetate rânduri o creștere a numărului de militari ruși, inclusiv prin recrutarea rușilor rezidenți în Transnistria. 

Citește și: SUA dotează, în premieră, avioanele cu bombe care distrug buncăre. Nimeni nu mai e sigur sub pământ

Rusia nu are în prezent nicio posibilitate reală de a-și transfera trupele în această regiune separatistă a Republicii Moldova.

În martie, nerecunoscuta „Republica Moldovenească Pridnestroviană” a anunțat prevenirea unui „atac terorist” împotriva oficialităților, atribuit Serviciului de Securitate al Ucrainei. 

Citește și: VIDEO Cel mai nou portavion, USS Gerald R. Ford, și grupul său de luptă vin în Europa

S-a raportat că o mașină cu explozibili parcat lângă drum ar fi trebuit să detoneze la trecerea unor oficiali transnistreni.

Un total de 8 kg de hexan și șuruburi, piulițe și fire ar fi fost găsite în mașină.

Nu este prima dată când Republica Moldova Pridnestroviană acuză Ucraina de acțiuni ilegale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te