„Am informat Colegiul cu privire la situaţia din România. România trebuie să revină urgent la un proces de reformă şi să se abţină de la orice măsuri care ar putea să ducă la un regres al tuturor lucrurilor realizate în ultimii ani. Aş vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar", a declarat prim-vicepreşedintele CE, potrivit Mediafax.
Frans Timmermans a declarat că România nu se află pe calea cea bună.
„Am avut mai multe întâlniri şi convorbiri cu doamna Dăncilă, în ultimele două luni pe subiect. Am reînceput discuţiile tehnice pe MCV şi am cerut rezultate cât mai urgent.
Am arătat foarte clar că a vorbi de dragul vorbei nu este suficient, că avem nevoie de acţiuni concrete din partea României şi acestea trebuie să apară cât mai curând. Discuţiile tehnice acoperă toate subiectele, recomandările din MCV, ordonanţele de urgenţă, transpunerea directivei PIF, directiva privind prezumţia de nevinovăţie privind îngheţarea şi confiscarea averilor şi secţia de urmărire a magistraţilor.
Din păcate, nu am putut încă trage concluzia că România se află din nou pe calea cea bună. Dacă aceste probleme nu sunt rezolvate, atunci Comisia va trebui să facă ceva concret cu mijloacele care-i stau la discpoziţie", a mai afirmat Timmermans.
Acesta a afirmat că dacă guvernul va adopta OUG care să garanteze impunitatea demnitarilor de rang înalt, Comisia Europeană va reacționa rapid, „în termeni de zile”.
Capacitatea UE de a proteja statul de drept e fundamentală, pentru că statul de drept e o valoare fundamentală a Europei, a menționat prim-vicepreședintele Comisiei Europene.
„O problemă într-un stat membru e o problemă pentru toată UE. Din nefericire, problemele au început să se înmulțească. E nevoie de mai multă acțiune în UE. Documentul prezentat azi în UE începe dialogul privind statul de drept. În iunie, Comisia va prezenta propria propunere privind protejarea statului de drept. Una dintre propuneri va fi existența unui răspuns pe măsură al UE la derapajele din statele membre
Colegiul a agreat o nouă procedură de infringement împotriva guvernului polonez din cauza reglementărilor legate de magistrați”, a menționat Timmermans.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a declarat, miercuri, că Laura Kovesi este candidata preferată de Parlamentul European pentru a fi primul procuror-şef european, precizând că e important ca aceasta să rămână candidată, iar astfel instituţiile europene să poată lua o decizie.
Pe 27 martie a avut loc a doua rundă negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef european, funcţie pentru care candidează şi Laura Codruţa Kovesi, care însă nu s-a finalizat cu o concluzie.
Între timp, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor judeca, miercuri, contestaţia Laurei Codruţa Kovesi împotriva controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurorii Secţiei de anchetare a magistraţilor. Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar de Secţia de anchetare a magistraţilor în dosarul în care are calitatea de inculpat, privind expatrierea din Indonezia a lui Nicolae Popa.